Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η βία στα ελληνικά γήπεδα με φόντο τα παιχνίδια «τσέπης»


Η βία στα ελληνικά γήπεδα με φόντο τα παιχνίδια «τσέπης»

Δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγες ώρες από την εμφάνιση του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία εκθείαζε τα μέτρα που πήρε για την πάταξη της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Το απόγευμα βίαια επεισόδια στιγμάτισαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στη Λάρισα και στο Φάληρο υπήρξε βάναυση επίθεση εναντίον δημοσιογράφων. Ακολούθησε το γνωστό γραφικό σίριαλ καταγγελιών ενάντια στη βία από όλους τους φορείς, οι οποίοι ανακάλυψαν πάλι την Αμερική. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται ο υφυπουργός αθλητισμού, ο πρόεδρος της σούπερ λιγκ, η αστυνομία, δημοσιογράφοι και ο απυρόβλητος μέχρι στιγμής πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Β. Γκαγκάτσης.
Το φοβερό στην όλη υπόθεση δεν βρίσκεται στην ευαισθησία όλων να καταδικάσουν τη βία (εύκολο και ανέξοδο), αλλά στις προτάσεις που καταθέτουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.
Ο Γ. Ορφανός βρήκε μεγάλη ευκαιρία να πάρει το αίμα του πίσω από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, μετά την άνευ όρων παράδοση στο παραγοντικό κατεστημένο της ΟΥΕΦΑ-ΕΠΟ την προηγούμενη άνοιξη, όταν και παραχώρησε όλα τις αρμοδιότητες της πολιτείας σε μια ομοσπονδία. Δήλωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί εάν και εφόσον το επιθυμούν οι ΠΑΕ, ρίχνοντας παράλληλα το μπαλάκι στην ΕΠΟ.
Η σούπερ λιγκ δια στόματος Πέτρου Κόκκαλη δήλωσε ότι πληρώνουν αδρά την αστυνομία για να επιβάλει τη τάξη, ενώ ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού Γ. Βαρδινογιάννης επιμέρισε τις ευθύνες σε όλους. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΑΕΚ είχε αναφερθεί στην ατιμωρησία που επικρατεί σε περιπτώσεις βίας στα ελληνικά γήπεδα.
Η ελληνική αστυνομία επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι αναρμόδια για την τήρηση της τάξης μέσα στα γήπεδα, και τελευταία εκδηλώνει «ποικιλότροπα» την έλλειψη διάθεσης για παρέμβαση, τσεπώνοντας όμως το 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων και το 5% των εισιτηρίων.
Μέσα σ’ αυτό το θέατρο της ασάφειας καθηκόντων και σύγχυσης των ρόλων καθενός, εμφανίζεται από το πουθενά ο πρόεδρος της ΕΠΟ και αξιώνει να καταργηθεί το 10% που δίνεται στην αστυνομία από τα τηλεοπτικά ,να αποδοθεί εξ’ ολοκλήρου στις ΠΑΕ, και προτείνει να διατηρηθεί μόνο το 5%.

 Το οικονομικό παρασκήνιο

 Πέρα από τις όποιες φιλοσοφικές, κοινωνιολογικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις του προβλήματος της βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις, αγνοείται επιδεικτικά το οικονομικό παρασκήνιο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Εδώ και πολλούς μήνες διεξάγεται κανονικός πόλεμος στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι ΠΑΕ ζητούν συμμετοχή στα κέρδη από το στοίχημα. Η κυβέρνηση τα διεκδικεί για τον Αλογοσκούφη. Ο ΟΠΑΠ με νύχια και με δόντια κρατά το κρατικό μονοπώλιο στον αθλητικό τζόγο. Οι ξένες εταιρείες στοιχηματισμού διαφημίζονται πλέον στα γήπεδα της Α’ Εθνικής και ο Κόκκαλης απείλησε ανοικτά στη δημιουργία δικής του εταιρείας στοιχημάτων, αν διατηρηθεί το γνωστό «ασυμβίβαστο» και ο Ολυμπιακός παραμείνει εκτός στοιχηματικού κουπονιού. Φυσικά απολύτως συνυφασμένος με τα παραπάνω είναι και ο μεγαλύτερος διαγωνισμός πληροφορικής στην Ευρώπη (έστω κι αν έχει μεταφερθεί χρονικά), με πελάτη τον ΟΠΑΠ και το στοίχημα. Ποιο ρόλο λοιπόν παίζουν οι οικονομικές αντιθέσεις ελληνικού κράτους και ιδιοκτητών ΠΑΕ στη διαμόρφωση συμπεριφορών έντασης ή χαλαρότητας εκ μέρους της σούπερ λιγκ, του υφυπουργείου Αθλητισμού και της ελληνικής αστυνομίας;

 Ποιος βολεύεται από τις εκρήξεις βίας;

 Ποιος βολεύεται; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Γιατί μετά την σχετική ύφεση που υπήρχε, μέσα σε δέκα ημέρες είχαμε την έκρηξη βίας; Γιατί, όπως όλοι είδαμε στις οθόνες, αμέριμνοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν δίπλα τους μια μερίδα χουλιγκάνων να τα σπάνε;
Βολεύτηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού γιατί βρήκε ευκαιρία να στριμώξει τις ΠΑΕ. Βολεύτηκε το ελληνικό κράτος που πρέπει να δοκιμάσει τα συστήματα καταστολής (κάμερες, παρακολουθήσεις κ.λπ.) στο εργαστήριο του ποδοσφαίρου, πριν εφαρμοσθούν σε κάθε άλλη κοινωνική δραστηριότητα. Βολεύονται όσοι επιδιώκουν να ιδρύσουν ιδιωτικές αστυνομίες με τεράστια κέρδη και με επιπλέον αρμοδιότητες, που αντιστρατεύονται το σύνταγμα της χώρας. Βολεύτηκε η ελληνική αστυνομία, η οποία όταν μεν έχει να αντιμετωπίσει εκπαιδευτικούς μπορεί και εφαρμόζει αποτελεσματικά επιχειρησιακά σχέδια, αλλά να αποτρέψει την είσοδο πενήντα αλητών μέσα σε ένα γήπεδο δεν μπορεί.
Βολεύτηκαν οι ΠΑΕ μήπως και γλυτώσουν το 10% που πληρώνουν στην αστυνομία.
Έτσι τα καλά δεν τα έχουμε δει ακόμη και τα μελλούμενα θα είναι πιο σημαντικά.

Αντιδραστικές ιδεολογίες

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο καθρέπτης της ελληνικής κοινωνίας. Λόγω ιστορικών και κοινωνικών συγκυριών διαπερνάται από ακροδεξιές – αντιδραστικές ιδεολογίες και πρακτικές. Εδώ αυτά τα φαινόμενα δεν εμφανίζονται συγκαλυμμένα αλλά στην πραγματική τους διάσταση.
Από τη μετατροπή του φίλαθλου σε πελάτη -καταναλωτή, του πελάτη σε φανατισμένο οπαδό, του οπαδού σε άτομο ιδεολογικά ταυτισμένο με οικονομικά συμφέροντα, λογικές επιβολής βίας και ρατσιστικού μίσους, η διαδρομή είναι πολύ συγκεκριμένη.
Όσοι παίζουν παιχνίδια «τσέπης» στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν καμιά αναστολή να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το ακροδεξιό τέρας που κυκλοφορεί ελεύθερο στις εξέδρες των γηπέδων. Αυτό το τέρας, που ορμώμενο μέσα από συγκεκριμένο κλαμπ μεγάλης ομάδας στο Ζωγράφου (γνωστό για συμμετοχή σε πολλά βίαια επεισόδια), επιτέθηκε σε μαθητές που διαδήλωναν την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.
Το μεγάλο στοίχημα όμως βρίσκεται στην αριστερά.
Τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα, τα δίκτυα και οι παρέες που τέμνονται οριζοντίως και καθέτως, όλο το πλέγμα τις αντίδρασης μέσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να ηττηθεί ιδεολογικά και πολιτικά, από την αριστερά μέσα στην ελληνική κοινωνία.

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=293959

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: