Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η πιλοτική εφαρμογή του Big Brother στα ελληνικά γήπεδα


Ένα δίκτυο εκτεταμένου φακελώματος των Ελλήνων πολιτών, με πιλοτική εφαρμογή στα γήπεδα, βρίσκεται προ των πυλών.

Το πείραμα του ελληνικού Big Brother ετοιμάζεται να εφαρμοσθεί στην αθλητική πραγματικότητα της χώρας μας. Δηλαδή σε ένα μαζικό χώρο, που κυριαρχείται από συντηρητικές, σεξιστικές, ρατσιστικές έως και φασιστικές αντιλήψεις. Σε ένα χώρο από τον οποίο, προς το παρόν, απουσιάζουν οι κοινωνικές αντιστάσεις, δεν υπάρχει καμιά οργανωμένη ιδεολογική διαπάλη, άρα αποτελεί το πιο παραγωγικό θερμοκήπιο, αντιδραστικών μέτρων.
Το έδαφος για την αποδοχή του από την ελληνική κοινωνία έχει προετοιμαστεί σε τέσσερις φάσεις: πρώτον, κάνουμε τις πλάτες σε εξτρεμιστικές ομάδες χούλιγκαν ώστε να αλωνίζουν ελεύθερα στις εξέδρες. Δεύτερον, πείθουμε την κοινωνία για την ανάγκη κατασταλτικών μέτρων στα γήπεδα, δίνοντας το έναυσμα για μια μαζική καταγραφή συμπεριφορών κάθε ανώνυμου κι επώνυμου πολίτη που θα βρεθεί σε αθλητικό χώρο. Τρίτον, περνάμε παραπλανητικά το σύνθημα «η βία έξω από τα γήπεδα». Τέταρτον, όταν πλέον οι ελεγχόμενοι χούλιγκαν μεταφέρουν την τυφλή βία στις γειτονιές των πόλεων έξω από τα γήπεδα, ταυτίζουμε τις ενέργειές τους με γεγονότα που δημιουργούν «κουκουλοφόροι» σε λαϊκές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας την κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, σε μια οργουελική προοπτική. Όσο κι αν κάποιοι θεωρήσουν την παραπάνω ανάλυση, φανταστική ή έστω υπερβολική, λυπάμαι αλλά δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Σας διαβεβαιώνω ότι ήδη εξελίσσεται η τέταρτη φάση. Οι συγκρούσεις οπαδών με ρίψεις μολότοφ εντάθηκαν, την ίδια ακριβώς περίοδο που οι συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου προσπαθούν να πλήξουν τα κοινωνικά δικαιώματα και καθέναν που τα υπερασπίζεται. Από προχθές οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τους προφανείς λόγους «παίζουν» συστηματικά τη διασύνδεση αναρχικών με οπαδούς, η οποία βέβαια σε ένα βαθμό υπάρχει. Με τη διαφορά ότι οι οπαδοί χούλιγκαν δεν είναι γνωστοί-άγνωστοι, αλλά αντιθέτως γνωστοί-γνωστότατοι στις αρχές, στις ΠΑΕ και σε όλους μας. Γνωρίζουν όλοι τις διευθύνσεις τους, τα ψευδώνυμα και τα κανονικά τους ονόματα. Αυτοί ποτέ δεν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις γιατί πάντα είχαν ασυλία.
Από κοινωνιολογική άποψη η βία στα γήπεδα διαφέρει σημαντικά από τη βία με αφορμή πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις και μια τέτοια προσέγγιση θα επιχειρήσουμε σε επόμενο κείμενο. Η ουσία όμως είναι ότι η βία στα γήπεδα είναι αντιδραστική και αποτελεί το εργοστάσιο, που θα γεμίσει την ελληνική κοινωνία κάμερες.
Ήδη από το υφυπουργείο Αθλητισμού τρέχει ο διαγωνισμός για δυο έργα που είναι αλληλένδετα και αλληλοσυμπληρούμενα: «Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων κάρτας φιλάθλου καθώς και των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης αθλητικών εγκαταστάσεων» και «Ανάπτυξη κι εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (CCTV) στις εγκαταστάσεις τέλεσης αθλητικών διοργανώσεων και δραστηριοτήτων».
Όσο κι αν οι τίτλοι φαίνονται αθώοι, πληροφορούμε τους καλοπροαίρετους ότι δεν πρόκειται για «κλειστά», εσωτερικά μέσα εποπτείας και επιτήρησης μιας αθλητικής εγκατάστασης, ώστε να επιληφθούν οι αρχές σε περίπτωση επεισοδίου, απότομης μετακίνησης φιλάθλων, τραυματισμού κ.λπ. Αποτελούν ένα πλήρες δίκτυο πρώτον, συλλογής πληροφοριών για κάθε πολίτη από τη στιγμή που επιχειρεί να αγοράσει εισιτήριο αθλητικής ή άλλης εκδήλωσης, τη στιγμή που εισέρχεται στην εγκατάσταση, τη στιγμή που κάθεται και συνομιλεί με τον διπλανό του και δεύτερον, αποθήκευσης των στοιχείων σε δυο κέντρα ελέγχου (ΕΚΕ Αθηνών και Θεσσαλονίκης) και σε μια εθνική βάση δεδομένων (Κεντρική Βάση Δεδομένων).
Το σύστημα προβλέπει έκδοση κάρτας φιλάθλου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) αφού κάνει γνωστά στις αρχές πλήθος προσωπικών στοιχείων, ψηφιοποιημένες φωτογραφίες, κωδικούς αναγνώρισης, διαβατήρια, (ακόμα και ποια ομάδα υποστηρίζει ο φίλαθλος). Πάντα με υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές σε αυτά τα στοιχεία.
Κατά την είσοδο γίνεται αυτόματη «ταυτοποίηση» του φιλάθλου και φωτογράφησή του με τη χρήση του υποσυστήματος CCTV και όπως με έμφαση αναφέρει η προκήρυξη «και παραγωγή ενδείξεων συμβάντων (π.χ. φιλάθλων που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν ως ταραχοποιοί)». Αλήθεια ποιοι θεωρούνται ταραχοποιοί από την καθωσπρέπει κοινωνία και τους τρομολάγνους της εποχής μας; Ποιος θα δίνει τους χαρακτηρισμούς;
Βασικό σημείο του «πακέτου» είναι η «διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα και υποσυστήματα» των αρχών ασφαλείας. Δεν χρειάζεται φαντασία για να το καταλάβουμε. Κάθε σημείο της αθλητικής εγκατάστασης (αγωνιστικός χώρος, κερκίδες, διάδρομοι αποδυτηρίων, εξωτερικός περιβάλλοντας χώρος, χώροι στάθμευσης και προσέγγισης θεατών) είναι ορατό μέσα από τον κόμβο των Αρχών Ασφαλείας,. Όποιος προσεγγίζει τον χώρο είναι ορατός από τις κεντρικές υπηρεσίες ασφάλειας, οι οποίες έχουν «τη δυνατότητα πραγματοποίησης αναζητήσεων στην κεντρική βάση δεδομένων, χρησιμοποιώντας τα καταχωρημένα στοιχεία των καρτών φιλάθλων, με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών υφιστάμενων ποινών κατόχων καρτών φιλάθλου». Προφανώς, μέσω της αρχής της διαλειτουργικότητας, το ενδιαφέρον δεν θα εντοπίζεται μόνο σε ποινές που αφορούν αδικήματα σχετικά με αθλητικές εκδηλώσεις. Ανά δέκα θεατές τα κέντρα ελέγχου θα διαπιστώνουν και θα ενημερώνουν την κεντρική βάση δεδομένων για τη διαδικασία εισόδου στο γήπεδο (ποιοι θεατές μπήκαν, που κάθονται κ.λπ.). Προφανώς κανείς δεν θα μπορεί να αποτρέψει τον εντοπισμό και καταγραφή της εφημερίδας που κρατάει ο φίλαθλος, από ποιον συνοδεύεται, ακόμα και τα βιομετρικά του στοιχεία.
Ενδιαφέρον προκαλεί ότι εκτός από τους ταραχοποιούς, αναφέρεται και η ταυτοποίηση από τις κάμερες των προσώπων VIP. Επίσης η χρήση των συστημάτων όχι μόνο στις αθλητικές, αλλά γενικά σε όλες τις εκδηλώσεις που διεξάγονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις Τα περισσότερα λόγια είναι περιττά. Είκοσι δύο αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μετατρέπονται σε εργαστήριο του μεγάλου αδελφού. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει αριστερός, προοδευτικός πολίτης που θα μπορούσε να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Με περισσότερη ορμή να ταρακουνήσουμε την ελληνική κοινή γνώμη!

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=300911

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: