Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απελθέτω απ εμού το ποτήριο τούτο


Είναι απίστευτος ο τρόπος, πως τα δυο κόμματα που έχουν χειρισθεί τις τύχες του ελληνικού αθλητισμού από τη μεταπολίτευση και μετά, καταφέρνουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους αναπαράγοντας στην κοινωνία διλήμματα και επιδιώκοντας τον αποπροσανατολισμό από την ουσία.

Να κλείσουν τα «φυτώρια βίας και μίσους» ή να μην κλείσουν; Άντε λοιπόν και έκλεισαν οι σύνδεσμοι. Η βία και το οπαδικό μίσος εξαλείφθηκαν; Σύμφωνα πάντως με τον Γ. Λιάνη («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 7-4-2007), «εάν εφαρμοσθεί η απόφαση για διάλυση των συνδέσμων, θα διαλύσει το 10-20% των συνδέσμων που λειτουργούν. Δηλαδή θα διαλύσει τους νόμιμους! Το 80% που δρα ανεξέλεγκτα πως θα το ελέγξει;», τονίζοντας μάλιστα ότι δεν έχουν εξετασθεί οι παρενέργειες της απόφασης.

Η θέση της ριζοσπαστικής αριστεράς

Η αριστερά, όπως φάνηκε και στις κινητοποιήσεις για την παιδεία και το άρθρο 16, αν θέλει να είναι και αποτελεσματική, δεν πρέπει να ακολουθεί τον χορό που σέρνουν άλλοι. Επομένως δεν έχει κανένα νόημα να «στεγνώνουμε» με λογικές να κλείσουν – να μην κλείσουν, ναι ή όχι στις κάμερες, ναι ή όχι στις ιδιωτικές εταιρείες security στα γήπεδα, πριν κάνουμε το αυτονόητο για μια ριζοσπαστική και διαλεκτική, ταυτόχρονα, αριστερά.
Το αυτονόητο είναι: πρώτον, να κατανοήσουμε το αθλητικό θέαμα ως κοινωνικό φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή, το οποίο παράγει ιδεολογίες και διαπλέκεται με άλλα κοινωνικά φαινόμενα, διαμορφώνοντας στάσεις ζωής και συμπεριφορές. Δεύτερον, να αντιληφθούμε το ρόλο που παίζει στην εξέλιξή του η εμπορευματοποίηση και οι πολιτικές του ακραίου φιλελευθερισμού στον «υψηλό» αθλητισμό, σε συνδυασμό με το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τρίτον, να δεχτούμε ότι ο αθλητισμός διατηρεί και τη δική του «σχετική» αυτοτέλεια, επομένως δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι μηχανισμοί που λειτουργούν στο εσωτερικό του.
Μόνο έτσι θα αποφεύγουμε τη μονομέρεια που επικράτησε στις αναλύσεις «ειδικών» για το θέμα της βίας στα γήπεδα, αναλόγως της σκοπιάς από την οποία καθένας προσεγγίζει το πρόβλημα.
Το «κλείνω ή δεν κλείνω τους συνδέσμους» είναι ένα ερώτημα που δεν πρέπει, ως βάση προβληματισμού, να μας κουράζει. Διότι αφετηρία μιας αριστερής διαλεκτικής σκέψης είναι ο εντοπισμός των γενεσιουργών αιτιών ύπαρξης των συνδέσμων. Σε ποια ιστορική περίοδο δημιουργήθηκαν. Πώς και ποιες ανάγκες κάλυψαν, πώς μεταλλάχθηκαν και γιατί ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι μια διοικητική απόφαση κλεισίματος κάποιων ενώσεων οπαδών λύνει το πρόβλημα, όσο οι κοινωνικές αιτίες δημιουργίας τους είναι υπαρκτές.
Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί σήμερα οι νέοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να οργανωθούν σε ένα σύνδεσμο φιλάθλων, σε μια γενική φιλοσοφική, κοινωνιολογική ή ψυχολογική, θεώρηση, φαντάζει εύκολη. Μέσα από ποιους μηχανισμούς εξελίσσεται τόσο έντονα το φαινόμενο της βίας και της ομαδοποίησης στον αθλητισμό, είναι ένα θέμα που θέλει προσοχή. Στο αριστερό εξτρέμ έχουμε σταθεί αναλυτικά. Οι σύνδεσμοι φιλάθλων εμφανίζονται τη δεκαετία του ’60-70, πρώτον, όταν οι φίλαθλοι αδυνατούσαν λόγω των αντιδημοκρατικών περιορισμών και της χούντας να γίνουν μέλη στα αθλητικά σωματεία, άρα η δημιουργία «παρασυλλόγου» υποκαθιστούσε την ανάγκη διατήρησης άμεσης σχέσης με το σύλλογο που αγαπούσαν. Δεύτερον, επειδή αυτή η προνομιακή σχέση τους βοηθούσε να εξασφαλίσουν το εισιτήριο του αγώνα, σε μια περίοδο μεγάλου ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο.
Σημείο καμπής ήταν η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου το 1979 και η δημιουργία των ΠΑΕ. Οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ έλεγξαν, διαμόρφωσαν κι εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο των συνδέσμων οπαδών. Δημιουργήθηκε μια αλυσίδα συμφερόντων μέσα και γύρω από τους συνδέσμους. Η προσπάθεια των ΠΑΕ να κάνουν το «προϊόν» πιο εμπορεύσιμο και να εξελιχθεί στα πρότυπα της σύγχρονης βιομηχανίας του θεάματος, ουσιαστικά αδειάζει το παλιό σύστημα. Μέρος των οργανωμένων οπαδών αισθάνεται ότι χάνει τα οικονομικά συμφέροντα που είχε. Ένα άλλο κομμάτι οπαδών, αισθάνεται συναισθηματικά προδομένο από τους «τεχνοκράτες που κατέκλυσαν τους συλλόγους». Ίσως για άλλη μια φορά όπως τη δεκαετία ’60-70, μέρος των φιλάθλων αισθάνεται να αποκόβεται από την «ομάδα-σύμβολο», που τώρα πια δυστυχώς δεν είναι παρά μια ανώνυμη εταιρεία.
Οι σύνδεσμοι οπαδών συνολικά, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους στη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Πολλοί από αυτούς αποτελούν χώρο κοινωνικής αποδοχής ακραίων εθνικιστικών ομάδων και είναι πλέον έρμαια στη δράση τους.
 Ο κύκλος έκλεισε
 Οι σύνδεσμοι οπαδών όπως τους γνωρίσαμε έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο. Η κοινωνία θα γεννήσει νέες συλλογικότητες φιλάθλων. Οι παλιές αιτίες παραμένουν αλλά και νέες δημιουργήθηκαν. Η αδυναμία συμμετοχής των φιλάθλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ομάδων. Η αποκοπή των ΠΑΕ από τα μητρικά τους ερασιτεχνικά σωματεία. Δεν αρκεί πια η καταγγελία της εμπορευματοποίησης του υψηλού αθλητισμού. Οι νέες ενώσεις φιλάθλων που θα προκύψουν, θα είναι πιο συνειδητοποιημένες μόνο με τη παρέμβαση της αριστεράς. Δεν θα έχουν σκοπό το χειροκρότημα στον «επενδυτή-σωτήρα», αλλά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των φιλάθλων. Τον έλεγχο στην ακρίβεια των εισιτηρίων. Τον σεβασμό στους φιλάθλους από τις ΠΑΕ. Τις συνθήκες παρακολούθησης του αγώνα. Το δικαίωμα στην ελεύθερη παρακολούθηση ενός θεάματος που θεωρείται κοινό αγαθό, άρα απαιτείται λιγότερη εκμετάλλευση από εταιρείες παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών. Την προστασία από αστυνομικά μέτρα που θίγουν τα ατομικά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα, άρα όχι μαζική καταγραφή των φιλάθλων. Που θα αναλάβουν αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, θα αποτελέσουν αντίβαρο στην τυφλή βία.
Και τέλος συλλογικότητες φιλάθλων που θα αγγίξουν τον πυρήνα του προβλήματος, μη αποδεχόμενες το ρόλο του «πελάτη». Θα διεκδικήσουν το δικαίωμα στην δημιουργία ομάδων με άλλες συλλογικές μορφές διοίκησης και κοινωνικής ιδιοκτησίας.
 aristeroextrem@yahoo.gr

 http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=307160

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: