Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρωτάθλημα στις στάχτες


Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να ανταποδώσει στην ελληνική κοινωνία όσα απλόχερα έχει κατά καιρούς αποκομίσει από αυτή.        

Κάποιες καμένες συνειδήσεις, αρμόδιοι για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αποφάσισαν ότι δεν κρατιούνται. Ανακοίνωσαν την έναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αυτό το σαββατοκύριακο, χωρίς ακόμα να έχουν αναγνωρισθεί οι νεκροί συμπατριώτες μας και τα κάρβουνα να καίνε ακόμα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος νοιάζεται να παίξει ή να δει μπάλα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Με τι κουράγιο;
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι νόημα έχει η έναρξη του πρωταθλήματος, όταν είναι γνωστό ότι ακολουθεί διακοπή δυο εβδομάδων λόγω των εκλογών, αλλά και του αγώνα της εθνικής ομάδας στη Νορβηγία.
Κάποιοι μάλιστα ποδοσφαιροπαράγοντες έκαναν κριτική στους πολιτικούς, ζητώντας τους να δώσουν τον προεκλογικό τους κορβανά υπέρ των πυροπλήκτων. Μεγάλος λαϊκισμός.
Λες και οι ίδιοι είναι υπεράνω πολιτικών δεσμεύσεων και δεν έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβίωση του δικομματισμού μέσα από τη συντήρηση του αθλητικού κατεστημένου. Μιλούν σαν να έχουν ήσυχη τη συνείδηση και συμπεριφέρονται νομίζοντας ότι οι πολίτες-φίλαθλοι δεν τους καταλαβαίνουν.
Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς. Το ποδόσφαιρο σαν άθλημα έχει μια τεράστια κοινωνική δυναμική, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί στην μακρόχρονη πορεία αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Πολλοί από τους νυν διοικούντες το ποδόσφαιρο αντιλαμβάνονται το ρόλο του ποδοσφαίρου μόνο ως συμμετοχή σε μια περιπτωσιακή πράξη φιλανθρωπίας, ένα φιλικό αγώνα, ή την επίσκεψη σε κάποιο ίδρυμα με παιδιά.
Έφτασε όμως ο καιρός που το ποδόσφαιρο (ως σύστημα κοινωνικών φορέων, συλλόγων, ενώσεων, ομοσπονδιών αλλά και ανωνύμων αθλητικών εταιρειών) οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποδώσει στην ελληνική κοινωνία όσα απλόχερα έχει κατά καιρούς αποκομίσει από αυτή.         
Υπενθυμίζουμε ( κι όχι από στείρα αντιπολιτευτική διάθεση) ότι από τις πολλαπλές κυβερνητικές ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει γλιτώσει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο από τη τελευταία ρύθμιση δέκα μόλις ημέρες πριν τις φωτιές χαρίστηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ. Τραγική ειρωνεία. Όσα ακριβώς χρειαζόταν η χώρα για τη πρόσληψη των τεσσάρων χιλιάδων δασοπυροσβεστών.
Το «σύστημα» ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τη μοναδική ευκαιρία εξιλέωσης απέναντι στους έλληνες πολίτες που κάθε βδομάδα καταθέτουν τον οβολό τους,  είτε αγοράζοντας εισιτήριο αγώνα, είτε παίζουν στοίχημα στον ΟΠΑΠ, είτε πληρώνουν το συνδρομητικό κανάλι, είτε αγοράζουν αθλητική εφημερίδα.
Πρώτον, αποδίδοντας για τα επόμενα είκοσι  χρόνια συγκεκριμένο ποσοστό από τα κέρδη του ΟΠΑΠ, για την ανασυγκρότηση της χώρας
Δεύτερον, από τη στιγμή που διακηρύσσεται με βαρύγδουπο τρόπο, η ανάληψη της φύλαξης των γηπέδων από τις ΠΑΕ, περικόπτοντας και διοχετεύοντας υπέρ των καταστραμμένων περιοχών το κονδύλι του 10% από τα έσοδα των ΠΑΕ, που παρακρατείται από την ελληνική αστυνομία
Τρίτον, αναλαμβάνοντας οι πολλάκις ευνοημένες ΠΑΕ την υιοθέτηση και τη κατασκευή γυμναστηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε ένα από τα σχολειά των χωριών και πόλεων που καταστράφηκαν
Τέταρτον, αποδίδοντας τα έσοδα των πρώτων δυο αγωνιστικών του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για την ανακούφιση και τις πρώτες επείγουσες ανάγκες των άστεγων συμπολιτών μας
Πέμπτον και πιθανόν το σπουδαιότερο που πρέπει να κάνουν όσοι αγαπούν τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, είναι να μαυρίσουν τα δυο κόμματα που εδώ και χρόνια καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά τους, ώστε η ανάπτυξη του αθλητισμού να αποτελέσει βασικό στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής του ελληνικού κράτους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το εμπόρευμα και το κυνήγι του κέρδους.

 Ο κυνισμός της UEFA

 Αυτοί πάντως που δεν έχουν αναστολές να κρύψουν το κυνισμό από τις αποφάσεις τους είναι οι τεχνοκράτες – έμποροι της UEFA. Οι οποίοι ενώ δεν δέχτηκαν να αναβάλλουν το ποδοσφαιρικό αγώνα της ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ λόγω πένθους στην Ελλάδα, αμέσως έδωσαν τη συγκατάθεσή τους με αφορμή το θάνατο του ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης. Οι 64 νεκροί και η εθνική τραγωδία δεν αποτελούσε αιτία να αναστατωθεί η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ. αναβολής. Αντιθέτως ο χαμός του ποδοσφαιριστή αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ήταν αιτία στεναχώριας για όσους διαχειρίζονται συμβόλαια, διαφημίσεις και χορηγούς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Εκτός και αν αυτό που παίχτηκε με την αναβολή του αγώνα της ΑΕΚ είναι απλά μια ένδειξη του πόσο πολύ υπολογίζουν την «ποδοσφαιρική» Ελλάδα στο εξωτερικό. Και γι αυτό όμως υπάρχουν πολλές ευθύνες και πολιτικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: