Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή σκυτάλης στο υφυπουργείο Αθλητισμού


Τελικά υπήρξε αλλαγή προσώπου στο πόστο του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα αθλητισμού. Ο Γ. Ορφανός, παρά το ότι ως υφυπουργός μάλλον απέδωσε πάνω από το μέσο όρο της υπόλοιπης κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Γ. Ιωαννίδη. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν δηλώσεις απολογισμού του απερχόμενου και οι πρώτες σκέψεις του νέου υφυπουργού.

Ο Γ. Ορφανός υπεραμύνθηκε του έργου του στο υπουργείο προτάσσοντας τέσσερα αμφιλεγόμενα επιτεύγματα και μια απόλυτη αλήθεια.
«Aυξήθηκε εντυπωσιακά, μετά τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας ο αριθμός των αθλουμένων». Η πραγματικότητα λέει ότι αυτό δεν συνέβη. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τέτοιο γεγονός. Αντιθέτως μάλιστα, είναι χιλιάδες τα παιδιά που λόγω της εκπαιδευτικής πραγματικότητας οδηγήθηκαν έξω από τον αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστική η αρνητική εικόνα από τη συμμετοχή μαθητών στους σχολικούς αγώνες (αριθμός συμμετοχών και αγωνιστικό επίπεδο). Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί αθλητικοί χώροι, που πριν τους ολυμπιακούς αγώνες ήταν στη διάθεση ερασιτεχνών αθλητών και συλλόγων, αποδόθηκαν στον υψηλό αθλητισμό και έγιναν απρόσιτες για το πλατύ κοινό (κλασικό παράδειγμα οι εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά). Τέλος είναι γνωστό, τα στοιχεία της euro stat συνηγορούν, ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο αριθμό αθλουμένων σε όλη την Ευρώπη κατ’ αναλογία πληθυσμού.
«Δημιουργήσαμε ένα νέο ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο στον αθλητισμό». Ένα πλαίσιο, θα λέγαμε εμείς που η Ν. Δημοκρατία δεν είχε το σθένος να εφαρμόσει. Ενδεικτικά παραδείγματα: απαγορεύθηκε υποτίθεται η παραχώρηση εισιτηρίων στους συνδέσμους. Οι σύνδεσμοι ζουν και βασιλεύουν και τα εισιτήρια κυριεύουν. Οι ένοχοι της δολοφονίας στη Παιανία πηγαίνουν κάθε Κυριακή στο γήπεδο.
Υπογράφτηκε, υποτίθεται, κανονισμός αθλημάτων και προπονητών στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Κι όμως στην Ελλάδα όποιος θέλει κάνει τον προπονητή, όποιος θέλει προσλαμβάνει ανεξέλεγκτα όποιον θέλει. Φτάσαμε στο σημείο η ΕΠΟ να υποκαθιστά τα πανεπιστήμια του ελληνικού κράτους και με τρίμηνα σεμινάρια να δίνει άδειες άσκησης επαγγέλματος ισότιμες των ΤΕΦΑΑ. Την ίδια στιγμή ένας Έλληνας για να εργασθεί σε οποιοδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα υπόκειται όλες τις απαραίτητες διαδικασίες πιστοποίησης.
Καθόλου άσχετη με το παραπάνω ισχυρισμό για το νομοθετικό πλαίσιο, η δήλωση ότι «πρωτοστατούμε στη μάχη κατά του ντόπινγκ». Συμφωνούμε ότι λειτουργεί το ΕΣΚΑΝ. Έτσι πρέπει, αλλά αυτό από μόνο του αρκεί; Ο νόμος για το ντόπινγκ εφαρμόζεται σε όλες τις κατευθύνσεις; Ο Σαπάνης τιμωρήθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Προπονητή δεν είχε; Η Παπαδοπούλου το ίδιο. Προπονητή δεν είχε; Πριν ένα μήνα τιμωρήθηκε ο πολυδιαφημισμένος μας επικοντιστής. Προπονητή δεν είχε; Ο σύλλογός του είναι αμέτοχος; Η μήπως παίζει ρόλο που όλοι αυτοί είναι στρατιωτικοί, αποσπασμένοι στην Ανώτατη Σχολή Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), στην αστυνομία κλπ. Όταν βρίσκεται ντοπαρισμένος ποδοσφαιριστής και τον κρεμάνε, γιατί η ομάδα βγαίνει λάδι; Άρα η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και η απόσυρση (κρύψιμο) κάποιων είναι πάγια τακτική. Αλλά δεν είναι λύση.
«Κάναμε ρύθμιση χρεών, που δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η οικονομική εξυγίανση». Λάθος! Έκαναν ρύθμιση επί των προηγούμενων ρυθμίσεων των χρεών και οικονομικών υποχρεώσεων που οι αθλητικές εταιρείες δεν μπόρεσαν να τηρήσουν. Η δική μας ανάγνωση λέει ότι χάρισαν σκανδαλωδώς εκατομμύρια ευρώ σε ανώνυμες εταιρείες τη στιγμή που η κοινωνική πολιτική στον αθλητισμό είναι ανύπαρκτη.
«Προωθήσαμε το αθλητικό επιχειρείν». Αυτή είναι η μόνη μεγάλη αλήθεια που είπε ο Γ. Ορφανός και εκφράζει απολύτως τη πολιτική της Ν. Δημοκρατίας στον αθλητικό χώρο. Από το Αριστερό Εξτρέμ το λέγαμε κατ’ επανάληψη, αυτή η κυβέρνηση λειτουργούσε σαν συνεταίρος σε μια μεγάλη διαπλεκόμενη μπίζνα που γίνεται εις βάρος του αθλητισμού, από αθλητικές εταιρείες, κατασκευαστικές, real estate, διαφημιστικών γραφείων, μέσων μαζικής επικοινωνίας και άλλων. Ο αθλητισμός εμπόρευμα προωθήθηκε.
Δήλωση «φρουτοσαλάτα» από το νέο υφυπουργό
Εδώ λοιπόν τελειώνει η θητεία του Γ. Ορφανού στο υφυπουργείο αθλητισμού και αρχίζει αυτή του Γ. Ιωαννίδη. Αλλάζει το πρόσωπο χωρίς να μετατρέπεται η συντηρητική αντίληψη της Ν. Δημοκρατίας για τον αθλητισμό. Διακρίναμε μάλιστα στις δηλώσεις του νέου υφυπουργού, πέρα από τα γραφικά περί ελληνικού αθλητικού DNA (πως θα τα αντέξουμε άραγε για τέσσερα χρόνια;) και μια γενικολογία χωρίς αντίκρισμα περί παιδείας και αθλητισμού. Ο αθλητισμός, είπε ο Γ. Ιωαννίδης, «χωρίζεται σε δυο τομείς. Στον αθλητισμό και στον αγωνιστικό αθλητισμό. Ο αγωνιστικός αθλητισμός είναι για λίγους».
Θεωρώ ότι πρόκειται για δήλωση «φρουτοσαλάτα» από ένα άνθρωπο που έχει ζήσει κι έχει δουλέψει πολλά χρόνια μέσα στον αθλητισμό, η οποία ίσως προήλθε από το τρακ του νεοδιοριζόμενου. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι το αθλητικό σύστημα περιλαμβάνει τη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, τις δραστηριότητες «αθλητισμού για όλους» της τοπικής αυτοδιοίκησης, το σωματειακό ερασιτεχνικό αθλητισμό (ο οποίος είναι και αγωνιστικός και πρωταθλητισμός) και τον επαγγελματικό αθλητισμό (αυτός που στη πραγματικότητα είναι για λίγους κι εκλεκτούς).
Κατανοητή βέβαια η προσπάθεια του νέου υφυπουργού να δείξει διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με τους προκατόχους του, αλλά πώς να το κρύψουμε: επί τριάμισι χρόνια ο Γ. Ιωαννίδης ως μέλος της, αρμόδιας για τον αθλητισμό, επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και όλοι όσοι πέρασαν κατά καιρούς από το υφυπουργείο Αθλητισμού, δεν έκαναν τίποτα για την ανάδειξη ούτε της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στην εκπαίδευση, ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως έκαναν τα πάντα γι’ αυτό που ο νέος υφυπουργός ονόμασε αθλητισμός για λίγους και το μεταλλαγμένο ελληνικό αθλητικό DNA.

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=320725

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: