Οι κόρες που ρίχνουν τις μάνες
Πως οι ΠΑΕ δεν δίνουν στους ερασιτεχνικούς συλλόγους όσα προβλέπει ο νόμος και τους στερούν το οξυγόνο
Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι αθλητικές εταιρείες ήταν τα παιδιά των μητρικών ερασιτεχνικών σωματείων από τα οποία ξεπήδησαν, ασχέτως αν πολλοί οπαδοί ακόμα θεωρούν ότι η σχέση εξακολουθεί να είναι αυτή της μάνας με τη κόρη. Σήμερα οι περισσότερες «κόρες» προσπαθούν να ρίξουν οικονομικά τις μάνες. Ακόμα, λοιπόν, βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα με τα ποσοστά που, βάσει νόμου, υποχρεούνται να αποδίδουν οι ΠΑΕ και ΚΑΕ στα ερασιτεχνικά τους σωματεία, από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των αγώνων τους. Όλες οι αθλητικές εταιρείες προσπαθούν με αμφισβητήσεις και τεχνάσματα να ξεχειλώσουν τον νόμο και να «ρίξουν» τους ερασιτέχνες.Εννοείται ότι τα ποσά είναι μεγάλα, αλλά αξίζει να τονιστεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις των ερασιτεχνικών ομάδων ηγούνται πρόεδροι που είτε αποτελούν «αντίπαλο δέος» στις ΠΑΕ π.χ. Γιαννακόπουλος, στον Παναθηναϊκό, είτε άνθρωποι που συγκυριακές συμμαχίες έφεραν στη θέση του προέδρου, π.χ. Ανατολιωτάκης στην ΑΕΚ, με αποτέλεσμα το θέμα των ποσοστών από τα εισιτήρια διαρκείας να αποτελεί ταυτόχρονα εργαλείο μιας αντιπαράθεσης που στοχεύει σε σοβαρότερα ζητήματα, όπως είναι τα κατασκευαστικά των γηπέδων.
Για τον Παναθηναϊκό είχαμε γράψει και σε άλλο φύλλο, σχετικά με τη τρίπλα του ticket club της ΠΑΕ, που δεν απέδιδε τα ποσοστά βάσει της τελικής αναγραφόμενης τιμής στην οποία αγοράζει ο φίλαθλος το εισιτήριο. Είναι πασιφανές ότι η κόντρα είναι γενικότερη, αφορά τα δικαιώματα του νέου γηπέδου στο Βοτανικό και συνεχίζεται αμείωτη, ασχέτως αν στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι υπάρχει κάποια προσέγγιση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, με μια συμβολική για την επικυριαρχία στους πράσινους κίνηση, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έσπευσε να αποκτήσει από πρακτορείο όλα τα δικαιώματα χρήσης φωτογραφιών από κάθε εκδήλωση του Παναθηναϊκού από το 1950 κι εντεύθεν, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη ζωντανή ιστορία του ερασιτέχνη.
Στην ΑΕΚ βρίσκονται σε αναμονή, αφού ερασιτεχνική και ΠΑΕ θα λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. Το αποτέλεσμα τις δίκης ενδιαφέρει τη Σούπερ Λίγκα κι όλους τους συλλόγους της χώρας και θα αποτελέσει δεδικασμένο. Ώσπου όμως να τελεσιδικήσει η υπόθεση και σε περίπτωση δικαίωσης των ερασιτεχνών, τα επίδικα ποσά θα είναι τέτοια που δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, οι οποίες πάλι θα ζητούν πολιτική παρέμβαση.
Στη συγκεκριμένη ομάδα, την ΑΕΚ, φυσικά δεν υπάρχει Γιαννακόπουλος αλλά η «περίπτωση» της διοίκησης του κ. Ανατολιωτάκη, που αδυνατεί να εφαρμόσει αυτοτελές σχέδιο ανάπτυξης του συλλόγου και ελπίζει αποκλειστικά στα χρήματα από τη ΠΑΕ. Η ύπαρξη μιας γραφικής διοίκησης στην ερασιτεχνική ΑΕΚ που δεν αποτελεί σοβαρό συνομιλητή και διεκδικητή, μάλλον «έρχεται κουτί» και τη διοίκηση της ΠΑΕ, που προχωρά χωρίς τη συμμετοχή «ενοχλητικών τύπων» τα κατασκευαστικά σχέδια στον ΟΔΔΥ. Ωστόσο καμιά πρόφαση δεν μπορεί να δικαιώσει τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών της ΠΑΕ προς την ερασιτεχνική ΑΕΚ.
Στον δε ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη, σύμφωνα με άρθρο του Βαγγέλη Μπραουδάκη στη εφημερίδα Goal, όταν δηλώνουν μόνο τα απλά εισιτήρια που κόβουν στην Tούμπα, κι όχι και τα 12.000 διαρκείας, διότι υποτίθεται ότι δεν έχουν ηλεκτρονικά συστήματα για «τσεκάρισμα» δεν ρίχνουν απλώς τον ερασιτέχνη αλλά παρανομούν γενικότερα. Όπως υπογραμμίζει ο συντάκτης, «σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος την οποία έχει υπογράψει ο ΠAOK και -προφανώς- οφείλει να τηρεί, κάθε ΠAE υποχρεούται να ανταλλάσσει στην είσοδο κάθε θύρας το διαρκείας που προσέρχεται με «εισιτήριο ανταλλαγής».
Όχι να τρυπάει το διαρκείας, να σκίζει κάποιο φύλλο του ή οτιδήποτε άλλο, αλλά να δίνει στον κάτοχο του διαρκείας ένα εισιτήριο το οποίο επάνω αναγράφει τιμή! Γιατί; Διότι από την εκκαθάριση του συνόλου των εισιτηρίων (άρα και εκείνων των διαρκείας που προσήλθαν σε κάθε ματς) αποδίδονται τα νόμιμα δικαιώματα, αποδίδεται «ποσοστό επί των εμφανισθέντων θεατών» σ’ ένα σωρό φορείς. Από τη Σούπερ Λίγκα και την EΠO μέχρι την αστυνομία, τον Ερασιτέχνη και εκείνον που έχει το γήπεδο! Και ο ΠAOK διαπράττει παρανομία από την αρχή του πρωταθλήματος».
Η ουσία πάντως βρίσκεται στην ομόφωνη άποψη της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση Θεμάτων Εφαρμογής του Αθλητικού Νόμου της ΓΓΑ, που απεφάνθη (αποφ. 249/15-3-2007) ότι η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας από τις ΠΑΕ, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέθοδος προπώλησης εισιτηρίων όλων των αγώνων της περιόδου και προείσπραξης του αντιτίμου τους. Συνεπώς και τα ερασιτεχνικά σωματεία δικαιούνται επί των εισπράξεων αυτών το επίμαχο 10%.
Αλλά και δική μας απορία ενισχύεται: Αφού η επιτροπή της ΓΓΑ γνωμάτευσε, κατά τη γνώμη μας σωστά, γιατί η προϊσταμένη της αρχή και αθλητική ηγεσία του τόπου δεν εφαρμόζει το νόμο; Ο κύριος Ιωαννίδης, τώρα που ο υπουργός Πολιτισμού του έδωσε αρμοδιότητες, θα μπορεί να κρύβεται; Ή μήπως τα θέματα των μεγάλων ΠΑΕ και της εκλογικής του περιφέρειας καίνε;
aristeroextrem@yahoo.gr