Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαιτησία στον αθλητισμό


Οι αλλαγές στη διαιτησία προϋπόθεση για βελτίωση του αγωνιστικού αθλητισμού

 

 

Ο γνωστός ποδοσφαιρικός παράγοντας των Δυτικών προαστίων και ο παλιός διεθνής διαιτητής στο μπάσκετ και έμπειρος διαιτητής στο πόλο, ήταν απόλυτα σύμφωνοι: για την αγωνιστική επιτυχία των ομάδων ο ρόλος της διαιτησίας είναι καθοριστικός.

 

Επιτυχία σημαίνει έλεγχος της διαιτησίας

 

Πιο απλά αν μια ομάδα θέλει να κερδίσει ένα πρωτάθλημα, να μην υποβιβαστεί, να μην αποτύχει, γενικώς πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τη διαιτησία. Η συνταγή λοιπόν της επιτυχίας περιέχει και τον έλεγχο της διαιτησίας. Έτσι ακόμη και σήμερα οι ομάδες, ειδικά στα ομαδικά αθλήματα προεξάρχοντος του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, δημιουργούνται στη βάση αυτού του προτύπου. 

Φυσικά, όταν οι ομάδες χτίζονται με αυτή τη λογική τότε κάθε παράγοντας, προπονητής ή άλλος ενδιαφερόμενος θεωρεί ότι νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Επίσης, κάθε φίλαθλος, κάθε αγωνιζόμενος αθλητής, προπονητής ή και τζογαδόρος ακόμη, δικαιούται να πιστεύει πως μετά από κάθε μη προσδοκώμενο αποτέλεσμα ευθύνεται πάντα ο διαιτητής του αγώνα. Άλλωστε, πολύ συχνά σοβαρές εκδηλώσεις βίας έχουν σαν αφετηρία ( και πρόφαση ταυτόχρονα) τη διαμαρτυρία εναντίον των διαιτητών.

Ευθύνες για αυτή τη κατάσταση έχει κυρίως η ηγεσία του υφυπουργείου αθλητισμού, του οποίου οι πολιτικοί προϊστάμενοι από τη μεταπολίτευση και μετά σκόπιμα κουκουλώνουν το πρόβλημα. Και συντηρούν ένα πελατειακό σύστημα στο οποίο εμπλέκονται όλοι: το υφυπουργείο που θέλει να ελέγχει ολόκληρο το σύστημα, η Εθνικές Ομοσπονδίες που θέλουν να ελέγχουν τους εκλέκτορές τους-τις Ενώσεις Αθλητικών Σωματείων, οι Ενώσεις που θέλουν να ελέγχουν τα αθλητικά σωματεία, τα σωματεία που θέλουν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τις τοπικές ενώσεις των διαιτητών κι όλοι μαζί θέλουν να τα έχουν καλά με τη πολιτεία η οποία παρέχει τις έκτακτες επιχορηγήσεις.  Η δε πολιτεία όχι μόνο δεν θωρακίζει το θεσμό της αθλητικής διαιτησίας, αλλά αγωνιωδώς προσπαθεί να κρύψει τον «ειδικό» λογαριασμό του ΥΠΠΟ από τον οποίο συντηρείται ο μηχανισμός.

Είναι σίγουρο πως αν θέλουμε να υπάρχει αξιοπιστία στον αγωνιστικό αθλητισμό πρέπει να αποδεχτούμε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη αξιόπιστης διαιτησίας. Από την ποιότητα της απόδοσης των διαιτητών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η ποιότητα του ίδιου του παιγνιδιού. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το βάρος των παιγνιδιών έχει μεταφερθεί στους διαιτητές, που διεκδικούν με ίσους όρους το πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε ματς. Αν αυτό δεν γίνεται ηθελημένα από τους ίδιους, τους το προσφέρει απλόχερα η τηλεόραση με πολύωρες αναλύσεις και συζητήσεις των ειδικών «τηλεδιαιτητών».

Να συμφωνήσουμε πως ο διαιτητής πρέπει να είναι πρωταγωνιστής μόνο σε ότι αφορά την εφαρμογή των κανονισμών και την εφαρμογή πειθαρχικού ελέγχου και οτιδήποτε πέρα από αυτά συνιστά για το διαιτητή παράπτωμα και αιτία για τον πειθαρχικό η και ποινικό έλεγχό του.

 

Διάτρητο θεσμικό πλαίσιο

 

Είναι γενική η έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαιτησία και για αυτό όλοι προσπαθούν να ελέγξουν τα όργανά της. Όλοι ακροβατούν σε έναν αγώνα δρόμου για τον έλεγχο των διαιτητών.

Ο σοβαρότερος λόγος είναι η ύπαρξη ενός διάτρητου και αναχρονιστικού  θεσμικού πλαισίου που δεν εξασφαλίζει διαφάνεια, αμεροληψία, αξιοκρατία και ανεξαρτησία των διαιτητών.

Όλο το σύστημα, διοικητικό, οργανωτικό, επιλογής, εκπαίδευσης, ορισμού και αξιολόγησης των διαιτητών  είναι διάτρητο, με αποτέλεσμα το έργο των διαιτητών να είναι ποιοτικά χαμηλό και με έντονα τα χαρακτηριστικά της κηδεμονίας του χώρου.

Επιπλέον τόσο τα μέτρα προστασίας των διαιτητών είναι ανύπαρκτα, όσο και η αξιολόγησή τους και ο πειθαρχικός έλεγχος  είναι υποκειμενική υπόθεση. Με αποτέλεσμα άσκησης μεγάλων πιέσεων στους διαιτητές, ειδικότερα με την αύξηση του τζόγου και των οικονομικών παραμέτρων του επαγγελματικού αθλητισμού και την ασύδοτη δραστηριότητα των μάνατζερ.

 

Ανεξάρτητη αρχή διαιτησίας

 

Σήμερα φαντάζει ουτοπία το αίτημα για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής διαιτησίας αθλημάτων και πλήρη ανεξαρτησία της διαιτησίας από οποιαδήποτε μηχανισμό,  είτε πρόκειται για αθλητική ομοσπονδία είτε για οργανώσεις των διαιτητών, είτε  το κράτος. Αλλά κατά τη γνώμη μας είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να σπρώξει προς το ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Στη δημιουργία αυτού του φορέα κύριο κι όχι διακοσμητικό ρόλο πρέπει να παίξουν τα ΤΕΦΑΑ.

·        Δημιουργία Εθνικής σχολής διαιτησίας τουλάχιστον διετούς φοιτήσεως, όπου οι απόφοιτοι του Α’ έτους μπορούν να αγωνίζονται μόνο στα ερασιτεχνικά τοπικά πρωταθλήματα. Όσοι ενδιαφέρονται για καριέρα ή θέλουν να γίνουν επαγγελματίες πρέπει υποχρεωτικά να ολοκληρώσουν σπουδές δύο χρόνων και να αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα.

·        Πλήρης αυτοτέλεια της σχολής από όλα τα κέντρα εξουσίας .

·        Να υπάρχει ειδικός κλάδος κριτών, παρατηρητών, αξιολογητών και κομισάριων. Όσοι τελειώνουν με επιτυχία την καριέρα τους να μεταπηδούν στον κλάδο των παρατηρητών και κομισάριων.

·        η αξιολόγηση να γίνεται με βάση επιστημονικά κριτήρια και σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα.

·        Τέλος να προβλέπονται αυστηρές ποινές  και φυσικά να εφαρμόζονται για κάθε παραβάτη και για οποιονδήποτε προσπαθεί να επηρεάσει διαιτητή.

Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω μέτρα βρίσκουν αντίθετους και τους διαιτητές και τις αθλητικές ομοσπονδίες, που θέλουν για λογαριασμό τους τον έλεγχο.

Όμως η ουσία τους απευθύνεται κυρίως στην πολιτεία και στον νέο υφυπουργό αθλητισμού, αφού ως τώρα, τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η αντιπολίτευση υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και δεν παίρνουν μέτρα. 

Πιστεύουμε, ότι αν δεν βελτιωθεί η διαιτησία δύσκολα θα βελτιωθεί και η αγωνιστική απόδοση των ομάδων.

Επίσης, είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό, τον οποίο θα διευθύνουν «χομπίστες» διαιτητές. Δεν θα είμαστε καθόλου αντίθετοι, εφόσον αλλάξει συνολικά το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, να υπάρξει σώμα επαγγελματιών διαιτητών με εξασφαλισμένη τη συνεχή εργασία τους στο χώρο του αθλητισμού.

Για να δούμε λοιπόν κατά πόσο υπάρχει πολιτική βούληση από την αθλητική ηγεσία να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

 

Κώστας Αλεξίου

Τζούλιος Συναδινός

aristeroextrem@yahoo.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: