Μετάβαση στο περιεχόμενο

σχολές προπονητών


ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Τι συμβαίνει, πως οι απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου έχουν υπερκεράσει τους απόφοιτους των κρατικών ΑΕΙ;
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους

Το επάγγελμα του προπονητή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιτρέπεται να ασκείται από κατόχους πτυχίου των ΤΕΦΑΑ με αντίστοιχη ειδικότητα στο άθλημα. Επίσης ασκείται από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μετά από υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων που διοργανώνονται στα πλαίσια των σχολών της. Ακόμη, προβλέπονται και αντίστοιχες ισοτιμίες για κατόχους διπλωμάτων εξωτερικού, σύμφωνα με της διατάξεις της ΕΕ.
Το υφιστάμενο πλαίσιο ήρθε να ταράξει η άτυπη σύνοδος των προέδρων των πέντε ΤΕΦΑΑ της χώρας, όπου με κοινό ψήφισμα τους ζητούν την κατάργηση των σχολών προπονητών της ΓΓΑ και την δημιουργία σχολών προπονητών μέσα στα ΤΕΦΑΑ. Την κοινή αυτή πρωτοβουλία ήρθε να στηρίξει με εκτεταμένο υπόμνημα που κοινοποιήθηκε στο ΣΥΝ η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (ΕΓΒΕ) και να επιβεβαιώσει πανηγυρικά τη θέση του ΣΥΝ που πάντα υποστήριζε την λειτουργία των σχολών προπονητών μόνο από τα Πανεπιστήμια.
Σχολές 10 ημερών
Οι σχολές προπονητών δημιουργήθηκαν με το νόμο 75/75 και αναβαθμίστηκαν με το νόμο 2725/99. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αφαίρεσε το δικαίωμα των πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ να ασκούν το επάγγελμα του προπονητή στο άθλημα που εκπαιδεύτηκαν και παράλληλα τους εξίσωσε με τους απόφοιτους Λυκείου που συμμετέχουν στα δεκαήμερα σεμινάρια των σχολών της ΓΓΑ. Για την ιστορία, στην σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προΐστατο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λομβέρδος.
Σύμφωνα λοιπόν με τους νόμους Φούρα – Λιάνη, ιδρύθηκαν σχολές προπονητών στα πλαίσια της ΓΓΑ για όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα, οι οποίες μετά από σεμινάρια εκδίδουν διπλώματα, που σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι πλήρως εξισωμένα με αυτά των αποφοίτων ΑΕΙ. Στις σχολές προπονητών της ΓΓΑ μπορεί να φοιτήσει κάθε ενδιαφερόμενος με την προϋπόθεση ότι υπήρξε αθλητής για πέντε χρόνια, είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει γίνει 25 ετών. Από τις σχολές προπονητών της ΓΓΑ έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες γνωστοί προπονητές, στη πλειοψηφία τους στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Οι σχολές αυτές λειτουργούν κάθε χρόνο έχουν διάρκεια 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με το άθλημα και οι ώρες εκπαίδευσης κυμαίνονται από 60 -250. Υπάρχουν σχολές Α, Β και Γ κατηγορίας με συγκεκριμένες δυνατότητες εξέλιξης για όλους. Αντίστοιχα στα ΤΕΦΑΑ λειτουργούν ειδικότητες στα αθλήματα με 400 – 750 ώρες στο συγκεκριμένο άθλημα, με 4500 συνολικά ώρες εκπαίδευσης στα θέματα του αθλητισμού και ειδικότερα στη Παιδαγωγική, τη Διδακτική και τη Ψυχολογία των αθλημάτων, καθώς και άλλες γνώσεις στην Ιστορία, Εργοφυσιολογία, Μηχανική, Βιοχημεία των σπορ κλπ.
Τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο όταν η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να δημιουργήσει στα ΙΕΚ ειδικότητα προπονητή αθλήματος με ασαφές περιεχόμενο εκπαίδευσης και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Έτσι έχουμε το παράδοξο οι απόφοιτοι Ανώτατου Εκπαιδευτικού Κρατικού Ιδρύματος, με 2 χρόνια σπουδές και εξετάσεις πιστοποίησης να μην μπορούν να εργαστούν σαν προπονητές και οι απόφοιτοι των σχολών ΓΓΑ με λιγότερες ώρες εκπαίδευσης να έχουν πλήρη κατοχυρωμένα και ισότιμα με πτυχιούχους ΑΕΙ δικαιώματα.
Τη φοβερή αυτή παρασπονδία σε βάρος του αθλητισμού και των πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ πρότειναν, στήριξαν και τελικά επέβαλλαν όλες ανεξαιρέτως οι αθλητικές Ομοσπονδίες, με μοναδικό γνώμονα τα μικροσυμφέροντα του πελατειακού συστήματος, αγνοώντας και παραβλέποντας τις επιστημονικές εξελίξεις και την ανάγκη για βαθύτερες αλλαγές στην προπονητική, που μόνο μια πανεπιστημιακή σχολή μπορούσε να προσφέρει.
Η περίπτωση της ΕΠΟ
Το κομφούζιο των σχολών προπονητών ήρθε να ολοκληρώσει η απόφαση της ΕΠΟ, με την οποία αναγνωρίζονται από δω και στο εξής μόνο εκείνα τα διπλώματα που εκδίδει η ίδια, μέσα από 3ήμερα και εσχάτως 10ήμερα σεμινάρια, τα οποία ονομάστηκαν «σχολές προπονητών» γράφοντας στα παλιά της παπούτσια τη Βουλή, το κράτος, τη κυβέρνηση, τους νόμους, την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα και ότι άλλο βρέθηκε μπροστά της. Η ΕΠΟ σείοντας το μπαμπούλα του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, προχώρησε ετσιθελικά σε εφαρμογή του δικαίου της FIFA και της UEFA. Μέσω τριήμερων «πανηγυριών» – σχολών, έδωσε ισοτιμίες Γ’ κατηγορίας στους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο και Α’ κατηγορίας σε απόφοιτους Δημοτικού πρώην αθλητές. Ταυτόχρονα παρέσυρε την πολιτεία επί υπουργίας Ορφανού σε μέγα νομοθετικό ατόπημα, σε απόλυτη υποταγή στους εκβιασμούς της UEFA και αναγνώριση των σχολών της ΕΠΟ.
Η θέση – πρόταση του Συνασπισμού της Αριστεράς
Η θέση του Συνασπισμού της Αριστεράς για το ζήτημα είναι εκφρασμένη από παλιά και κατατίθεται επανειλλημένα και δημόσια με κάθε ευκαιρία, σε κάθε δημόσια εκδήλωση και φόρουμ των αθλητικών φορέων, εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, των γυμναστών και των προπονητών. Η θέση του Συνασπισμού είναι:
1. Κατάργηση εδώ και τώρα των σχολών της ΓΓΑ και ένταξή τους στα ΤΕΦΑΑ με νέο πλαίσιο λειτουργία και εκπαίδευσης
2. Η ελάχιστη διάρκεια των σπουδών να μην είναι μικρότερη των 2 χρόνων
3. Δημιουργία 5 κατηγοριών διπλωμάτων προπονητών και κατάργηση του περιορισμού ορίου ηλικίας
4. Επανακαθορισμός των κριτηρίων φοίτησης στις σχολές
5. Δυνατότητα στα ΑΕΙ να οργανώνουν σχολές και περιφερειακά σε όλη τη χώρα
6. Πλήρης κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ και κατάργηση των ειδικοτήτων προπονητών αθλημάτων στα ΙΕΚ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 45000 απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα προπονητή αθλήματος, εκ των οποίων μόνο 4000 περίπου ασκούν επάγγελμα σε 35 αθλήματα.
7. Επανεξέταση και σχεδιασμός του αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΦΑΑ
8. Άμεση αναστολή των διατάξεων του κανονισμού προπονητών ποδοσφαίρου, (16/8/06) και εναρμόνιση της ΕΠΟ με την νομοθεσία που διέπει και τις άλλες Ομοσπονδίες σχετικά με τις σχολές προπονητών
Τέλος, απαιτείται πολιτική βούληση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο που θα χαράξει πορεία αναβάθμισης και θα βάλει τάξη στον ευαίσθητο αυτό χώρο του αθλητισμού.
Ο Συνασπισμός της αντίστασης, της διαμαρτυρίας και της εναλλακτικής αθλητικής πολιτικής πρότασης, αναμένει την θέση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε αυτό το θέμα. Αλλά και οι δυο έχουν ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά τους.
aristeroextrem@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: