Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΛΗΣ – ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;


cf80ceb1cebbceb72ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΛΗΣ;

ΚΥΡΙΕ ΛΙΑΠΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΙΩΑΝΝΙΔΗ,

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΚΑΠΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΤΙΑ

 

Είναι αμφίβολο εάν η χώρα μας εκπροσωπηθεί στους ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο με περισσότερους από 1-2 αθλητές, ακόμα κι αν ελληνοποιηθούν όλοι οι παλαιστές της Αρμενίας. Όμως οι υγιείς άνθρωποι του αθλήματος αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι το μικρότερο κακό. Η κρίση και η ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει το «άθλημα των ολυμπιονικών», η πάλη, αγγίζει πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα.

 

Η ελληνική πάλη έχασε την ευκαιρία του 2004. Παρά τα μεγάλα χρηματικά ποσά που ξοδεύτηκαν, το άθλημα εξακολουθεί να στενάζει στα υπόγεια και κάτω από τις εξέδρες των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Κάποιες προσπάθειες προπονητών – επιστημόνων, εξειδικευμένων στελεχών του αθλήματος να αναδειχθούν και να τραβήξουν το άθλημα από τη μέγγενη του εμπειρισμού και του παραγοντισμού έπεσαν στο κενό. Σήμερα, άνθρωποι αμφίβολης οργανωτικής και διοικητικής ικανότητας, εξακολουθούν να καθορίζουν τις τύχες των σωματείων μέσα από τη παρέμβασή τους στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλου Πάλης. Τι διαθέτουν τέλος πάντων και βρίσκονται στη θέση της διοίκησης της ομοσπονδίας; Πολιτικά στηρίγματα στο χώρο της κυβέρνησης, διακριτική στήριξη από στελέχη του τομέα αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα συμμετοχή σε οικονομικές δραστηριότητες στο τομέα της ψυχαγωγίας. 

 

Να υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές της Θεσσαλονίκης το 2006 υπήρχε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετείχαν δυο παρατάξεις με επικεφαλείς αμφότερους νεοδημοκράτες (Γρηγοριάδης –Τσαμεσίδης), αλλά με πολυσυλλεκτική δικομματική στήριξη. Τελικά επικράτησε, ο εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενος Τσαμεσίδης, ευνοούμενος του πρώην υφυπουργού Γ. Ορφανού και του πρώην προέδρου Γ. Ποζίδη, παρά το γεγονός ότι η πάλη σύμφωνα με δηλώσεις του παλιού δευτεραθλητή κόσμου Ηρακλή Δεσκουλίδη, «από μαγαζί γωνία κατάντησε ψιλικατζίδικο». Ένα ψηφοδέλτιο, δυο παρατάξεις ίδια λογική.

 

Σήμερα δυο χρόνια αργότερα, οι καταγγελίες των σωματείων πάλης για όσα πράττει και δεν πράττει η διοίκηση της ομοσπονδίας είναι μόνιμες. Απαξίωση των σωματείων, συνεχής ματαίωση των πρωταθλημάτων παμπαίδων ώστε τα σωματεία να μην κατοχυρώσουν το δικαίωμα ψήφου στις επόμενες γενικές συνελεύσεις, αμφίβολης εγκυρότητας φιλικοί αγώνες με σκοπό τη νομιμοποίηση άλλων σωματείων «μαϊμού», που δείχνει ότι εξελίσσεται μια οργανωμένη προσπάθεια αλλοίωσης της σύνθεσης της ομοσπονδίας.

 

Καταγγέλλονται αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης εμπειρικών προπονητών σε θέσεις ομοσπονδιακών, ατόμων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου αφού δεν διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Υπάρχει ακόμα και καταγγελία για πρόσληψη προπονητή που έχει ειδικότητα μπάσκετ.

 

Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για αδικίες εις βάρος συγκεκριμένων παλαιστών και προνομιακή στήριξη άλλων ενόψει των ολυμπιακών αγώνων.

 

Εκκρεμεί το πόρισμα από τη κατεπείγουσα Εισαγγελική παραγγελία για τους αγώνες στα Κρέστενα που υποτίθεται ότι έγιναν, αλλά τελικά ενώ δεν έγιναν χρεώθηκαν κανονικά.

 

Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και οι διαχειριστικοί έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου (του Υπουργείου Δικαιοσύνης) για τις οικονομικές χρήσεις της Ομοσπονδίας Πάλης των ετών 2004-2007, που αναδεικνύουν όλη τη ζοφερή κατάσταση, με πλήθος παραλείψεων, λαθών και παρατυπιών, από τις οποίες προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, όπως τονίζει και σε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού Γ. Λιάπη, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης:

·        Κατάτμηση προμηθειών για αδικαιολόγητη αποφυγή διενέργειας δημοσίου διαγωνισμού και επιμερισμοί δαπανών, η αξία των οποίων υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα νόμιμα πλαίσια, κατά παράβαση του α.55 του ν.2727/1999 (2004-2005-2006)

·        Καμιά προκήρυξη και καμιά διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη προμήθεια συναφών υπηρεσιών (αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής, διατροφής κλπ) μεγάλου κόστους (2005)

·        Μη υποβολή προϋπολογισμών, απολογισμών και ισολογισμών από μεγάλος μέρος των ενώσεων και τοπικών επιτροπών των σωματείων πάλης, ή ακόμα και υποτυπώδεις προϋπολογισμούς χωρίς ύπαρξη παραστατικών στοιχείων

·        Μη έγκαιρος απολογισμός δαπανών συνεργατών, ενώσεων και τοπικών επιτροπών

·         Διπλοεγγραφές δαπανών και αξιολογήσεων σωματείων (ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, 2006)

·        Καθυστερημένη αξιολόγηση σωματείων και πληρωμών

·        Υπερβάσεις σε επιμέρους ΚΑΕ και καταψήφιση οικονομικού απολογισμού του 2005 από τη γενική συνέλευση της ΕΟΦΠ

 

Για όλη αυτή τη κατάσταση είναι μεγάλες οι ευθύνες και του Υπουργού Πολιτισμού και των  υφυπουργών αθλητισμού. Διότι, ως θεσμικοί φορείς οφείλουν να παρέχουν οικονομικές επιχορηγήσεις στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες για την ανάπτυξη των αθλημάτων, να αξιολογούν την αποδοτικότητα και τα αποτελέσματα από τη διάθεση αυτών των χρημάτων στην ανάπτυξη του κάθε αθλήματος, αλλά ταυτόχρονα οφείλουν να ενεργοποιούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΓΓΑ για τον έλεγχο της χρηστής διαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καθεστώς διαφάνειας στις αθλητικές ομοσπονδίες.

 

Ο αθλητικός νόμος (ν.2725, αρ.51) είναι σαφής: τακτική κι έκτακτη επιχορήγηση δεν πρέπει να χορηγείται εάν δεν υποβληθούν απολογισμοί για τις προηγούμενες αντίστοιχες επιχορηγήσεις. Στη περίπτωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, η ΓΓΑ παρέχει πλήρη κάλυψη στα πεπραγμένα της διοίκησής της, δεν έχει εκδώσει κανένα πόρισμα από τους ελέγχους και παρόλα αυτά έχει επιχορηγήσει τη συγκεκριμένη ομοσπονδία ακόμα και τη χρονιά που ο οικονομικός της απολογισμός καταψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση. Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση πολιτικής κάλυψης; Είναι θέμα συμφερόντων των τοπικών κομματικών πελατειών του Γ. Ορφανού και του Γ. Ιωαννίδη;

 

Τι θέση παίρνει τέλος πάντων η αθλητική ηγεσία του τόπου σε όσα έχουν καταγράψει οι επιτροπές του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Δεν είναι υποχρεωτική η παρέμβαση της πολιτείας για τη διαλεύκανση των οικονομικών εκκρεμοτήτων στην ΕΟΦΠ, για την απόδοση διοικητικών ευθυνών και ενδεχομένως, αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα, την ενεργοποίηση της δικαιοσύνης;

 

Πάντως τώρα πια, οι άνθρωποι της πάλης μπορούν να αντιληφθούν ότι το μείζον θέμα είναι οι ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε τελικά, τα χρήματα με τα οποία επιχορηγείται το άθλημα να έχουν αποδέκτες τα αθλητικά σωματεία της πάλης, τους προπονητές, τους αθλητές και αποτέλεσμα την ανάπτυξη των υποδομών και του αθλήματος γενικότερα. Αλλαγές που μπορούν να προωθηθούν μόνο με την στήριξη διαφορετικών αθλητικών πολιτικών και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

 

aristeroextrem@yahoo.gr

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=397798

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: