Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για το νέο γήπεδο της Λάρισας


ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

 

Σε όλες τις επεξεργασίες του Αθλητικού Τμήματος του Συνασπισμού το θέμα της έλλειψης αθλητικών υποδομών κατέχει σημαντική θέση. Ο Συνασπισμός τάσσεται υπέρ μιας σχεδιασμένης ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών της χώρας και της κατασκευής τέτοιων εγκαταστάσεων που να εξυπηρετούν το αθλητικό μοντέλο που ως αριστερά προτείνουμε, με επαναπροσδιορισμό των στόχων και του προσανατολισμού του. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται κυρίως οργανωμένες υποδομές προσιτές για την άθληση του ευρύτερου κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις ήπιου χαρακτήρα για εξυπηρέτηση και χρήση από τους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, αλλά σαφώς περιλαμβάνονται και σύγχρονα γήπεδα για την διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων και των εθνικών πρωταθλημάτων, που πρέπει να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των παγκόσμιων και διεθνών ομοσπονδιών και να εξασφαλίζουν τη σχετική αδειοδότηση.

 

Υπό αυτή την έννοια, σε ένα Εθνικό Ενιαίο Σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, όπως εδώ και χρόνια διακηρύσσουμε, κάθε μεγάλη πόλη της χώρας με βάση τις ανάγκες των πολιτών, τα πληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά της χαρακτηριστικά (δηλαδή στη βάση συγκεκριμένων επιστημονικών μοντέλων) πρέπει να διαθέτει τέτοιες εγκαταστάσεις και η Λάρισα είναι μια τις περιπτώσεις που χρειάζεται ΚΑΙ σύγχρονο γήπεδο.

 

Συνεπώς εμείς, δεν έχουμε μεν πρόβλημα με τη κατασκευή νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λάρισα, εκφράζουμε όμως την κάθετη διαφωνία μας με τη διαδικασία που επιλέγεται από τη κυβέρνηση, στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων επιλογών, της μετατροπής του αθλητισμού σε προϊόν και της εμπορευματοποίησης του συναισθήματος των πολιτών, για να αποκτηθεί αυτό το γήπεδο.

 

Η διαδικασία αυτή, έχει κοινά πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά με άλλες περιπτώσεις (πχ. Γήπεδο Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, γήπεδο Ολυμπιακού – Καραϊσκάκη, γήπεδο Πανιωνίου – Ν. Σμύρνη κι ενδεχομένως αύριο γήπεδο ΑΕΚ – ΟΔΔΥ) για τις οποίες κρατήσαμε την ίδια στάση, έχει βέβαια και τις δικές της ιδιαιτερότητες.

 

Και η περίπτωση της Λάρισας χαρακτηρίζεται από την αυθαίρετη παραχώρηση δημόσιας έκτασης στην ΠΑΕ μέσω του ερασιτεχνικού συλλόγου, την εκχώρηση εμπορικών εκμεταλλεύσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα με τη δικαιολογία της ανάγκης αυτοχρηματοδότησης για εξεύρεση πόρων, την αλλαγή του σκοπού χρήσης και τον αποχαρακτηρισμό δημόσιων χώρων (από αθλητική χρήση για το κοινό, σε κατασκευή εμπορικών κέντρων) και φυσικά τον αποκλεισμό όλων των υπολοίπων αθλητικών σωματείων από τη χρήση αυτού του γηπέδου. Επίσης από την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και τη πελατειακή σχέση που αναπτύσσουν υπουργοί της κυβέρνησης με αυτούς.

 

Διαφωνούμε και σ’ αυτή τη περίπτωση με τους προκλητικά χαριστικούς όρους της σύμβασης, την παραχώρηση των 49 ετών στην ΠΑΕ Λάρισα μέσω του ερασιτέχνη και την απόδοση μόνο του 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μετά από 15 χρόνια. Βάσει της σύμβασης, το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων βαρύνει την ΠΑΕ Λάρισα, τα συνοδευτικά έργα εντάσσονται μέσα στο λογαριασμό των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, αλλά αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση του ελληνικού κράτους να στέκεται πρώτιστα αρωγός του ερασιτεχνικού αθλητισμού κι όχι των συγκεκριμένων κατασκευαστικών συμφερόντων που επιχειρούν να γεμίσουν τον τόπο με εμπορικά κέντρα με λίγη αθλητική χρήση.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε να καταψηφισθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη τροπολογία.

 

Παράλληλα, επισημαίνουμε τα εξής:

 

Η κριτική μας επικεντρώνεται κυρίως στους όρους της σύμβασης και όχι στην αμφισβήτηση της αναγκαιότητας κατασκευής του νέου γηπέδου της Λάρισας (που κατά τη γνώμη μας υπάρχει αναγκαιότητα). 

Η ανάπλαση του παλιού γηπέδου Αλκαζάρ σε αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο, θα εξαφανίσει τους ιστορικούς συλλόγους του στίβου της Λάρισας, δεν θα μπορούν πλέον να διεξάγονται εκεί τα ετήσια πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου και δεν θα λυθεί κανένα από τα προβλήματα των περιοίκων του σταδίου. Υπενθυμίζουμε ότι για το ακριβώς αντίστοιχο πρόβλημα των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας, πρωτοστατήσαμε στη κίνηση των 131 κατοίκων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Όποιος γνωρίζει τι εστί σήμερα γήπεδο Αλκαζάρ μπορεί να καταλάβει ευκολότερα. 

Είμαστε υπέρ της ανάπλασης του Αλκαζάρ και χρήση από όλους τους άλλους συλλόγους της πόλης και απομάκρυνση της ΠΑΕ έξω από τη πόλη, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στον κοινωνικό ιστό πρέπει να διατίθενται για τον αθλητισμό για όλους και για τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις μαζικής συνάθροισης (για παρακολούθηση αγώνων από χιλιάδες θεατές) πρέπει να βρίσκονται έξω από τις πόλεις. Το ζητούμενο είναι αν οι εκτάσεις για αυτές τις εγκαταστάσεις είναι σωστό να παραχωρούνται και με ποιους όρους, να χαρίζονται ή να αγοράζονται από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αθλητικού θεάματος.

    

Το Αθλητικό Τμήμα του Συνασπισμού έχει μελετήσει και υπάρχουν στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, διάφορα οικονομοτεχνικά μοντέλα και πλήθος πρακτικών παραδειγμάτων κατασκευής μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων, από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, με χρήσιμα συμπεράσματα:

 

1)                          κρατικές αθλητικές κατασκευές (με δημόσια δαπάνη) οι οποίες είτε παραχωρούνται σε αθλητικές εταιρείες είτε ενοικιάζονται, αλλά ποτέ με χαριστικούς όρους (βλ. Γερμανία – με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα)

2)                          ανταλλαγή παλιών εγκαταστάσεων με άλλες εκτάσεις για κατασκευή γηπέδου με το κόστος να επιβαρύνει την αθλητική εταιρεία και πάντα στη βάση του γενικότερου σχεδιασμού ανάπλασης της πόλης (Βλ Δήμος Λονδίνου – Arsenal, απομάκρυνση σταθμών τραίνου, αλλαγή χρήσης και αξιοποίηση παλιού γηπέδου  Χάιγκμπουρι κλπ) 

3)                          συγχρηματοδότηση της κατασκευής και συνδιαχείριση με αμοιβαία επωφελείς όρους από τις αθλητικές εταιρείες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (πχ Lyon – Γαλλία με τη περιφέρεια και τον αντίστοιχο δήμο, Δήμος Άμστερνταμ και ΑΓΙΑΞ κλπ)

4)                          αλλά και χρήση δημοτικών σταδίων από 1 και 2 ομάδες ταυτόχρονα (Ιταλία, ΙΝΤΕΡ – ΜΙΛΑΝ στο Μεάτσα και παλιότερα Γιουβέντους – Τορίνο στο Κομμουνάλε)

 

Είναι απολύτως σωστό και συνεπές προς τις πολιτικές μας όταν δίνουμε τον τόνο στους όρους κατασκευής των γηπέδων, στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, στους περιβαλλοντικούς όρους και δεν στεκόμαστε αρνητικά όταν υπάρχει πραγματική και αυταπόδεικτη ανάγκη κατασκευής κάποιας εγκατάστασης. Άλλωστε σημαντικό μέρος της κριτικής μας στις κυβερνήσεις ΝΔ (και ΠΑΣΟΚ παλιότερα) γίνεται και για το γεγονός ότι πολλά από τα γήπεδα όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες κόσμου είναι ακατάλληλα, επικίνδυνα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παρακολούθηση μιας εκδήλωσης, έχουν προβλήματα προσβασιμότητας, έλλειψη χώρων υγιεινής, εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρίες κλπ. Ασκούμε δριμεία κριτική για τις χαριστικές ρυθμίσεις στις ΠΑΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε τη κατασκευή (φυσικά με άλλους διαφανείς και αναπτυξιακούς όρους) σύγχρονων εγκαταστάσεων. 

 

Τέλος, ο Συνασπισμός αντιλαμβάνεται απολύτως ότι ο αθλητισμός είναι ένας σύγχρονος κοινωνικός θεσμός με τεράστια δυναμική. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κύρια της νεολαίας ασχολείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον αθλητισμό. Στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους υπάρχουν σήμερα 450 χιλιάδες ενεργοί αθλητές. Η πρώτη σε αναγνωσιμότητα αθλητική εφημερίδα είναι εφάμιλλη των Κυριακάτικων πολιτικών, με τιράζ 45 χιλιάδες φύλλα, μέσα στους 10 πρώτους ραδιοφωνικούς σταθμούς υπάρχουν 2 αθλητικοί. Επομένως η προσέγγισή μας σε παρόμοια θέματα επιδιώκει να έρχεται σε αντίθεση και να αλλάζει τις κυρίαρχες αντιλήψεις, μέσα σε ένα πολύπλοκο και δύσκολο (ακόμα) για την αριστερά περιβάλλον.       

 

Η Γραμματεία του Αθλητικού Τμήματος του Συνασπισμού

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: