Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ


Καταψηφίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για τον Ελαιώνα και το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή

 

(Άρθρο στην Κυριακάτικη Αυγή 2-8-2008)

 

Τη βδομάδα που πέρασε, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής συμπεριλήφθηκαν οι τροπολογίες που αφορούν στα γήπεδα του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, αλλά και αυτό της Λάρισας, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των νέων ποδοσφαιρικών γηπέδων και για να ακριβολογούμε, για την επιχείρηση real estate που στήνεται με πρόφαση το μαζικότερο άθλημα, το ποδόσφαιρο, με κατασκευή τεράστιων εμπορικών κέντρων που δήθεν εξασφαλίζουν την αυτοχρηματοδότηση κατασκευής της αθλητικής εγκατάστασης, έχουν διατυπωθεί έγκαιρα, με σαφήνεια και αφορούν χωρίς εξαίρεση όλες τις περιπτώσεις γηπέδων. Ιδιαίτερα όταν όλη η επιχείρηση γίνεται με κρατική μεν συμμετοχή, με προκλητικούς όρους υπέρ των αθλητικών εταιρειών και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου δε.   

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, τόσο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για τον Ελαιώνα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τις τροπολογίες.

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του βουλευτή- από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής-  ήταν τα εξής: «Σε ότι αφορά τον Ελαιώνα, θα ήθελα να πω, επιμένοντας στο αίτημα της απόσυρσης, ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, το γνωρίζουμε και κάθε μέρα που περνάει αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του επιβαρυμένου περιβάλλοντος που έχουμε στην Αττική. Υποστηρίζουμε λοιπόν, ότι το πρωτεύον είναι να μετατραπεί σε πάρκο υψηλού πρασίνου και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος που έχει, με βάσει το προεδρικό διάταγμα του 1995.

Το δεύτερο είναι να γίνουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις που χρονίζουν από το 1995 και το τρίτο είναι να απομακρυνθούν άμεσα οι ρυπογόνες βιομηχανίες και να οργανωθεί η μη οχλούσα βιοτεχνία σε βιοτεχνικά πάρκα.

Δυστυχώς, αντί να προωθούνται με μια συνέπεια αυτά τα βασικά ζητήματα, έχουμε διαρκείς αποσπασματικές επεμβάσεις, μια από τις οποίες είναι τώρα το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Θέλω να σημειώσω -επειδή και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν θερμοί υποστηρικτές του Παναθηναϊκού- ότι εμείς και η Ανοιχτή Πόλη που υποστηρίζουμε στο Δήμο της Αθήνας, τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας γηπέδου, δεν αποκλείουμε το γήπεδο αυτό να γίνει στον συγκεκριμένο ευρύτερο χώρο, αλλά είμαστε αντίθετοι, με αφορμή το γήπεδο, να γίνουν μια σειρά κατασκευές, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, εμείς θα θέλαμε να προτείνουμε να εκπονηθεί συγκοινωνιακή και πολεοδομική μελέτη, να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου στην υπόλοιπη έκταση της περιοχής παρέμβασης, που είναι 220 στρέμματα. Για το χώρο του γηπέδου, με την ευρύτερη διάσταση, αρκούν 45 στρέμματα. Επομένως θα μπορούσε να γίνει το γήπεδο και στην υπόλοιπη έκταση να έχουμε μια ζώνη υψηλού πρασίνου. Βεβαίως, το γήπεδο να γίνει με δαπάνη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και όχι με δαπάνη του δημοτικού προϋπολογισμού. Γνωρίζουμε τι έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κύριε υπουργέ, με το Καραϊσκάκη και τον κ. Κόκκαλη και δεν θεωρούμε αναγκαίο εσείς α κάνετε τα ίδια και χειρότερα με τον Παναθηναϊκό και τον κύριο Βαρδινογιάννη. Έχει καταντήσει κανόνας η κάθε κυβέρνηση να κάνει και από μια τέτοια ρύθμιση, με συμφέροντα. Επίσης προτείνουμε να μη χτιστούν εμπορικά κέντρα στη περιοχή παρέμβασης και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή πάρκου στα Κουντουριώτικα, που περιλαμβάνει και το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι εκτιμήσεις και η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι πρόκειται για σκανδαλώδη ρύθμιση, παρόλο που αρκετά που έχουν συμβεί και έχουν γίνει πίσω από τις πλάτες του αθηναϊκού λαού και του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι, ενδεχομένως, γνωστά. Επισημαίνω λοιπόν, ότι η εν λόγω σύμβαση έχει υπογραφεί μεταξύ του Παναθηναϊκού και της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Διπλή Ανάπλαση». Στην εταιρεία αυτή μετέχουν ο Δήμος Αθηναίων 50% και η Εθνική Τράπεζα και χονδρικά προβλέπει τη μίσθωση 97 στρεμμάτων για 49 χρόνια, όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός απαλλάσσεται από τα μισθώματα 35 ετών. Από τη παραχώρηση του γηπέδου, μέχρι τη σύμβαση, τις ποικίλες αλλαγές αυτής και τη συγκεκριμένη τροποποίηση που έχουμε εδώ εμείς βλέπουμε μια σειρά αδιαφανών και σκοτεινών από ορισμένες απόψεις πράξεων. Το επιχείρημα ότι το γήπεδο θα το πληρώσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν ευσταθεί. Στην ουσία χαρίζεται εντελώς αδικαιολόγητα χώρος 97 στρεμμάτων στη ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όταν η ζώνη γηπέδου είναι μόνο 40 στρέμματα. Απαλλάσσεται δε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τα μισθώματα 35 χρόνων, που υπολογίζονται στα 192 εκατομμύρια ευρώ, όταν το κόστος κατασκευής δεν υπερβαίνει τα 125 εκατομμύρια.»

Εδώ να τονίσουμε ότι παρόμοιοι προβληματισμοί και ενστάσεις εγείρονται όχι μόνο από κινήσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις και φορείς, αλλά και από πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Το πρόσφατο σχόλιο του δημοσιογράφου Αντώνη Πανούτσου στην σελίδα που διατηρεί στην εφημερίδα SportDay είναι χαρακτηριστικό: «Τα 150 τετραγωνικά της Λεωφόρου θα προορίζονται για μουσείο και εντευκτήριο και τα υπόλοιπα 250 τετραγωνικά για εστίαση και αναψυχή. Έχει ακούσει κανείς να σχεδιάζεται μουσείο που το κυλικείο και το εστιατόριό του θα είναι σχεδόν διπλάσια από τον χώρο των εκθεμάτων; Οπότε ας μου επιτραπεί να πιστεύω ότι στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο θα χτιστεί ένα τσίλικο μαγαζί, που θα έχει το μουσείο για μπουζουριέρα και τη μοναδική δυνατότητα να βγάζει καρέκλες μέσα σε πάρκο, στο κέντρο της Αθήνας.»          

Τελικά, ποια ανάγκη έχει ο ελληνικός αθλητισμός και το ελληνικό ποδόσφαιρο από τα γήπεδα μπουζουριέρα, με τα Moll, τα Mc Donald’s και τα Λούνα παρκ;

 

aristeroextrem@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: