Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεινόσαυροι – Πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών


Η συγκυρία ήθελε η συζήτηση αυτή να γίνεται σε μια περίοδο που σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων. Και είναι απόλυτα λογικό να εξελίσσονται σύνθετες (και υπόγειες) διεργασίες, να έχουν μπει σε εφαρμογή όλες οι γνωστές μέθοδοι των κομμάτων του δικομματισμού, προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία. Και ταυτόχρονα τη διαχείριση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που διοχετεύονται μέσα από τα αθλητικά ταμεία. Γι’ αυτό και οι θέσεις των βουλευτών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο υπαγορεύονται και από μικροκομματικές λογικές.Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται η διατήρηση στην εξουσία όλων των δεινόσαυρων προέδρων (στελεχών του) στις μεγάλες ομοσπονδίες. Των αποκλειστικά υπεύθυνων για το μοντέλο αθλητισμού των τελευταίων 30 χρόνων. Αυτών που επικαλούνται δήθεν συνταγματικά δικαιώματα και έχουν γραπωθεί από την εξουσία, μέσα από τις πιο αντιδημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες και πλειοψηφικά συστήματα. Ενδεικτικά στην Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης του Μπελιγράτη με το 19μελές συμβούλιο, όποιο ψηφοδέλτιο δεν έχει υποχρεωτικά 15 σταυρούς ακυρώνεται. Στην ΕΠΟ του Γκαγκάτση είναι κοινό μυστικό το παιχνίδι των πελατειακών σχέσεων με τις Τοπικές Ενώσεις και τους συνδέσμους διαιτητών. Στην, κατά τα άλλα πετυχημένη ΕΟΚ, επανεξελέγη ένα σχεδόν «κλειστό» ψηφοδέλτιο.

κιμ ιλ σουνγκ
κιμ ιλ σουνγκ

 

 

 

 

 γκαγκατσης διαθεσοπουλος μπελιγρατης λεονιντ ιλιτς μπρεζνιεφ

Δεινόσαυροι                                        βασιλακοπουλος  

Η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τον αθλητισμό στη Βουλή που ξεκίνησε προχθές είναι από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα. Όχι μόνο επειδή τα άρθρα του νομοσχεδίου ρυθμίζουν σοβαρά θέματα για τους συνδέσμους φιλάθλων, τη βία, το ντόπινγκ και λοιπά, αλλά επειδή στη Βουλή αναδεικνύονται και συγκρούονται διαφορετικές απόψεις και συστήματα ιδεών για τον αθλητισμό, ως μορφή οργάνωσης και κοινωνικής δραστηριότητας.

Στην κολύμβηση του Διαθεσόπουλου του 94%, κατά τον ίδιο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους για την προεδρεία και εξαναγκάσθηκε να είναι πάλι υποψήφιος. Ακολουθεί ο Σεβαστής στον ΣΕΓΑΣ, που «δεν είδε και δεν άκουσε» για το ντόπινγκ και αναλαμβάνει καμιά ευθύνη. Κι έπεται συνέχεια. Όλοι αυτοί στο σύνολό τους δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για εκδημοκρατισμό των ομοσπονδιών, κουβέντα για περιορισμό θητειών και απλές αναλογικές.Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επιχειρείται η άλωση των ομοσπονδιών. Υπάρχει όμως πολύ σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης παρατάξεων της δεξιάς που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την εξουσία. Διότι οι νυν πρόεδροι (έχοντας το μαχαίρι και το καρπούζι) από καιρό έχουν τοποθετήσει και αθλητικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας στις διοικήσεις, προκαλώντας σοβαρά ρήγματα στην κυβερνητική παράταξη. Η σημερινή αθλητική ηγεσία του υπουργείου, προσπαθεί να σχηματίσει δήθεν υπερκομματικά σχήματα, ελεγχόμενα από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού κ. Δουβή, με τη συμμετοχή των δυσαρεστημένων παραγόντων των δυο κομμάτων και όσων, από όσους αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί, τσιμπήσουν προσφέροντας τη σχετική νομιμοποίηση.

Επειδή λοιπόν για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύγκρουση με μοναδικό στόχο τη νομή και τον έλεγχο της οικονομικής, πολιτικής και προσωπικής εξουσίας που θα διαχειριστούν οι εκλεγμένοι, και προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα καπηλείας θέσεων και δήθεν στήριξης του Συνασπισμού σε διάφορες παρατάξεις, από τις 29/8/2008, έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση ότι δεν στηρίζουμε ούτε τις δυνάμεις του «πράσινου» παραγοντικού κατεστημένου, ούτε την «γαλάζια» κυβερνητική απάντηση, που επικαλείται την κάθαρση και την αλλαγή.

Για να επανέλθουμε όμως και στα του αθλητικού νομοσχεδίου η, προφορική μέχρι σήμερα, πρόθεση του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη να περιορίσει τις θητείες των προέδρων σε δυο, έχει διεγείρει τα αντανακλαστικά του αθλητικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και των γραφείων τύπου κάποιων ομοσπονδιών κι έχει ενεργοποιήσει μηχανισμούς διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκαν στη Βουλή από τον βουλευτή μας Γρ. Ψαριανό. Σε τέτοιο σημείο, ώστε κάποιοι αθλητικοί ρεπόρτερ, άλλοι από άγνοια κι άλλοι από ιδιοτέλεια, να ταυτίζουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΛΑΟΣ και τις «διαθέσεις ολοκληρωτισμού» της κυβέρνησης.

Ο Συνασπισμός και οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ως προμετωπίδα της αθλητικής τους πολιτικής και δομικές διεκδικήσεις για έναν «άλλο» αθλητισμό έχουν:

Πρώτον, την αναγκαιότητα πάλης για τον εκδημοκρατισμό του αθλητισμού, την κατάργηση των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων και την καθιέρωση της απλής και άδολης αναλογικής. Επομένως δεν δεχόμαστε ούτε την υποχρεωτική σταυροδοσία για πάνω από το 50% των σταυρών σε ενιαία ψηφοδέλτια.

Δεύτερον, την απαγόρευση των έκτακτων επιχορηγήσεων, μέσα από τις οποίες οι δυνάμεις του δικομματισμού ελέγχουν το αθλητικό σύστημα και διαμορφώνουν κοινωνικές συνειδήσεις και πολιτικές στάσεις. Όπως και την κατάργηση του «ειδικού» λογαριασμού της αδιαφάνειας, της ΓΓΑ.

Τρίτον, ναι είμαστε σύμφωνοι με τον καθορισμό δυο θητειών για τα προεδρεία των αθλητικών ομοσπονδιών κι ακόμα περισσότερο. Προτείνουμε την ανανέωση κατά 30% και των μελών των διοικητικών συμβουλίων. Όποιος επικαλείται αντισυνταγματικότητα, ας αναλογισθεί ότι δυο είναι οι θητείες ακόμα και για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Νομάρχες και δεν μπορεί οι διαχειριστές του κρατικού προϋπολογισμού, πρόεδροι των αθλητικών ομοσπονδιών, να έχουν καμιά ιδιότυπη ασυλία.

Από αυτό το πακέτο θέσεων, ο μεν Φ. Συρίγος (από ευαισθησία προς την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος;) συγκρατεί μόνο την πρόταση των δυο θητειών, αγνοεί προφανώς ότι εδώ και χρόνια το ίδιο ισχύει στο πλαίσιο του Συνασπισμού για τους βουλευτές του και τα μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής, θεωρώντας ότι πρόκειται για ετερόκλητη συμμαχία (ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ…).Ο δε Γιάννης Συρίγος, αφού δεν είχε την ευαισθησία να δημοσιεύσει στην στήλη του τη διευκρινιστική επιστολή που του έστειλε ο Γρ. Ψαριανός, συνεχίζει τη λαθροχειρία αναφέροντας ότι, «έκανε γνωστό – ο Γρ. Ψαριανός- ότι συμφωνεί με την εισήγηση Ιωαννίδη που επιχειρεί με το έτσι θέλω να επιβάλλει εσωτερική αντιπολίτευση στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών».

Μάθαμε λοιπόν ότι η διεκδίκηση για καθιέρωση της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ μέσα στις αθλητικές οργανώσεις συνιστά επιβολή εσωτερικής αντιπολίτευσης στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών. Εμείς το λέμε εκδημοκρατισμό και ενεργοποίηση των ανθρώπων του αθλητισμού για να αποτινάξουν από πάνω τους το παραγοντικό συστημικό κατεστημένο, από το οποίο δεν εξαιρούμε επιλεκτικά καμιά αθλητική ομοσπονδία ή ένωση. Κι ας γινόμαστε στενάχωροι για αρκετούς.

aristeroextrem@yahoo.gr

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=408103

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: