Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απλή αναλογική και εκδημοκρατισμός: είπαν ΟΧΙ !


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

  

Ένα συνεχές μικροπολιτικό – παραγοντικό παιχνίδι παίζεται εδώ και μέρες, με αφετηρία τα έδρανα της Βουλής και περνώντας από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καταλήγει στα γραφεία των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών.

            Όλοι έχουν άποψη για τη βία και το ντόπινγκ στον αθλητισμό, όλοι κάνουν ευχές, όλοι μεταθέτουν τις ευθύνες στους άλλους και τελικά συμπλέουν στο να μην κάνουν τίποτα μήπως και διαταράξουν το δικομματικό σκηνικό. Πολύ κουβέντα γίνεται για τα προνόμια των πρωταθλητών, άλλη τόση εάν οι υπαίτιοι ντοπαρισμένοι αθλητές θα πηγαίνουν δυο ή τρία χρόνια φυλακή και πάει λέγοντας.

            Η υποτιθέμενη κατάργηση των συνδέσμων φιλάθλων αποδείχτηκε αντισυνταγματικό μπούμερανγκ για τον υφυπουργό αθλητισμού, ο οποίος τα μάζεψε άρον – άρον, προσπαθώντας να περάσει (όπως φαίνεται με επιτυχία) την παράλληλη ίδρυση λεσχών φιλάθλων υπό την εποπτεία των ΠΑΕ. Οι οποίες όμως ΠΑΕ επ’  ουδενί λόγο δεν θέλουν να ακούσουν για δική τους ευθύνη για τη βία, που όπως ισχυρίζονται τους κοστίζει ακριβά. Τόσο ακριβά, ώστε τα πρόστιμα για περιπτώσεις βίας οπαδών τους που συγκεντρώνονται στο κοινό ταμείο της Σούπερ Λίγκας κάθε χρόνο, επιστρέφουν αναλογικά σε όλες τις ΠΑΕ. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει.

Εκεί που φαίνεται να συμφωνούν, είναι η δυνατότητα των ιδιωτικών σεκιουριτάδων στον σωματικό έλεγχο των φιλάθλων ( όποιος φίλαθλος δεν συναινεί ας μείνει έξω…) και η δυνατότητα σύλληψης επίσης από τους ιδιωτικούς σεκιουριτάδες, που αποκτούν τέτοιες θεσμικές αρμοδιότητες λες κι έχουν ορισθεί από το Σύνταγμα του Ελληνικού κράτους γι αυτό το ρόλο, έχουν ορκισθεί κι έχουν εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο. Ιδιωτικοί στρατοί φιλάθλων (λέσχες πελατών) που φυλάγονται από σώματα ιδιωτικών αστυνομικών κι όλοι μαζί προστατεύουν όταν χρειάζεται τους εθνικούς αφέντες της διαπλοκής. Στα ελληνικά γήπεδα ολοκληρώνεται μια ωραία ατμόσφαιρα. Έτοιμη να διαποτίσει, ήδη γίνεται, ολόκληρη την ελληνική κοινωνική ζωή.

            Και για το ντόπινγκ; Μια χαρά κι εδώ. Όλοι οι πρόεδροι των ομοσπονδιών δήλωσαν αναρμόδιοι κι έκαναν παρουσία των βουλευτών βαρυσήμαντες δηλώσεις,  με πρώτο και καλύτερο τον Β. Σεβαστή. Παραδέχτηκε ότι κάποιοι προπονητές του έχουν «ξεφύγει», κάποιοι είναι διευθυντές και σύμβουλοι σε εταιρείες αθλητικών ειδών, κάποιοι άλλοι δουλεύουν στο γνωστό κέντρο του Κατάρ και παίρνουν τα φώτα τους. Τάχθηκε λάβρος ο Β. Σεβαστής κατά του ντόπινγκ και της εμπορευματοποίησης κι ετοιμάζει το πρόγραμμα σοσιαλιστικής αναγέννησης του ΣΕΓΑΣ. Τρόμαξαν οι έμποροι του αθλητισμού, τρόμαξε κι η Πούμα που σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό κοντεύει να ξεκληριστεί (τόσοι αθλητές της πιάστηκαν ντοπέ), όχι επειδή φταίει αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά επειδή οι ανταγωνίστριές της «παίζουν» καλύτερα, στο κυνήγι του ανταγωνισμού των χορηγών για την εκμετάλλευση του αθλητικού προϊόντος.

            Ο σύντροφος Σκυλάκος κατάγγειλε ως συνήθως την εμπορευματοποίηση, που να μπαίνουμε τώρα σε διαδικασία προτάσεων ωραιοποίησης του καπιταλισμού και βέβαια δήλωσε εμφαντικά ότι στον σοσιαλισμό δεν υπήρχε ντόπινγκ, αλλά επειδή «δρυός πεσούσης κι ο ΣΥΡΙΖΑ ξυλεύεται» αισθάνεται μεγάλη συμπάθεια για εμάς. Όταν βέβαια του αναφέρεις το όνομα του σύντροφου ήρωα της σοσιαλιστικής εργασίας Αμπατζίεφ, της υγιούς σχολής της Βουλγαρικής άρσης βαρών, ή τα ονόματα γνωστών ανατολικογερμανών  προπονητών που έχουν διαπρέψει στο είδος (Σπρίγκστεϊν – ρωτήστε και τη πρωταθλήτρια Ελλάδος Μαρία Παπαδοπούλου, κάτι ξέρει κι αυτή), τότε την κάνει γυριστή με τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό στις σοσιαλιστικές χώρες (δεν αμφιβάλλει κανείς γι αυτό) και αθωώνεται κάθε του εμμονή.

            Η Σοφία Σακοράφα, με επιμονή προσπαθούσε να μαλακώσει την διαδεδομένη στην κοινωνία άποψη ότι το ντόπινγκ είναι έγκλημα, λέγοντας ότι το ντόπινγκ είναι αμάρτημα (!), και συνεπικουρούμενη των υπολοίπων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να ταυτίσει τους ντοπαρισμένους πολυεκατομμυριούχους αθλητές με τους άρρωστους χρήστες ναρκωτικών. Γι αυτό και εναντιώθηκε γενικά στις ποινές φυλάκισης για όσους αθλητές κάνουν χρήση, ενώ – πόσο προβλέψιμο ! – θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η προνομιακή ένταξη των πρωταθλητών στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Αμέ πως, ΠΑΣΟΚ γράφει το μαγαζί στη βιτρίνα, έτσι εύκολα θα το καταργήσουμε; Για να γνωρίζουν βέβαια και οι αναγνώστες μας τα τελευταία τρία χρόνια, με δηλώσεις του υφυπουργού, 14833 αθλητές απέκτησαν τα ειδικά προνόμια για εισαγωγή στα ΑΕΙ, 3600 αθλητές έκαναν χρήση των δικαιωμάτων διορισμού σε δημόσιες υπηρεσίες, από αυτούς οι 1200 προερχόμενοι από μη ολυμπιακά αθλήματα, ομοσπονδιών που διεξάγουν πρωταθλήματα των 8 αθλητών, από τους οποίους οι πέντε είναι του ίδιου συλλόγου. Αυτό βέβαια που δεν θα περίμενε κανείς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι η λαθρανάγνωση της πρόσφατης ιστορίας και η δήλωσή τους ότι κανένα κόμμα, σχεδόν κανένας έλληνας πολίτης (παρά μια ασήμαντη μειοψηφία) δεν εναντιώθηκε στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας!  Τι να έλεγε ο Καρτάλης του Οργανισμού Αθήνα 2004…

            Όλοι αυτοί μαζί, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης έπαιζαν το περιβόητο θέμα του περιορισμού των θητειών των προέδρων των αθλητικών ομοσπονδιών σε δυο τετραετίες. Ο Ιωαννίδης μίλαγε για σχετική τροπολογία, ζύγιζε καταστάσεις, κοιτούσε προς τον Γεωργιάδη, αλλά τροπολογία δεν βλέπαμε. Ο Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ παρίστανε την ηγετική δύναμη στην κάθαρση, φώναζε αλλά την τροπολογία την κατέθεσε (εκπρόθεσμα) λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέμιζαν τη σημαία της αυτονομίας του αθλητικού κινήματος (μεγάλη κουβέντα τι σημαίνει αθλητικό κίνημα) υπό την απειλή των διεθνών παγκόσμιων ομοσπονδιών. Κι ας έχουν οι  ίδιες η FIFA και η IAAF  περιορισμούς θητειών στους κανονισμούς τους. Τελικά στις εφημερίδες διοχετεύθηκε η είδηση ότι ο Ιωαννίδης αποσύρει την τροπολογία για τις θητείες, ενώ ποτέ δεν την είχε καταθέσει. Φυσικά πουθενά δεν λέχθηκε ότι έγιναν παράλληλες συνεννοήσεις, ώστε σε κάποια ψηφοδέλτια προέδρων του συστήματος ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν και γαλάζιοι παράγοντες…

            Τι έχει απομείνει για τη κοινοβουλευτική συνέχεια της ερχόμενης Τρίτης; Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, θέμα που για πρώτη φορά απασχολεί τόσο έντονα την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και όλον τον ελληνικό αθλητισμό. Η θέση μας για εκδημοκρατισμό, ειδικά των αθλητικών ομοσπονδιών που διαχειρίζονται εκατομμύρια επί εκατομμυρίων ευρώ, εξοργίζει τα παραγοντικά συμφέροντα, τα κάνει να θυμώνουν και να καθυβρίζουν την αριστερά. Ακόμα και παράγοντες και δημοσιογράφοι που επιδίωκαν να εμφανίζουν «προοδευτικό» πρόσωπο, έχουν πλέον δυσαρεστηθεί επειδή πατήσαμε το σπυρί. Κι εκεί που κάποιοι καλούν ξανά και ξανά για τη συνεργασία των «προοδευτικών» δυνάμεων, αντιλαμβάνονται πλέον ότι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να χυθεί και το πύον.

 

Τζούλιος Συναδινός

Κώστας Αλεξίου

 

aristeroextrem@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: