Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δαπάνες για τον σχολικό αθλητισμό – γιατί μειώνονται;


Γιατί μειώνονται αντί να αυξάνονται οι δαπάνες για τον σχολικό αθλητισμό;

 

gymnastikhΗ εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», που διοργανώνεται αύριο 8 Δεκεμβρίου στην Άρτα, με συμμετοχή ανθρώπων του αθλητισμού, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, γονιών, φιλάθλων από την Άρτα, την Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Λευκάδα και την Θεσπρωτία, δεν είναι απλά η συνέχεια των δραστηριοτήτων για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα της εναλλακτικής πρότασης για την Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδειχθεί πόσο πολύ απέχουν από τις σύγχρονες ανάγκες οι επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα αυτό.

 

Ιδιαίτερα σήμερα, που διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση αποτελεί πρόσχημα για περικοπές σε κάθε κοινωνική παροχή, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Σε μια περίοδο, που ενώ στον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2009 οι δαπάνες για τον αθλητισμό στην εκπαίδευση περικόπτονται δραματικά κι ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων 2009 η δράση «Άθληση για όλους» χρηματοδοτείται με μόλις 300 χιλιάδες ευρώ (δηλαδή ούτε 3 λεπτά ανά πολίτη), ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού ανακοινώνει επίσημα στην Βουλή ότι ο προϋπολογισμός των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 είναι αυξημένος κατά 11 εκατομμύρια ευρώ. Πριν καν προλάβει να συσταθεί καλά-καλά η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων.    

   

            Κατά συνέπεια, η ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Γρηγόρης Ψαριανός, όχι μόνο τονίζει το ειδικότερο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του αθλητισμού στα σχολεία της Περιφέρειας της Ηπείρου και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας, αλλά  αναδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο τις αντιθέσεις της κοινωνικής αθλητικής πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος σε σχέση με ότι εφαρμόζεται σήμερα.

 

Το κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού έχει ως εξής:

«Παρά τις κατά καιρούς δημόσιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της πολιτείας, η χρηματοδότηση για την στήριξη του αθλητισμού στην εκπαίδευση γενικά, αλλά και των δραστηριοτήτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας, μειώνεται συνεχώς.

Από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2009 και την υλοποίηση των δαπανών για τον σχολικό αθλητισμό των προηγούμενων ετών συμπεραίνει κανείς ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στην πολιτική που ασκεί η πολιτεία στον τομέα αυτό και αναδιανομή των πόρων.

            Επίσης φαίνεται ότι το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του αθλητισμού στην εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα οξυμένο σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η περιφέρεια Ηπείρου και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την τριετία 2007-2009, ο κωδικός 5272 «Δαπάνες για τον σχολικό Αθλητισμό» για τον μεν Ν. Άρτας σταδιακά μειώνεται μέχρι κατά 40%, για τον Ν. Ιωαννίνων 53%, για τον Ν. Πρεβέζης 6%, ενώ για τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας 41%. Παρόμοια εικόνα υπάρχει και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Αντίθετα από τα παραπάνω, διαθέτουμε τεράστια ποσά για την διοργάνωση μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων στα οποία, όπως απέδειξε και η εμπειρία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, κατασπαταλούνται πόροι κι έμψυχο δυναμικό, δημιουργούνται ογκώδεις και υπερβολικού κόστους αθλητικές εγκαταστάσεις, που όχι απλώς δεν είναι χρηστικές για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην εκπαίδευση, αλλά τελικώς ιδιωτικοποιούνται και μετατρέπονται σε εμπορικά κέντρα. Μάλιστα μόλις πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αθλητισμού ότι πριν καν αρχίσει η λειτουργία της Ο.Ε. των Μεσογειακών αγώνων του 2013, προκύπτει υπέρβαση του προϋπολογισμένου κόστους των αγώνων κατά 11 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί,

Γιατί μειώνονται αντί να αυξάνονται οι δαπάνες για τον σχολικό αθλητισμό;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ και της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Αθλητισμού της ΓΓΑ, για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού, για την βελτίωση των αθλητικών υποδομών, την στήριξη των αθλητικών δράσεων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του «αθλητισμού για όλους» στην Περιφέρεια της Ηπείρου και γενικά στην Δυτική Ελλάδα;».

   

Όσον αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα, περιλαμβάνει επαφές με αθλητικούς φορείς, επίσκεψη σε αθλητικούς χώρους και σχολεία της μέσης εκπαίδευσης και ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση στην οποία θα πάρουν μέρος ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Γιώργος Χελάκης, το μέλος της Ε.Γ. της ΚΠΕ του ΣΥΝ Βασίλης Πριμικήρης, ο Τζούλιος Συναδινός (Υπεύθυνος Αθλ. Τμ. ΣΥΝ), ο Νίκος Μάλλιαρης,  παλαίμαχος ποδοσφαιριστής (ΚΕΔΑ) κι εκπρόσωποι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

 

aristeroextrem@yahoo.gr

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=422394

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: