Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΙ, ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΙ


ΑΜΕΤΡΗΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΛΙΓΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

ΑΜΕΤΡΗΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΛΙΓΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

 

 

 

Βοτανικός: πολιτικοί, δημοσιογραφικοί και αθλητικοί χουλιγκανισμοί

 

 

 

 

Η απόφαση για προσωρινή διακοπή των έργων στο εμπορικό κέντρο του Βωβού στον Βοτανικό, εκδόθηκε ακριβώς την περίοδο που η ελληνική νεολαία εξεγείρεται, η κυβέρνηση καταρρέει και το πολιτικό θερμόμετρο πάει να σπάσει. Αυτή ακριβώς την συγκυρία, που ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από τη πλήρη ενεργοποίηση των μηχανισμών του πολιτικού συστήματος ώστε να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και να πιεστεί αμβλύνοντας τον πολιτικό του λόγο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν τα ποικιλώνυμα συμφέροντα που εδώ και χρόνια ορέγονται τον Ελαιώνα. Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ετερόκλητο κοκτέιλ «αντιδράσεων» απέναντι σε κάθε κίνηση πολιτών, οικολογικών παρεμβάσεων και αντιλήψεων για την ανάπτυξη της πόλης που αρνούνται τις real estate λογικές των μεγαλοκατασκευαστών και της Δημοτικής Αρχής.     

Ένα στοιχείο είναι η κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρεία του συγκεκριμένου επιχειρηματία, όχι διεκδικώντας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδότη πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ασφάλιση, καλύτερες συμβάσεις και συνθήκες εργασίας μαζί με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, που κι αυτές έχουν πάρει θέση ενάντια στο εμπορικό κέντρο, αλλά αντιτιθέμενοι στους πολίτες που κατέθεσαν την προσφυγή στο ΣτΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο που πρέπει να ερμηνευτεί σε όλες του τις παραμέτρους.  

Δεύτερο στοιχείο είναι η προσπάθεια να εμπλακούν στην διαμάχη οι φίλοι του Παναθηναϊκού, κυρίως οι οργανωμένοι σε συνδέσμους, οι οποίοι υπόκεινται την ιδεολογική τρομοκρατία του στυλ «ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρει το γήπεδο», άρα υπονοείται ότι όσοι δεν θέλουν εμπορικό κέντρο είναι εχθροί του Παναθηναϊκού.  Εδώ, το έργο της σύνδεσης κατασκευής μεγάλων εμπορικών κέντρων με την κατασκευή γηπέδων, όπου οι όποιες προνομιακές και συχνά παράνομες πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις πατάνε πάνω στην αγάπη του φίλαθλου για την ομάδα, ώστε να έχουν και κοινωνική αποδοχή,  το έχουμε ξαναδεί. Και σε άλλες περιπτώσεις, φυσικά με τις ιδιαιτερότητες της κάθε μιας από αυτές, το είδαμε στο Καραϊσκάκη, στην Ν. Φιλαδέλφεια, στην Ν. Σμύρνη, ίσως το δούμε και στην Λάρισα, στις Σέρρες και όπου αλλού μπορεί να αναπτυχθεί η επιχείρηση που λέγεται εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών. Οφείλουμε να πούμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ίδια παρέμβαση και στάση αρχής.        

Τρίτο στοιχείο είναι ο αναπτυσσόμενος αθλητικο-δημοσιογραφικός χουλιγκανισμός, μέσα από τον οποίο μάλιστα «δουλεύονται» συγκεκριμένα μηνύματα προς την κοινωνία. Ο Γιάννης Πρετεντέρης που πριν από χρόνια αναρωτιόταν γιατί έγινε θέμα το μπουκάλι που πέταξε στους διαιτητές, σήμερα αναρωτιέται πως «οι 131 πολίτες της Αθήνας ξύπνησαν μια μέρα και θεώρησαν ότι η διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφόρου καταστρέφει την ζωή τους». Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια της δημοσιογραφικής γραφίδας στην γραμμή Βωβού, να εκβιάσει συνδέοντας το γήπεδο με το εμπορικό κέντρο και την διπλή ανάπλαση. Μιας ιδεολογικής γραμμής «καταστολής», που αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαφωνεί και να χρησιμοποιεί κάθε ένδικο ή άλλο μέσο προκειμένου να δικαιωθεί. Βεβαίως η ίδια γραφίδα ανέφερε πριν λίγα χρόνια ότι προτιμά τους χουλιγκανισμούς στο γήπεδο, παρά στη δημοσιογραφία: «Ένα ολόκληρο γήπεδο κόχλαζε, φώναζε και πέταγε μπουκάλια εκείνη τη στιγμή. Eύλογο είναι κι’ εσύ ν’ αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο… εθιμικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα. Όποιος δεν έχει πάει γήπεδο, δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει αυτές τις στιγμές. Όταν νιώθεις ότι αδικείσαι, αντιδράς με όποιον τρόπο βρίσκεις πρόσφορο εκείνη τη στιγμή». Είναι ο ίδιος άνθρωπος που καθημερινά κατακεραυνώνει κάθε μαθητική, φοιτητική και άλλη κινητοποίηση όποιου πολίτη ζει σε αυτή την χώρα.

Φυσικά, το βασικό μεγάφωνο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την ριζοσπαστική αριστερά σήμερα, δεν αποφεύγει και το ολίσθημα να ανάβει φυτίλια εκμεταλλευόμενος την αντιπαράθεση με οπαδούς άλλων ομάδων, δίνοντας την σκυτάλη και σε άλλους αρθρογράφους να μιλούν για λογικές συμψηφισμού, αφού έγινε παρανομία και πήρε η μια ομάδα, τότε πρέπει να πάρει και η άλλη.

Ασφαλώς δεν μπορεί να γίνεται έτσι, όσο κι αν αναρωτιέται ο Κώστας Βαϊμάκης από τις στήλες της Sport Day «αν είναι περίπου ανίερο, ανήθικο και ανεξήγητο να θέλει ένας επιχειρηματίας να βγάλει χρήματα από μια επένδυσή του κι από πότε, αυτό έγινε κατακριτέο». Ναι λοιπόν είναι και ανίερο και ανήθικο! Προφανώς εδώ μιλάμε για το δικαίωμα κάθε κοινωνίας να αντιτίθεται στο επενδυτικό συμφέρον του κάθε Βωβού όταν αυτό υποθηκεύει το μέλλον της. Προφανώς μιλάμε για τον πυρήνα της δημοκρατίας και την ανάγκη παρέμβασης της Αριστεράς και όχι για μια μικροκομματική πρόσκαιρη πολιτικοποίηση του θέματος του Ελαιώνα.

          Τέταρτο στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί, είναι η στάση των δυο άλλων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, που κυριολεκτικά κάνουν τον ψόφιο κοριό. Το μεν ΠΑΣΟΚ στην λογική της πτώσης της κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας σαν ώριμο φρούτο, έχει πάρει μια χαλαρή θέση ενάντια στο εμπορικό κέντρο του Βωβού και υπέρ του γηπέδου, αλλά δεν επιθυμεί να στεναχωρήσει κατασκευαστικά συμφέροντα και οπαδούς. Το δε ΚΚΕ, ενώ δια της δημοτικής του κίνησης στον Δήμο Αθήνας έχει εκδηλώσει την αντίθεση του και στο εμπορικό κέντρο και στο γήπεδο, αφενός μεν σιωπά αποβλέποντας στην φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από κατευθυνόμενες αντιδράσεις για το θέμα αυτό, αφετέρου δε επέκρινε την Ανοικτή Πόλη επειδή διαχωρίζει το γήπεδο από το εμπορικό κέντρο. Θα συνεχισθεί ο πολιτικός καιροσκοπισμός από τους προστατευόμενους του παραδοσιακού δημοσιογραφικού χουλιγκανισμού για το θέμα του Βοτανικού; Ή θα στείλει ο Βωβός τους πιστούς του και στον Περισσό;

 

aristeroextrem@yahoo.gr        

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: