Οι εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
Οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στην ΕΟΕ τα είχαν όλα εκτός από τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα του αθλητισμού
Τρανός χορός «εγίνηκε» την περασμένη βδομάδα γύρω από τις εκλογές στην Ε.Ο.Ε. και την νεοδημοκρατική κόντρα μεταξύ του κομματικού υποψήφιου Καπράλου και του απερχόμενου προέδρου και δικομματικού εκλεκτού προ τετραετίας Κυριακού.
Σύσσωμος ο τύπος στάθηκε ιδιαιτέρως στα πρόσωπα, περιορίζοντας το θέμα γύρω από αυτά, υποτιμώντας το πολιτικό παρασκήνιο, τα βαθύτερα αίτια της διαμάχης, το ρόλο των οικονομικών, κατασκευαστικών κα άλλων συμφερόντων. Υποτιμήθηκε επίσης και η εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησε τη ΝΔ σε ένα ψευτοκαυγά προκειμένου να εκμαιεύσει την προεκλογική εύνοια του τηλεοπτικού σταθμού Αντένα, συρόμενο στη κυριολεξία πίσω από την υποψηφιότητα του Κυριακού. Γι αυτό και κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή με θέμα τις κομματικές παρεμβάσεις της ΝΔ στην εκλογική διαδικασία της Ε.Ο.Ε. και το «αυτοδιοίκητο» του αθλητισμού.
Οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στην Ε.Ο.Ε. τα είχαν όλα εκτός από τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα του αθλητισμού. Την ουσία του προβλήματος έθιξε η ανακοίνωση του αθλητικού τμήματος του ΣΥΝ όπου τόνιζε ότι: «η ανάδειξη Καπράλου μόνο αρνητικά μηνύματα κομίζει στον ελληνικό αθλητισμό» και συνέχιζε «σηματοδοτεί την αχαλίνωτη επίθεση των οικονομικών συμφερόντων, χρηματοπιστωτικών κύκλων, κατασκευαστικών εταιρειών και της διαπλοκής σε βάρος του αθλητισμού, πολιτική που υπηρέτησε με θέρμη και ο απερχόμενος πρόεδρος Κυριακού».
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ενδεχομένως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ε.Ο.Ε. να ήταν διαφορετικό αν το ζήτημα δεν έπαιρνε διαστάσεις σοβαρής εσωκομματικής κόντρας στην Νέα Δημοκρατία και δεν άγγιζε την κορυφή της ηγεσίας της και πολιτικά στελέχη όπως η Ντ. Μπακογιάννη. Κάτι εντελώς φυσιολογικό εφόσον ένας εκ των υποψηφίων ήταν ο σύζυγός της κος Κούβελος και ταυτόχρονα πρόεδρος της Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κος Κούβελος αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία υπέρ του τρίτου υποψηφίου κου Καπράλου, προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθήνας, έπειτα από πιέσεις και συνεκτιμώντας το πολιτικό κόστος για την σύζυγό του Υπουργό Εξωτερικών. Βεβαίως είχαν προηγηθεί κι άλλες «πιέσεις», όπως για παράδειγμα το δημοσίευμα του Γ. Κύρτσου στις 1/2/09 στην εφημερίδα FREE SUNDAY, με τίτλο «Προς Ολυμπιακό Βατοπέδι για Ισίδωρο και Ντόρα». Το παρόν δημοσίευμα αποτέλεσε την θρυαλλίδα της απόσυρσης του Ισίδωρου Κούβελου και τον περιορισμό του σε παρασκηνιακούς ρόλους κάτω από το μελλοντικό πέπλο του Προέδρου της Ολυμπιακής Ακαδημίας. Στο άρθρο αυτό συνδεόταν εμμέσως πλην σαφώς η εκλογή προέδρου στην Ε.Ο.Ε. με επιχειρηματικά συμφέροντα και την διαχείριση της υπόθεσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Ο αρθρογράφος της Free Sunday έκανε εκτενείς αναφορές για τον ρόλο συγκεκριμένων επιχειρηματιών κι εφοπλιστών, συγγενών, κουμπάρων, κουνιάδων και φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη, στην αγορά γης από τη Μητρόπολη Δημητριάδος στις Νιές Μαγνησίας, σε περιόδους που επέκειτο η ανάληψη των Μεσογειακών αγώνων του 2013 που θα πραγματοποιηθούν στη περιοχή του Βόλου και της Λάρισας, με σκοπό την εκμετάλλευση των υπεραξιών γης από την ανέγερση ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ. Όπως προαναφέραμε Πρόεδρος της Επιτροπής των Μεσογειακών αγώνων είναι ο κ. Ι. Κούβελος, ενώ πριν από αρκετούς μήνες είχε γίνει προσπάθεια εκπαραθύρωσης του Μ. Κυριακού από την θέση του στην Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ). Συμπτώσεις ή διαπλοκή (;) είναι το εύλογο ερώτημα. Πάντως ο αρθρογράφος της Free Sunday δεν φαίνεται να έχει αμφιβολίες.
Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι, για άλλη μια φορά ένα μεγάλο τραπέζι προετοιμάζεται να στρωθεί γύρω από αθλητικές διοργανώσεις με καλεσμένους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, κατασκευαστές, μεσίτες, παπάδες, σεκουριτάδες, κρατικούς λειτουργούς, εκπροσώπους ΜΜΕ, διεθνείς οργανισμούς, χορηγούς με το αζημίωτο και κάθε λογής διαπλεκόμενους και με οικοδεσπότη την κυβέρνηση της ΝΔ και των εκπροσώπων της.
Είναι αλήθεια ότι στο «λαμπρό πεδίο δόξας» πρώτοι εφόρμησαν οι δικομματικοί συνεταίροι της ΝΔ, που από το 1993 και μετά προώθησαν ένα σύστημα πλήρους εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Το σύστημα αυτό εξέλιξε ακόμη περισσότερο η ΝΔ και από το 2004 μέχρι το 2013 η χώρα μας έχει αναλάβει τη διοργάνωση δεκαπέντε (15) τουλάχιστον διεθνών αθλητικών συναντήσεων, αναγορεύοντας σε συνθήκες κρίσης την χώρα σε μπανανία. Χάριν των οικονομικών συμφερόντων υπογράφουν συμφωνίες με δυσβάστακτο κόστος, που η χώρα δεν μπορεί να τηρήσει χωρίς να ματώσει οικονομικά με αμφίβολη ανταπόδοση. Οι περισσότερες μάλιστα από τις διοργανώσεις δεν εξυπηρετούν ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού, αποτελούν δυσανάλογο μέγεθος για την ελληνική αθλητική πραγματικότητα.
Πίσω λοιπόν από τις εκλογές της Ε.Ο.Ε. κρύβονται όλοι αυτά τα συμφέροντα και μένει να αποδειχθεί του λόγου το αληθές μιας και οι Μεσογειακοί αγώνες πλησιάζουν και σύμφωνα με το φάκελο διεκδίκησης η χώρα μας πρέπει να έχει εκτελέσει ως το 2010 το 70% των προβλεπόμενων έργων μαζί και τα γήπεδα γκολφ σε Βόλο και τη Λάρισα. Υπενθυμίζουμε ότι το μενού περιλαμβάνει επίσης ξενοδοχεία, μαρίνες, αναμόρφωση σιδηροδρόμων, επανασύσταση της λίμνης Κάρλας κατασκευή εγκαταστάσεων ναυτικών αθλημάτων, ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Λάρισα κλπ. Ένα τεράστιο οικονομικό πακέτο αναμένεται να διαχειριστεί η επιτροπή των Μεσογειακών αγώνων και φυσικά ο νέος πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. έπρεπε να είναι του «κλίματος».
Εύκολα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί η ηγεσία της ΝΔ επέλεξε να αδειάσει τον κ. Κυριακού, τον δικό της άνθρωπο, που με θέρμη είχε υποστηρίξει προ τετραετίας για τη θέση του Προέδρου της Ε.Ο.Ε. Σίγουρα δεν την πείραξαν ούτε οι παράνομες επεκτάσεις των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου στο πεδίο του Άρεως, ούτε οι καταδίκες για παράνομα αυθαίρετα κτίρια του κ. Κυριακού στο Πόρτο Χέλι. Η αιτία μάλλον δεν βρίσκεται στη στάση που κράτησε ο κ. Κυριακού στο θέμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας των αθλητών, στη «καταδίκη» του Ι. Κούβελου στο επεισόδιο που είχε στο Πεκίνο με την ΔΟΕ, ή στη ουδέτερη θέση που κράτησε σε σχέση με τα κρούσματα ντόπινγκ. Η ουσία βρίσκεται στο ότι ο κ. Κυριακού δεν ήταν αυτός που θα μπορούσε να προωθήσει το εύρος των συμφερόντων, που αυτή τη στιγμή έχουν απλωθεί γύρω από το αθλητικό γίγνεσθαι, αν μάλιστα δεν θεωρείτο και ανταγωνιστής.
Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, απολύτως συνεπές την «αθλητική» του ιστορία και βουτηγμένο ως τα μπούνια στο σύστημα της πλήρους εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, που με θέρμη έστησε και υπερασπίστηκε η ομάδα Λιάνη – Σγουρού – Φούρα, τάχθηκε υπέρ του Μ. Κυριακού και προσπάθησε να συντονίσει την παρουσία των δικών του προέδρων αθλητικών ομοσπονδιών με συνεχείς διαβουλεύσεις του τομεάρχη αθλητισμού Κ. Παταβούκα, (παρεμπιπτόντως – έμμισθου υπάλληλου του Δήμαρχου Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη και αντιπρόεδρου του ΟΝΑ).
«Η εκλογή Καπράλου υπήρξε προϊόν δικομματικών παρεμβάσεων και διαπλοκής, υποδηλώνει την συμπαιγνία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ώστε να συνεχιστεί η βιομηχανία ανάληψης και διοργάνωσης μεγάλων αγώνων που δεν έχει ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός» τονίζει για τη στάση του ΠΑΣΟΚ η ανακοίνωση του ΣΥΝ.
Είναι από παλιά γνωστό πως οι κεφαλές των αθλητικών φορέων με επικεφαλής την Ε.Ο.Ε., θεωρούν τον μεν αθλητισμό μπίζνες, τα δε άρθρα του Συντάγματος για «αθλητισμό δικαίωμα όλων των πολιτών» και « αθλητισμό υπό τη προστασία του κράτους», όνειρα στο μυαλό κάποιων αριστερών που ζουν σε άλλο κόσμο.
«Το αθλητικό κίνημα οφείλει να αποκρούσει τα σχέδια που θέλουν τον αθλητισμό όχημα για την κατασπατάληση των δημόσιων πόρων και την επιβολή απάνθρωπων μοντέλων ανάπτυξη» τονίζει η ανακοίνωση του ΣΥΝ. Στο δικομματικό οικονομικό πανηγύρι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει «ένα αθλητικό σύστημα συμβατό με τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, ανθρωποκεντρικό, που θα τοποθετεί τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, χωρίς διακρίσεις, με κρατική υποστήριξη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου». Είναι πλέον καιρός το υγιές αθλητικό κίνημα να αναλάβει δράση.