Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΠΦΑ – Γραφείο εξυπηρέτησης εκλογικής πελατείας;


Γραφείο εξυπηρέτησης εκλογικής πελατείας;                                                                                                                   08/03/2009 

Λήγει σήμερα η νεοδημοκρατική φιέστα της ΠΕΠΦΑ, που η διοίκησή της την ονομάζει 12ο επιστημονικό συνέδριο. Ένα συνέδριο που όντως έχει στην ατζέντα του πολλά θέματα από τη πρόοδο της επιστήμης στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής, που όμως ελάχιστους ενδιαφέρουν μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των γυμναστών μαστίζεται από την ανεργία.

 Πάνω από 25 χιλιάδες είναι σήμερα οι πτυχιούχοι της Φυσικής Αγωγής που δεν έχουν κανονική εργασία. Οι μισοί περίπου, 12,5 χιλιάδες, είναι άνεργοι σε σχέση με το αντικείμενο που σπούδασαν και ασχολούνται με άσχετες εργασίες προκειμένου να επιβιώσουν. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς εργάζεται σε εταιρείες σεκιούριτι, νυχτερινά κέντρα ως προσωπικό ασφαλείας, υπάλληλοι σε μαγαζιά και εταιρείες κούριερ. Τους υπόλοιπους 12,5 χιλιάδες τους «περιποιείται» κατάλληλα η Νέα Δημοκρατία, τους εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο μέσα από προγράμματα ευέλικτης εργασίας. Ειδικότερα, 1.500 τυχεροί υπηρετούν ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία της χώρας, εκ των οποίων οι 900 στα Αθλητικά σχολεία. Μέσω της αναπλήρωσης προσπαθούν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία προκειμένου να πετύχουν τον μόνιμο διορισμό τους, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη ρύθμιση που συνήθως γίνεται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

 Σε δύο χιλιάδες περίπου υπολογίζονται οι ωρομίσθιοι γυμναστές που απασχολούνται στο ωρολόγιο πρόγραμμα κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν επίσης τις ανάγκες των ολοήμερων δημοτικών σχολείων. Αρκετοί απʼ αυτούς είναι διορισμένοι μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, προκειμένου να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν την προϋπηρεσία τους και φυσικά να προωθηθούν στη λίστα διορισμών. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αποτελούν και το πιο τραγικό κομμάτι της εκπαίδευσης μιας και αμείβονται με τετρακόσια ευρώ (400), κυρίως μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και η πληρωμή τους δεν γίνεται τακτικά, αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις και σε αραιά διαστήματα. Συχνά αναγκάζονται να ζουν με δανεικά ή και πολλές φορές να αρνούνται την τοποθέτησή τους.

Επόμενη κατηγορία οι γυμναστές των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού που ξεπερνούν τις 3,5 χιλιάδες. Προσλαμβάνονται με οκτάμηνες συμβάσεις που διακόπτονται ένα διάστημα προκειμένου να μην αποκτήσουν ως συμβασιούχοι το δικαίωμα του διορισμού, ενώ ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα εξακόσια ευρώ (600). Για την πρόσληψή τους σφάζεται όλο το πελατειακό σύστημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αν δεν εγγραφείς στην πελατεία κάποιου γαλάζιου βουλευτή ή δεν έχεις πρόσβαση σε κάποιον δεν πρόκειται να προσληφθείς ποτέ. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα θα αναφέρουμε ότι, στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ συμμετείχαν 7,5 χιλιάδες γυμναστές διεκδικώντας 48 (!) θέσεις.

 Σε όλο το σκλαβοπάζαρο των πτυχιούχων της Φυσικής Αγωγής που εκτυλίσσεται στη χώρα μας με αποκλειστικά υπεύθυνη την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, χωρίς να είναι άμοιρο ευθυνών και το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της ΠΕΠΦΑ παίζουν πρωταγωνιστικό, κομβικό και απαράδεκτο ρόλο. Υπολείπονται μόλις λίγα χρόνια για να συμπληρώσει 20ετία στον προεδρικό θώκο της Ένωσης ο κ. Δ. Γρηγοριάδης γνωστό στέλεχος του αθλητικού τομέα της Ν.Δ. προσερχόμενος από τη ΔΑΠ. Μαζί του και όλοι οι διατελέσαντες στελέχη της ίδιας οργάνωσης τα τελευταία χρόνια στα ΤΕΦΑΑ. Όλοι τους συνδέονται με βουλευτές νέας γενιάς του κυβερνώντος κόμματος και συνεργάζονται στενά μαζί τους. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν την εμπροσθοφυλακή και τα πρωτοπαλίκαρα τους. Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή νέων βουλευτών μέσω των παραρτημάτων της ΠΕΠΦΑ στους νομούς της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα, την Φθιώτιδα, τη Β’ Αθήνας, τη Μεσσηνία κ.λπ. Είναι το μόνο, συνδικαλιστικό υποτίθεται, σωματείο που τον 21ο αιώνα εκλέγει διοίκηση με εξουσιοδότηση. Έχει μονοκομματική διοίκηση εδώ και 20 χρόνια, ενίοτε ως μαϊντανούς χρησιμοποιούν διάφορους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με διαπλεκόμενους στόχους. Μόνοι τους ελέγχουν τους εαυτούς τους και αρνούνται πεισματικά να προκηρύξουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Αναλώνονται σε δραστηριότητες συντήρησης του μηχανισμού τους, επιχορηγούνται αδρά από το κράτος για να οργανώνουν φιέστες και να βραβεύουν τους υπουργούς που τους επιχορηγούν. Το πιο ανήθικο, τραγικό και αντιδεοντολογικό απʼ όλα είναι, ότι ο πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ εδώ και μήνες διορίστηκε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Αθλητικών Τάξεων με κύρια ευθύνη την πρόσληψη συναδέλφων του, τους οποίους υποτίθεται ότι πρέπει να εκπροσωπεί και να τους υπερασπίζει. Μέχρι σήμερα δεν είχε την ευθιξία και το θάρρος όχι να παραιτηθεί, αλλά έστω να αναστείλει την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ένωσης. Στο συνέδριο μάλιστα της ΠΕΠΦΑ δεσπόζει το θέμα του σχεδίου αναμόρφωσης των ΤΑΔ – ΕΤΑΔ. Σε αυτό το σχέδιο, προϊόν μονολόγου, που εμφανίστηκε στο συνέδριο, οι μόνες αλλαγές που προτείνονται αφορούν τις προσλήψεις προσωπικού. Βασικός και απειλούμενος στόχος είναι το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων που με συνεχείς αγώνες κατοχύρωσε ο κλάδος των γυμναστών εδώ και χρόνια.

 Επιπλέον τα τελευταία χρόνια, οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής που εργάζονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής, τη μείωση των δαπανών, την έλλειψη υποδομών, την έλλειψη αθλητικού υλικού, την ανυπαρξία επιμόρφωσης, εν ολίγοις το πλαίσιο αιτημάτων του κλάδου που η Ν.Δ. παρά τις υποσχέσεις δεν υλοποιεί.

 Είναι καιρός η διοίκηση της ΠΕΠΦΑ να αντιληφθεί τις ευθύνες της και να σταματήσει αυτό το άθλιο παιγνίδι κατασκευής ομήρων, προκειμένου κάποιοι να ικανοποιούν προσωπικές φιλοδοξίες προσφέροντας υπηρεσίες στη Ν.Δ. Καλούμε τον πρόεδρο της ΠΕΠΦΑ και ταυτόχρονα έμμισθο κυβερνητικό – υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΕΠΘ να σταματήσει να μιλά εκ μέρους του κλάδου και να παραιτηθεί από τη θέση του.

  aristeroextrem@yahoo.gr

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=440496

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: