Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το αυτοδιοίκητο της παρανομίας – η υπόθεση συγχώνευσης των ΠΑΕ Αιγάλεω και Ηλυσιακού


Το αυτοδιοίκητο της παρανομίας

22/03/2009
 
 Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω Θωμάς Μητρόπουλος, που επί σειρά ετών διαφέντευε στον χώρο της Α’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, αγόρασε την ΠΑΕ Ηλυσιακός με σκοπό τη συγχώνευση των ομάδων. Το θεωρητικό σενάριο έλεγε ότι η ομάδα του Ηλυσιακού θα μετονομαζόταν σε Αιγάλεω, θα ανέβαινε στη μεγαλύτερη κατηγορία και ο πρώην Ηλυσιακός θα υποβιβαζόταν και θα γινόταν πάλι ερασιτεχνική ομάδα. Έκτοτε οι φίλαθλοι δυο μεγάλων δήμων της χώρας, του Αιγάλεω και του Ζωγράφου, είναι ανάστατοι και αντιδρούν. Βλέπετε, υπάρχουν ομάδες με ιστορία και με κοινωνικές αναφορές, των οποίων οι φίλαθλοι καθόλου δεν σκοτίζονται για τα επιχειρηματικά σχέδια οποιουδήποτε.

Στο μεταξύ, στα πρωταθλήματα που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ και Γ’ Εθνικής, η μεν ΠΑΕ Ηλυσιακός αγωνίζεται στο γήπεδο του Αιγάλεω χωρίς διακριτικά σήματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ΠΑΕ Αιγάλεω η οποία κατεβαίνει στο γήπεδο και με διαφορετικά χρώματα. Ενώ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με δελτίο τύπου τον περασμένο Οκτώβρη έβγαλε την ουρά της έξω. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει αίτημα συγχώνευσης προς αυτήν, επομένως δεν μπορεί να πάρει θέση. Όταν και αν…

Η ιστορία είναι λίγο – πολύ γνωστή, αλλά οι οικονομικές της προεκτάσεις χρήζουν διερεύνησης. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει τους όρους αυθαιρεσίας με τους οποίους λειτουργεί σήμερα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, με διαπλοκές στους χώρους της διαιτησίας, των εταιρειών στοιχήματος και προεκτάσεις μέχρι την ιδιοκτήτρια εταιρείας στοιχήματος Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΓΓΑ κωφεύουν μπροστά σε μια σαφέστατη καταπάτηση της αθλητικής νομοθεσίας περί συνιδιοκτησίας ομάδων. Η αθλητική ηγεσία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, ώστε οι συγχωνεύσεις ομάδων να μην αποτελούν εργαλείο αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του αθλητισμού στα χέρια των εμπόρων του επαγγελματικού αθλητισμού. Ας απαντήσει κάποιος πώς γίνεται δυο επαγγελματικές ΠΑΕ, στο επίσημο site της διοργανώτριας του πρωταθλήματος ΕΠΑΕ, να εμφανίζουν κοινή έδρα, ίδια διεύθυνση και τηλέφωνα, στην έδρα των εταιρειών του Θ. Μητρόπουλου. Αν δεν υπάρχει απάντηση ας παρέμβει κάποιος αρμόδιος, ίσως ο εισαγγελέας.

cf80ceb1ceb5-ceb1ceb9ceb3ceb1cebbceb5cf892

Η ΕΠΑΕ διοργανώνει ένα αστείο πρωτάθλημα, στο οποίο παίζουν «παραγοντική» μπάλα κάθε είδους καιροσκόποι, μόλις προχθές είδαμε και τα γεγονότα με τις καταγγελίες για προτάσεις χρηματισμού στον αγώνα του Παναργειακού με την Παναχαϊκή του Αλ. Κούγια. Η ΕΠΑΕ ανέχεται τον διασυρμό και την καταπάτηση των κανονισμών της, αφού πρώτη φορά παίζουν ομάδες χωρίς σύμβολα και χρώματα. Μαζί όμως με την ΕΠΟ και τους συνεταίρους της Σούπερ Λιγκ απαιτούν από την πολιτεία χρήματα, ανταποδοτικά για το «καλό» που προσφέρουν.

cf80ceb1ceb5-ceb7cebbcf85cf83ceb9ceb1cebacebfcf832

Η διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω και ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος (πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω), παραχώρησαν παράτυπα το Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω «Σ. Μαυροθαλασσίτης» στην ΠΑΕ Ηλυσιακός, χωρίς να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, χωρίς να υπάρχουν σαφείς όροι των οικονομικών παραμέτρων στο παραχωρητήριο. Δηλαδή για πόσα χρόνια, τι πληρώνει στον Δήμο Αιγάλεω η ΠΑΕ Ηλυσιακός, αν και ποιος διαχειρίζεται και με ποιους όρους τα καταστήματα γύρω από το γήπεδο, τι γίνεται με τα ποσοστά επί των εισιτηρίων, τηλεοπτικών κ.λπ. Βασικό ερώτημα είναι τι γίνεται και με την αντίστοιχη σύμβαση που είχε συνάψει η ΠΑΕ Αιγάλεω για είκοσι χρόνια, με μίσθωση και των εμπορικών χώρων του γηπέδου. Επί της ουσίας, η δημοτική αρχή επιτρέπει στον Θωμά Μητρόπουλο, είτε ως πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω είτε ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ηλυσιακός, να νέμεται την Δημοτική περιουσία με απλές αναθέσεις, χωρίς δημοπρατήσεις και όρους διαφάνειας.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν πλήρως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αιγάλεω, όταν η κίνηση φίλων του Αιγάλεω «Επιτροπή Σωτηρίας του Ονόματος, των Χρωμάτων και του Σήματος του Ιστορικού Α.Ο. Αιγάλεω» ζήτησε να τοποθετηθεί μπροστά στους δημοτικούς άρχοντες της πόλης, φέρνοντας στο φως τα παράτυπα παραχωρητήρια που έγιναν εν αγνοία των δημοτικών κινήσεων, ενώ ο δήμαρχος ηρνείτο την ύπαρξή τους.

ceb1ceb9ceb3ceb1cebbceb5cf89-cf83cf84cebfcebd-ceb7cebbcf85cf83ceb9ceb1cebacebf-21

Όλες οι πλευρές, πλην αυτή του δημάρχου, υπέγραψαν ομόφωνο ψήφισμα υποστήριξης στην προσπάθεια εξυγίανσης της ομάδας (απαλλαγή από την οικογένεια Μητρόπουλου, δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης στη Δ’ Εθνική), εναντίωσης στη διάλυση και συγχώνευση Αιγάλεω και Ηλυσιακού και επιστροφής της δημοτικής περιουσίας στους δημότες (Γήπεδο Στ. Μαυροθαλασσίτης, βοηθητικό) και στις τοπικές ομάδες.

Τελικά, αφού οι ποδοσφαιρικοί επιχειρηματίες κάνουν τη «δουλειά» τους, αφού οι κάποιοι δήμαρχοι έχουν μετατραπεί σε συνεταίρους, αφού η αθλητική ηγεσία του τόπου κωφεύει (αν δεν συμμετέχει κιόλας στο παιχνίδι), ας πάρουν οι φίλαθλοι την υπόθεση στα χέρια τους μπας και δει άσπρη μέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

aristeroextrem@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: