Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκαλυπτικό δελτίο


Υποχρηματοδότηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού

cebcceb1ceb6ceb9cebacebfcf83

Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, εκταμιεύθηκε το ποσό του 1.171.725 ευρώ, που αφορά στη συμμετοχή των δημοτικών επιχειρήσεων και δημοτικών οργανισμών στα προγράμματα Μαζικής Άθλησης περιόδου 2007-2008. Το ποσό αυτό αποτελεί την Α΄ δόση, δηλαδή το 50% των εγκεκριμένων προϋπολογισμών, των ανωτέρω φορέων. Εντάξει, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους, ή πήραν έστω κάποια χρήματα έναντι αυτών. Το πρόβλημα όμως της απαξίωσης και της υποχρηματοδότησης προγραμμάτων που δεν αφορούν τον αγωνιστικό και τον υψηλό αθλητισμό, αλλά ένα δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας παραμένει άλυτο. Και θα παραμένει όσο η κυβερνητική πολιτική είναι σταθερά προσηλωμένη στην στήριξη δραστηριοτήτων που είτε προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση, είτε θεωρούνται «επενδυτικές» ευκαιρίες.

Προσχηματική αναβολή των πρωταθλημάτων πάλης εφήβων – παίδων

 cf80ceb1cebbceb71

Με απόφαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, αναβλήθηκαν τα τοπικά πρωταθλήματα εφήβων – παίδων Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας, «λόγω οικονομικής αδυναμίας που οφείλεται στη μη είσπραξη της αναμενόμενης δόσης της επιχορήγησης από το υπουργείο Πολιτισμού». Αυτό αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε η ΕΟΦΠ στις 17-3-09 στις τοπικές επιτροπές και ενώσεις της.

Η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έσπευσε να εκδηλώσει την «έκπληξή» της, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διοίκηση της πάλης που, κατά τη δική της εκτίμηση, άργησε να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Είναι γνωστό, ότι και οι πρώην διοικήσεις της εν λόγω ομοσπονδίας είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για την προσχηματική αναβολή των πρωταθλημάτων των μικρών κατηγοριών, ούτως ώστε πολλοί σύλλογοι πάλης να μην κατέβουν στους αγώνες και αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Και η νυν, φρέσκια, διοίκηση της ΕΟΦΠ στηρίχθηκε με νύχια και με δόντια από τον μηχανισμό της ΓΓΑ και προσωπικά από τον γενικό γραμματέα κ. Σταύρου Δουβή προκειμένου να εκλεγεί. Άρα η γκρίνια μεταξύ κολλητών είναι για τα μάτια του κόσμου. Και η εκλογική σύνθεση της ομοσπονδίας να μην αλλάξει και λίγα παραπάνω χρήματα να πάρουμε. Παλιές γνωστές τακτικές…

Με μεγάλο τίμημα η άρση του εμπάργκο στο ποδόσφαιρο

ceb9cf89ceb1cebdcebdceb9ceb4ceb7cf83-cf80ceb9cebbceb1ceb2ceb9cebfcf83

Με την χρηματοδότηση, μετά από αρκετό καιρό, των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων από το υφυπουργείο Αθλητισμού φαίνεται πως αίρεται το εμπάργκο που είχε επιβάλλει ο πρώην υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Όμως, όπως είχε προκύψει κι από πρόσφατες διαβουλεύσεις μεταξύ του νυν υπουργού και του νέου προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου, η άρση του εμπάργκο δεν είναι «αναίμακτη», αλλά συνοδεύεται από σκληρούς όρους. Ένας από αυτούς είναι η αύξηση της εκπροσώπησης των ΠΑΕ στη διοίκηση της ΕΠΟ. Δηλαδή η συμμετοχή της κάθε ΠΑΕ Αʼ Εθνικής με μια ψήφο και της Ένωσης Βʼ και Γʼ εθνικής με τέσσερις ψήφους. Την ίδια στιγμή χιλιάδες ποδοσφαιρικά σωματεία θα εκπροσωπούνται από πολύ λιγότερους εκπροσώπους μέσω των Ενώσεων.

Λοιπόν, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι το πελατειακό – παραγοντικό σύστημα έχει δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες ώστε στην ατζέντα των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών σωματείων να μην υπάρχει διάθεση εκδημοκρατισμού. Ωστόσο, οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι οφείλουν να καταλάβουν ότι η επιπλέον και δυσανάλογα μεγάλη εκπροσώπηση των ΠΑΕ στα διοικητικά του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ουσιαστικά οδηγεί στην πλήρη εξάρτησή του από τις μεγάλες ομάδες και συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό μόνο δεινά μπορεί να αποφέρει και για τις Ενώσεις και για κάθε σύλλογο ξεχωριστά, όπως οικονομική αφαίμαξη, εκμετάλλευση και αρπαγή ταλαντούχων αθλητών, γιγάντωση του δικτύου ανεξέλεγκτων μάνατζερ, παρέμβαση στα αγωνιστικά προγράμματα όχι με όρους αναπτυξιακούς αλλά με όρους τηλεθέασης και κερδοφορίας και άλλα πολλά.

Είναι γνωστό, ότι ο Συνασπισμός όχι μόνο έχει επικρίνει την στάση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λειτουργούν σαν εντολοδόχοι των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, αλλά επιπλέον έχει προτείνει τον εκδημοκρατισμό στο ποδόσφαιρο με αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις ομοσπονδίες και τις ενώσεις, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την αναλογική εκπροσώπηση των ερασιτεχνικών σωματείων στις διοικήσεις, αλλά ακόμα και την εκπροσώπηση των ποδοσφαιριστών και των προπονητών. Μια πρόταση που ενώ βρίσκει θετική ανταπόκριση στη βάση του αθλητικού οικοδομήματος, συναντά λυσσαλέα αντίδραση στους κόλπους των αθλητικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τίποτα πιο συνεπές και συμβατό με την έως τώρα κυβερνητική τους διαδρομή.

aristeroextrem@yahoo.gr

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=450330

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: