Μετάβαση στο περιεχόμενο

μεσογειακοι αγωνες: ο καυγας για το παπλωμα


Ο καυγάς για το πάπλωμα    

Μεγάλος καυγάς έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την προετοιμασία των Μεσογειακών αγώνων. Με εκατέρωθεν κορώνες, που ταιριάζουν απόλυτα στην τακτική που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα τα δύο κόμματα στην προσπάθεια για δημιουργία πολωτικού προεκλογικού κλίματος.

volos-20131Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη περιοδεία που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ στον Βόλο με τη βουλευτή Σοφία Σακοράφα, όπου σε συνεργασία με τους δημάρχους Βόλου, Ν. Ιωνίας και τον νομάρχη Μαγνησίας προσπάθησαν να «σηκώσουν» πολιτικά τα θέματα των Μεσογειακών Αγώνων. Τα βασικά σημεία κριτικής στην κυβέρνηση και προσωπικά στον νέο υπουργό Πολιτισμού Α. Σαμαρά, ήταν οι καθυστερήσεις στα αθλητικά έργα και ο παραγκωνισμός των θεσμικών φορέων (δήμοι Βόλου και Ν. Ιωνίας) από τις οργανωτικές δομές των αγώνων. Επίσης το γεγονός της μη ενημέρωσης των δημάρχων για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Αντίστοιχα, η παρουσία της Σ. Σακοράφα και οι δηλώσεις του δημάρχου στον Βόλο προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις από την Νέα Δημοκρατία και απάντηση με έκδοση δελτίου τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για υπονόμευση μιας εθνικής υπόθεσης και διατάραξη της απαιτούμενης εθνικής ενότητας.

Προφανώς λοιπόν ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα και μάλιστα σε ξένο αχυρώνα. Μέχρι σήμερα έχει συσταθεί δεκαπενταμελής οργανωτική επιτροπή των Μεσογειακών αγώνων, στην οποία συμμετέχουν κυβερνητικοί παράγοντες, όλοι οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι, νομάρχες και ex-officio πρόεδροι των ΤΕΕ, επιμελητηρίων κ.λπ.

Όμως το υπουργείο Πολιτισμού, σε συμφωνία με τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων, σχεδιάζει τη σύσταση οργάνου υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, από την οποία οι δήμαρχοι (και το επίσημο ΠΑΣΟΚ) διαμαρτύρονται ότι αποκλείονται. Φυσικά, ο αποκλεισμός της δημοτικής αρχής της διοργανώτριας πόλης, δηλαδή ενός εκ των συμβατικών εταίρων αυτής της μεγάλης επιχείρησης που λέγεται Μεσογειακοί Αγώνες, αν φυσικά συντελεσθεί, θα πρόκειται για ατόπημα εις βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας του Βόλου. Ωστόσο αμφιβολίες δημιούργησε κι ο ίδιος ο δήμαρχος Βόλου με την άρνησή του να συμμετάσχει σε ένα Δ.Σ. που «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει το μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός σε αποτυχία προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι ημέτεροι».

Τα κρίσιμα ζητήματα

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να παρατηρήσουμε, ότι οι αιτιάσεις των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ δημοτικών αρχόντων θα έμοιαζαν πολύ πιο ειλικρινείς αν εστίαζαν στα πραγματικά προβλήματα των αγώνων σε σχέση με τον προσανατολισμό της ανάπτυξης, τις υποδομές και την ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις των νομών της Μαγνησίας και της Λάρισας.

Μπορεί αλήθεια να τους προκαλεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο η σύσταση της ανώνυμης εταιρείας χωρίς τη συμμετοχή τους, παρά η αγωνία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και το αίτημα για πράσινους αγώνες; Πώς αλλιώς; να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη για τους αγώνες και τα έργα, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμα μελέτη βιωσιμότητας των αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων;

Πόσο πειστική μπορεί να είναι η χαλαρή ανησυχία για την καθυστέρηση των αθλητικών έργων, αλλά και η ακόμα πιο χαλαρή αντίδραση για την τύχη των συνοδευτικών έργων και υποδομών που υπήρχαν στον φάκελο διεκδίκησης;

Εμείς, ο Συνασπισμός, όπως είναι γνωστό κι από την αντίθεσή μας στους Ολυμπιακούς αγώνες, δεν είμαστε υπέρ των μεγάλων και κοσμοπολίτικων διοργανώσεων με τις οποίες κατασπαταλάται ο δημόσιος πλούτος. Ειδικά όταν αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καλύτερο σχεδιασμό, με πιο παραγωγικό τρόπο και σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Κι επίσης είμαστε αντίθετοι στη λογική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν αυτούς τους αγώνες «εθνική» υπόθεση.

Στην περίπτωση λοιπόν και των Μεσογειακών αγώνων του 2013, εφόσον με επιλογή των δυο κομμάτων η κοινή υποψηφιότητα Βόλου – Λάρισας ανέλαβε τη διοργάνωσή τους, επιθυμούμε να διεξαχθούν με τις λιγότερες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον δεν κρύβουμε την επιφυλακτικότητα και ανησυχία μας μήπως, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την τωρινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ματαιωθούν ή περιορισθούν τα σημαντικά συνοδευτικά έργα, όπως είναι ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Λάρισας-Βόλου, το τραμ στον Βόλο, η επέκταση κι ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού, η μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σμύρνη, τη Συρία και την Αίγυπτο κ.λπ.

Δεν κρύβουμε ότι ανησυχούμε για τον τρόπο που θα κατασκευασθούν στη λίμνη Κάρλα (που βρίσκεται σε φάση να ξαναγίνει λίμνη και εντάσσεται στο πρόγραμμα Νατούρα) οι εγκαταστάσεις κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ώστε να μην επαναληφθεί η τραγική περίπτωση του Σχοινιά.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος να επαναληφθούν οι πρακτικές των Ολυμπιακών Αγώνων με τεχνητές καθυστερήσεις, ώστε να γίνουν αναθέσεις έργων μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, είναι υπαρκτός. Όπως επίσης και η επανάληψη σκανδάλων τύπου Siemens, που πάλι με αφορμή αθλητικούς αγώνες δημιουργήθηκε.

Και βέβαια περιμένουμε, όχι μόνο από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά κι από τις εμπλεκόμενες αυτοδιοικητικές αρχές του Βόλου να πάρουν επιτέλους καθαρή θέση:

  • Τι προτίθενται να κάνουν με τα εξαγγελθέντα γήπεδα γκολφ στις Νηες και τον Σορό; Θα βάλουν βέτο ώστε να μην συμπεριληφθεί το αγώνισμα του γκολφ στους αγώνες, ή θα συνεταιρισθούν με το παγκόσμιο τραστ εταιρειών, που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό μιας παγκόσμιας ελίτ; Τι θα γίνει με τις μαρίνες και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που περιλαμβάνονται στον αρχικό φάκελο των αγώνων και ποιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σχεδιάζουν για τον Βόλο;
  • Τι θα γίνει με το Μεσογειακό χωριό, που ως γνωστόν χωροθετήθηκε πάνω σε αρχαιολογικό χώρο;
  • Πόσο συμβατός με το κοινό αίσθημα και την περίοδο κρίσης που περνάμε είναι ο όρος της συμφωνίας για χάρισμα πολυτελών κατοικιών στους αξιωματούχους και νικητές των αγώνων σαν κίνητρο συμμετοχής;
  • Γιατί δεν γίνεται καμιά συζήτηση για τους όρους διαφανούς διαχείρισης του «Μεσογειακού λαχείου»;
  • Τι θα γίνει με τις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που είχαν εξαγγελθεί;
  • Τι είδους συστήματα «ασφάλειας» θα αναπτυχθούν στις δυο πόλεις και πόσο θα κοστίσουν;

Εμάς λοιπόν, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, δεν μας ενδιαφέρει η σύνθεση του Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας των κ. Καπράλου – Κυριακού και της ΔΕΜΑ. Άλλωστε μια ματιά στη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής πείθει ότι πάνω – κάτω πρόκειται για το ίδιο οργανωτικό και πολιτικό προσωπικό με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Αντιθέτως, στο πολιτικό, στο οικολογικό και στο κοινωνικό στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται όλα τα ανοικτά και κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τους Μεσογειακούς αγώνες και αφορούν το αύριο ολόκληρης της Θεσσαλίας. Για τα οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συναινούν και ουδόλως καυγαδίζουν.

Και σε αυτή την περίπτωση οι μόνες φωνές αντίστασης και προτάσεις που θα ακουστούν θα είναι εξ αριστερών.

Τζούλιος Συναδινός

aristeroextrem@yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: