Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανοιχτή Πόλη για Βοτανικό


 anixti_poli420Πως έχει ο καιρός γυρίσματα…

Πριν λίγο καιρό κάποιοι χάλαγαν τον κόσμο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ανοικτή Πόλη για το γήπεδο του Παναθηναϊκου στο Βοτανικό… Έκαναν συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία, καλούσαν την «πύρινη λάβα» να μας κάψει. Και τώρα; Ακόμα και η επίσημη ΠΑΕ Παναθηναϊκός (ο Βγενόπουλος το λέει καθαρά) εμμέσως αναγνωρίζει ότι ο δήμαρχος τους έπλεξε σε άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το ΠΑΣΟΚ και ο Σκανδαλίδης έμεινε εκτεθειμένος από την στήριξη στο εμπορικό κέντρο Βωβού. Το Λάος έμεινε με τις επερωτήσεις στην Βουλή επίσης υπέρ του εμπορικού κέντρου αμανάτι. Το ΚΚΕ που απείχε από κάθε έμπρακτη αντίσταση επιμένει να μην θέλει την διπλή ανάπλαση. Οι οικολόγοι του κ. Αλαφούζου φροντίζουν να μην στεναχωρούν κανένα, δεν πήραν μέρος πουθενά, ακόμα δεν τους είδαμε κι ας τους παρουσιάζουν με 3 έως και 8% (Τριανταφυλλόπουλος στην πρόσφατη ζούγκλα). Ο δήμαρχος είναι πλέον πολιτικά τελειωμένος και διοργανώνει ημερίδες για το ντόπινγκ μαζί με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαυρομάτη και ο Αντώνης Πανούτσος από την Sportday, άναυδος από τις εξελίξεις, συνεχίζει από καιρό σε καιρό να ψελίζει τις γνωστές  ακροδεξιές ασυναρτησίες.

Τώρα, αφού αποδείχτηκε περίτρανα ποιος ήθελε πραγματικά  γήπεδο, αθλητικές χρήσεις, πράσινο και ανθρώπινο περιβάλλον και ποιος ήθελε εμπορικά κέντρα με «ολίγον από γήπεδο», το μπλοκ στο εμπορικό έκτρωμα του Βωβού πιστώνεται αποκλειστικά στην Ανοικτή Πόλη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους μόνους που δεν υπολόγισαν πολιτικό κόστος κι επέμειναν μέχρι τέλος στον αγώνα τους.

Δικαίως λοιπόν κι επειδή πράγματι η δικαίωση είναι κάτι που τρώγεται κρύο,  και φυσικά με άλλον αέρα,  παίζουν ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, όπως φαίνεται κι από το παρακάτω δελτίο τύπου που εξέδωσαν και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα:  

4.05.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η Δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αφορούσε την ενημέρωση του σώματος για τη Διπλή ανάπλαση και τη λήψη απόφασης.

 Ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε στην τοποθέτηση του:

 «Εμείς εν αντιθέσει με τον κ. Σκανδαλίδη δεν θεωρούμε προβληματικές τις δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, θεωρούμε πλήρως προβληματικό, και έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας, τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε από την αρχή να στηθεί αυτή η υπόθεση του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Όμως, οι καιροί αλλάζουν και στην πολιτική κανείς πρέπει να γνωρίζει ότι η δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, ακόμη και κρύο όμως είναι γλυκό.

 Αυτοί που μας κατηγορούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι στεκόμαστε εμπόδιο στην υλοποίηση του ονείρου των φιλάθλων του ΠΑΟ, είναι αυτοί που σήμερα υιοθετούν και από επίσημα χείλη τις προτάσεις μας, και λένε πλέον ότι το γήπεδο εξ αρχής είχε στηθεί σε λάθος  βάση καθώς συνδέθηκε με επιχειρηματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

 Διότι αν δεν είχε επιχειρηθεί από την αρχή να συνδεθεί η κατασκευή του γηπέδου με το εμπορικό κέντρο του κ.  Βωβού και του πολυλειτουργικού κέντρου του Δήμου, τώρα δεν θα συζητάγαμε.

 Αν δεν είχαν από την αρχή δει κάποιοι, πριν από εσάς, από την προηγούμενη δημοτική, αν και μερικοί από τη σημερινή δημοτική πλειοψηφία ήταν και στην προηγούμενη δημοτική αρχή, την παρέμβαση στον Ελαιώνα ως ευκαιρία, όχι για να φτιαχτεί το γήπεδο αλλά για να φτιαχτούν φαραωνικές εμπορικές χρήσεις στην περιοχή, για να συνδεθεί το γήπεδο με επιχειρηματικές σκοπιμότητες, μια ευκαιρία, να το πούμε καθαρά, για κερδοσκοπία σε γη και σε ακίνητα, τώρα θα είχε φτιαχτεί το γήπεδο.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και οφείλουμε να δώσουμε καθαρές απαντήσεις.

Εν αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ, έχουμε μια προσωρινή απόφαση της Επιτροπής αναστολών που παγώνει τα έργα για το εμπορικό και μια εισήγηση του εισηγητή του ΣτΕ που δίνει πράσινο φως για το γήπεδο και όχι για τα εμπορικά κέντρα. Και οφείλονται απαντήσεις, από όλους όσους μας έλεγαν «μα, πως είναι δυνατόν να φτιαχτεί το ένα και να μην φτιαχτεί το άλλο. Από πού θα πηγαίνουν οι φίλαθλοι στο γήπεδο, θα πέφτουν με αλεξίπτωτο;». Τώρα λοιπόν πως θα πηγαίνουν οι φίλαθλοι στο γήπεδο χωρίς να περνάνε από τα εμπορικά κέντρα του κ. Βωβού. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Ε, λοιπόν, υπάρχει.

Το σχέδιο απόφασης που μας διένειμε η δημοτική αρχή λέει αυτονόητα πράγματα. Το ερώτημα είναι: θα μιλήσουμε πολιτικά και επί της ουσίας;

Πρώτον. Θέλουμε το γήπεδο του ΠΑΟ ή δεν το θέλουμε χωρίς εμπορικές χρήσεις;

Δεύτερον και σημαντικότερο. Θα εγκαταλείψουμε επιτέλους τον κύριο μεγαλοεργολάβο, που με απειλές και εκφοβισμούς όλο το προηγούμενο διάστημα θέλησε να περάσει το δικό του;

Τι ζητάει η ΠΑΕ ΠΑΟ. Κατά τη γνώμη μου, ζητάει κάτι αυτονόητο.

Το γήπεδο που θα φτιαχτεί θα είναι δημοτικό γήπεδο το οποίο μισθώνει ο Παναθηναϊκός. Η γη την οποία έχουμε και παραδίδουμε είναι δημοτική γη. Στο βαθμό που δεν θα αφορά συνευθύνη Δήμου και ΠΑΕ σε όποιο κώλυμα προκύψει, αν για παράδειγμα βρεθούνε αρχαία ή κατασκευαστική εταιρεία δεν το θεμελιώσει σωστά, πράγμα που δεν είναι ευθύνη δική μας, το αυτονόητο που ζητάει ο μισθωτής είναι να είναι το οικόπεδο καθαρό. Άρα θα απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα, τι θα γίνει με τις πιθανές αιτιάσεις του κ .Βωβού;

Η θέση μας είναι καθαρή: ενδεχόμενο να σταματήσει το γήπεδο από προσφυγές δεν υπάρχει. Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ είναι ακριβής.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, (γιατί από την στιγμή που υπάρχει εισφορά σε γη δεν είναι πια ιδιοκτήτης, δεν δωρίζει τη γη), να ζητήσει κάποια αποζημίωση για τα υπερκείμενα κτήρια στα 56 στρέμματα που είναι η δημόσια γη όπου χτίζεται το γήπεδο του ΠΑΟ. Είναι προφανές, ότι αν τη διεκδικήσει, οφείλει να τη δώσει αυτός ο οποίος πρέπει να καθαρίσει τη γη.

Ρωτάμε: μέχρι στιγμής έχουμε δώσει 20 εκ. ευρώ για το οικόπεδο της Εθνικής, για να πατήσει πάνω το γήπεδο. Έχουμε δώσει, επίσης, πάνω από 20 εκ. ευρώ για άλλες απαλλοτριώσεις.  Είκοσι-έξι εκ ευρώ είναι η αξία των υπερκείμενων, λέει το συμβόλαιο, εγώ λέω είναι πολύ λιγότερα, γιατί πενήντα έκανε το ολόκληρο το οικόπεδο. Ακόμη όμως και έτσι. Θεωρούμε ότι είναι πολλά για να γίνει ένας χώρος αναψυχής και πρασίνου για τους Αθηναίους πολίτες; Εμείς λέμε, όχι. 

Το κρίσιμο λοιπόν, πέραν του να ψηφίσουμε ένα κείμενο το οποίο λέει τα αυτονόητα, είναι να δεσμευθούμε πολιτικά, ότι:

Πρώτον: Θέλουμε να γίνει το γήπεδο.

Δεύτερον: Ότι το γήπεδο δεν θα συμπαρασύρει εμπορικές χρήσεις.

Τρίτον: Ότι θέλουμε ένα γήπεδο που γύρω-γύρω θα έχει πράσινο.

Με αυτήν την έννοια, εμείς δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες της Αθήνας, από όποια θέση και να έχουμε και την επόμενη τετραετία, ότι θα διεκδικήσουμε να αποδοθούν στους πολίτες της Αθήνας, τα 56 στρέμματα. Το μικρό κομμάτι για να πατήσει ο γήπεδο και τα υπόλοιπα για πράσινο και χώρους αναψυχής και μαζικού αθλητισμού.  

Με αυτήν την έννοια, να ψηφίσουμε το κείμενο, αλλά για να μην το ξαναβρούμε μπροστά μας, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει στο κείμενο μια σαφής δέσμευση όσον αφορά στην πολιτική μας βούληση.

Και ένα τελευταίο σχόλιο. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα στην πολιτική κανείς να αντιλαμβάνεται και τα λάθη του και είναι πολύ σημαντικό πράγμα να αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αλλάξει θέση αν βλέπει ότι οι θέσεις του δεν τον οδηγούν πουθενά Αν δεν το κάνει αυτό τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή είναι ξεροκέφαλος ή δεν ήταν λάθος αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή, η σύμπλευση με συμφέροντα. Επειδή δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ισχύει το δεύτερο για τους παρόντες, περιμένουμε μια πιο γενναία στάση.»

Τέλος μετά την επιμονή του κ. δημάρχου να μιλά γενικόλογα και να μη δεσμεύεται για το οικόπεδο του κ. Βωβού, ο Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εκτός από τις στήλες με ευεργετών και των διαφωνούντων του γηπέδου μάλλον θα πρέπει να φτιάξουμε και ένα μνημείο πολιτικής υποκρισίας, εκεί που οι προθέσεις κάποιον ήταν να φτιάξουμε ένα εμπορικό κέντρο 75.000 τ.μ. και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα γίνει. Και σε αυτό το μνημείο πολιτικής υποκρισίας θα βάλουμε τις αναλύσεις και τις προτάσεις που έκανε η δημοτική πλειοψηφία πριν και τώρα. Την άποψη σας ότι δεν μπορούν αυτά τα δύο έργα να διαχωριστούν και τώρα ότι είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε».

Σε κάθε περίπτωση τα λόγια περιττεύουν. Αν πράγματι είστε διατεθειμένοι το γήπεδο να προχωρήσει δεν έχετε παρά να ψηφίσετε την πρόταση-προσθήκη που καταθέτουμε σε ονομαστική ψηφοφορία. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν και όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες.

Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία ήταν η ακόλουθη:

Ο Δήμος Αθηναίων  αναλαμβάνει την πολιτική δέσμευση ότι θα εργαστεί να ξεπεραστούν τα όποια νομικά και οικονομικά ζητήματα προκύψουν μετά από μία απόφαση του ΣτΕ που θα ακυρώνει την αποζημίωση με αυξημένο συντελεστή δόμησης στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βωβού, με τον προσφορότερο για το ΔΑ τρόπο (είτε με αγορά είτε με απαλλοτρίωση).

Ο Δήμος Αθηναίων δεσμεύεται να αποδοθεί το σύνολο των εν λόγω 56 στρεμμάτων στους δημότες της πόλης, σε χώρους πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και μαζικού αθλητισμού, αξιοποιώντας το Σχέδιο του Ελαιώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή.

Την πρόταση υπερψήφισαν οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, την καταψήφισαν δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του κ. Κακλαμάνη, η παράταξη του κ. Σκανδαλίδη ψήφισε παρών (με τον ίδιον να απουσιάζει) ενώ η Συμπαράταξη (ΚΚΕ) απείχε.

Το γραφείο τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: