Μετάβαση στο περιεχόμενο

μέρες ΕΚΟΦ στα ΤΕΦΑΑ του 2009


180px-AristeriEnotita-LOGOΟι υποκριτικές κορώνες για «ανοικτό» πανεπιστήμιο πήγαν περίπατο.

Για άλλη μια χρονιά η κυβερνητική φοιτητική παράταξη απέδειξε πως δεν ξεχνά το παρελθόν της. Η παράταξη της ΔΑΠ των ΤΕΦΑΑ Αθήνας με πρωτοφανή φασιστικό τρόπο, με το επιχείρημα «δεν γουστάρουμε» τον ΣΥΡΙΖΑ στην σχολή, απέκλεισε την «Αριστερή Ενότητα» από τις φοιτητικές εκλογές.

Σε μια περίοδο που το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχεται πολύπλευρες επιθέσεις και η κατάργηση του ασύλου έχει γίνει σημαία όσων υποκριτικά μιλούν για ανοικτό πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας έχει καταλυθεί κάθε δημοκρατία ακριβώς από αυτούς τους ανθρώπους.
Οι εκλογές στα ΤΕΦΑΑ δεν έγιναν για να προωθηθούν λύσεις στα φοιτητικά προβλήματα. Απουσίασε παντελώς η συζήτηση για την Παιδεία. Καμιά συζήτηση για το εργασιακό μέλλον όσων σπουδάζουν σε μια σχολή παραγωγής ανέργων πτυχιούχων, γυμναστών που πληρώνονται με 3 ευρώ την ώρα, με 20 χιλιάδες ανέργους πτυχιούχους με 12 χιλιάδες συμβασιούχους με μισή δουλειά, μισό μισθό και μισή ζωή. Καμιά κουβέντα από τις άλλες παρατάξεις, που έχουν μεγάλες ευθύνες για τον αποκλεισμό της «Αριστερής Ενότητας».
Η ΔΑΠ του 75%, που έχει 7 στις 9 έδρες του Δ.Σ., καταστρατήγησε κάθε έννοια δημοκρατίας. Δεν συνεδρίασε το Δ.Σ., δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία, τόπος και χρόνος κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Δεν έγινε απολογιστική Γ.Σ., δεν εξέλεξαν εφορευτικές επιτροπές.
Η ΠΚΣ δήλωσε απλά ότι δεν τη νοιάζει η συμμετοχή της ΑΡΕΝ χωρίς να πάρει θέση για ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας, το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των φοιτητικών παρατάξεων και συμμετοχής στις εκλογές. Βεβαίως και η ίδια προκειμένου να εδραιώσει την παρουσία της επέλασε προ πενταετίας με το δικό της στρατό και επέβαλε την τάξη πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα τη ΔΑΠ.
Η ΠΑΣΠ έμελλε φέτος να γευτεί τους τραμπουκισμούς αφού στελέχη της δέχτηκαν επιθέσεις. Χρειάστηκε να γίνει κεντρική πολιτική παρέμβαση προκειμένου να μπορέσει η ΠΑΣΠ να λάβει μέρος στις εκλογές υπό τον όρο ότι δεν θα κολλήσει αφίσες, δεν θα βγάλει τραπεζάκι και προπαγανδιστικό υλικό. Η ΠΑΣΠ εξαργύρωσε τη συμμετοχή της με την ένοχη σιωπή.
Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να εκφράσει την απορία πώς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας μένουν απαθή και αδιάφορα απέναντι στο όργιο τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί. Πώς είναι δυνατό προοδευτικοί, αριστεροί, κομμουνιστές και δημοκρατικοί καθηγητές να ανέχονται να ξυλοκοπούνται φοιτητές τους μπροστά στα μάτια τους. Ο ετσιθελικός αποκλεισμός της ΑΡΕΝ έφερε στο προσκήνιο τις βαθύτερες αιτίες και συμφέροντα που αφορούν και την εκλογή των οργάνων διοίκησης της σχολής. Είναι σαφές, τα τελευταία χρόνια οι εκλογές στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας διεξάγονται για να μετρηθούν πόσα κουκιά θα πάνε στα όργανα διοίκησης και τίποτα άλλο. Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκεται υπό το καθεστώς ενός ιδιότυπου εκβιασμού από την ΔΑΠ και την ΠΣΚ. Η διοίκηση του τμήματος διαχρονικά (και όχι μόνο η σημερινή) εκλέγεται και λειτουργεί σε καθεστώς ομηρείας με αποτέλεσμα το τμήμα να ταλανίζεται από έριδες και παραταξιακά συμφέροντα. Η ΔΑΠ εκλέγει πρόεδρο, καθορίζει τα όργανα διοίκησης, διαπραγματεύεται την εξέλιξή τους μεσολαβεί και απαιτεί πράγματα που δύσκολα φανταζόμαστε. Η κατάσταση αυτή εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα ανώμαλο καθεστώς. Ένα καθεστώς εκτροπής. Έχουν καταργηθεί τα όργανα των φοιτητών, δεν υπάρχει καταστατικό. Δεν υπάρχει καμιά φοιτητική κινητοποίηση. Κάθε αντίθετη φωνή και πράξη αντίστασης καταστέλλεται δια της βίας. Οι πελατειακές σχέσεις οργιάζουν. Οι φοιτητές που προσεγγίζουν τη ΔΑΠ αποκτούν εργασιακή πρόσβαση στους οργανισμούς άθλησης των δήμων που ελέγχει η Νέα Δημοκρατία, πρώτα και κύρια στον ΟΝΑ της Αθήνας. Αλλιώς πώς μπορεί να εξηγηθεί το μεγάλο αυτό ποσοστό που παίρνει η ΔΑΠ στη συγκεκριμένη σχολή; Δεν μπορεί σʼ αυτή τη σχολή να φοιτούν μόνο νεοδημοκράτες, ούτε μπορεί το εκλογικό κριτήριο να είναι το επαγγελματικό μουσικό πρόγραμμα και οι συνθήκες υπαίθριου club στην σχολή.
Μέσα σʼ αυτή την ατμόσφαιρα εμφανίστηκε η ΑΡΕΝ, γεγονός που ενόχλησε τα μέγιστα τη συμμαχία ΔΑΠ-ΠΚΣ. Άλλωστε και στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις το τόνιζαν επανειλημμένα: «δεν θα σας αφήσουμε να αλλάξετε τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες».
Μετά λοιπόν τα όσα συνέβησαν, τα αποτελέσματα των εκλογών στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας δεν μπορούν να επικυρωθούν, όπως επίσης δεν νομιμοποιείται η συγκρότηση των νέων διοικητικών οργάνων. Είναι πλέον ζήτημα τιμής για τη ριζοσπαστική αριστερά να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στα ΤΕΦΑΑ και να τσακίσει τον φασισμό που εδώ και χρόνια έχει εδραιωθεί στο ίδρυμα. Τον λόγο έχει η πολιτική μας παρέμβαση αλλά ακόμα και η αστική δικαιοσύνη.

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=458638

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: