Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές στον αθλητισμό και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


52aa_high

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές στον αθλητισμό και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω μιας σκληρής προεκλογικής μάχης, όπου μάλιστα κυριαρχούν τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας, μια τοποθέτηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τον αθλητισμό ίσως φαινόταν παράταιρη κι εκτός κλίματος. Κι όμως ο αθλητισμός δεν είναι ένα αποκλειστικά εθνικό, αλλά αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό και παγκοσμιοποιημένο φαινόμενο, με το οποίο εμπλέκονται εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών, διαμορφώνονται συλλογικότητες και οργανωτικές δομές. Εννοείται ότι και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ασκούνται συγκεκριμένες πολιτικές.

Είναι τόσο διαφορετική η λογική και το επίπεδο ανάπτυξης των μοντέλων φυσικής αγωγής και αθλητισμού στις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε μέχρι σήμερα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν ενιαία αντίληψη και πολιτική για τον αθλητισμό. Κατά καιρούς γίνονται από τις κυβερνήσεις προσπάθειες συντονισμού και κοινών ενεργειών για ορισμένα ανοιχτά θέματα, όπως για παράδειγμα το ντόπινγκ, η ελεύθερη εργασιακή πρόσβαση, η διαχείριση των τηλεοπτικών εσόδων, το μονοπώλιο των εσόδων από τον αθλητικό τζόγο και το δίλημμα κρατικό μονοπώλιο ή παράνομος ιδιωτικός τζόγος, η βία στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Μεγάλο θέμα του τελευταίου διαστήματος οι αντιθέσεις της Ε.Ε. με τα ποικίλα συμφέροντα των παγκόσμιων αθλητικών ομοσπονδιών και η προσπάθεια των τελευταίων να αυτονομηθούν από τους ευρωπαϊκούς συνταγματικούς θεσμούς και έλεγχο.
Αυτά και άλλα ζητήματα κατά καιρούς προσελκύουν τους υπουργούς Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, χωρίς να έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα κοινή γραμμή.
Παρά το γεγονός όμως ότι εκεί,  λόγω αντιθέσεων δεν τα έχουν καταφέρει, τους διαπερνά και τους ενώνει μια κοινή αντίληψη για τον αθλητισμό συνολικά. Ο αθλητισμός σαν εργαλείο κερδοσκοπίας, σαν πεδίο επενδυτικών ευκαιριών, για το οποίο το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να επιβάλλουν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Ένας δυναμικός τομέας της καταναλωτικής αγοράς και εμπορευματικής εκμετάλλευσης, με πλήρη επιβολή των νόμων της αγοράς και των συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της βιομηχανίας του θεάματος και όχι μόνο.
Οι δυνάμεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κι αυτές δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να συντονιστούν στον βαθμό που πρέπει. Οι αδυναμίες είναι αντικειμενικές και ταυτόχρονα υποκειμενικές. Ωστόσο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό μπορεί να αποτελέσει μια βάση για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής των δυνάμεων του ΚΕΑ στον τομέα του αθλητισμού.
Σε αντίθεση με τους προσανατολισμούς των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τον αθλητισμό σαν ένα κοινωνικό χώρο, που δεν αναπτύσσεται βέβαια σε γυάλα, αλλά έχει σύνθετες οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις.
Και σε ακόμα πιο διακριτή αντίθεση από τους προσανατολισμούς των υπολοίπων κομμάτων της χώρας μας, η προγραμματική μας πρόταση κινείται στη βάση του διαχωρισμού των αναγκών και των δικαιωμάτων των αθλούμενων, των αθλητών και των θεατών του αθλητικού θεάματος.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό, τοποθετείται σε ζητήματα, για τα οποία τα άλλα κόμματα δεν κάνουν λόγο. Τέτοια είναι η αντίθεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στον αθλητισμό, η εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ανάγκης, τα εργασιακά ζητήματα και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, θέματα δημοκρατίας στους αθλητικούς φορείς, ζητήματα ατομικών ελευθεριών, ο τρόπος αναδιανομής και διαχείρισης του δημόσιου πλούτου στον αθλητισμό, το ελληνικό μοντέλο αθλητισμού, η σχέση του με θέματα περιβάλλοντος, ελεύθερων χώρων και ποιότητας ζωής.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό δεν διστάζει να αναφέρεται σε αθλητικά ζητήματα που είναι ακόμα ανοιχτά, τέτοια όπως «τι σημαίνει αυτοδιοίκητο στον αθλητισμό, πια είναι τα όρια του, ποια είναι η σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές και το εθνικό σύνταγμα. Ακόμα ποια πρέπει να είναι τα δικαιώματα των ανήλικων και ερασιτεχνών αθλητών μέσα σε ένα αθλητικό φορέα, ποια είναι τα δικαιώματα των φιλάθλων κι αν ο αθλητισμός πρέπει να αποτελεί τον προνομιακό χώρο μόνο των ανδρών.
Έτσι λοιπόν διαμορφώνουμε την προγραμματική μας πρόταση για τον αθλητισμό στην βάση του θέσφατου της αριστεράς, του «νόμου» για τις κοινωνικές ανάγκες. Στη βάση της θεώρησης ότι ο αθλητισμός είναι μια αντικειμενική κοινωνική ανάγκη, ένα δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες χωρίς διακρίσεις και με ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτή η βάση αποτελεί και την εγγύηση για την χρησιμότητα της πρότασής μας.
Τζούλιος Συναδινός
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=463242
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: