Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για έναν αθλητισμό στην υπηρεσία των πολλών


ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΓια έναν αθλητισμό στην υπηρεσία των πολλών

Μόλις την τελευταία διετία η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολήθηκε κάπως πιο συγκροτημένα με το θέμα του αθλητισμού, με αφορμή τις μεγάλες αντιθέσεις με τις παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες, που επιχειρούν να επιβάλλουν καθεστώς πλήρους αυτονομίας από τους ευρωπαϊκούς συνταγματικούς θεσμούς και τις εθνικές νομοθεσίες.
Ο αθλητισμός έχει πλέον «ανοίξει» τα διεθνή σύνορα πολύ νωρίτερα και πολύ πιο δυναμικά από άλλους τομείς της Ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, σε τέτοιο βαθμό ώστε έχει υπερκεράσει και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε Τεράστια οικονομικά ποσά, αμύθητος τζίρος στον κύκλο εργασιών, ανυπολόγιστα κέρδη, υπερεθνικός τζόγος, φοροδιαφυγή, υπερεθνικές αθλητικές ομάδες, σκλαβοπάζαρα ανθρώπων, πολιτικές παρεμβάσεις, κατάργηση δικαιωμάτων και μια μεγάλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το ξέπλυμα χρήματος συνθέτουν τον σύγχρονο επαγγελματικό αθλητισμό.
Μαζί μʼ αυτά έχουν συσταθεί οργανισμοί που δεν ελέγχονται από κανένα θεσμικό και κοινωνικό φορές παρά μονάχα από διεθνή οικονομικά συμφέροντα, τιμωρούν χώρες και εθνικές ομάδες, αποβάλλουν τους «απείθαρχους» και οργανώνουν τα πιο λαϊκά αθλήματα με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους χωρίς να υπολογίζουν τίποτε. Σκοπός τους η πλήρης και άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και η εκμετάλλευση των λεγόμενων Ολυμπιακών ιδεωδών. Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αυτού του άπληστου και νεοφιλελεύθερου μοντέλου αθλητισμού έχει κουβαλήσει στην καμπούρα της κοινωνίας μια σειρά από νοσηρά φαινόμενα όπως η βία και το ντόπινγκ, ο φανατισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός.
Θα ήταν λοιπόν έγκλημα για την αριστερά να κλείσει τα μάτια και να μην ασχοληθεί με το λεγόμενο επαγγελματικό κομμάτι του αθλητισμού, όταν εδώ και χρόνια το λυμαίνονται κάποιοι επιχειρηματίες, με τις ευλογίες μάλιστα των απλών ανθρώπων της εργασίας.
Η προσπάθεια για σύνταξη ενός καταστατικού ευρωπαϊκού χάρτη που θα βάλει τάξη στα προβλήματα του αθλητισμού δεν μας αφήνει αδιάφορους. Η Λευκή Βίβλος που παρουσιάστηκε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. κινήθηκε στην γνωστή νεοφιλελεύθερη λογική, της αγοράς, του ανταγωνισμού, των επενδύσεων και των χορηγών κι όχι στον κοινωνικό προσανατολισμό της οργάνωσης του αθλητικού συστήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο συνάντησε την αντίθεση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Αντιθέτως, η έκθεση της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ονομάστηκε «Έκθεση Μαυρομάτη» και ψηφίσθηκε, έδωσε την ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος, πάντα με την προσδοκία να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται κάποια από τα οξυμένα προβλήματα, όπως το σκλαβοπάζαρο ανήλικων και μη αθλητών και η εκμετάλλευσή τους από τους μάνατζερ, η αλόγιστη εμπορευματοποίηση, ο περιορισμός του αθλητικού τζόγου κ.λπ.
Βεβαίως δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο κείμενο υπό μορφή ευχολογίου και χωρίς να προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν θα λύσει τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον για πρώτη φορά επισήμως γίνεται παραδοχή της ύπαρξης των συγκεκριμένων προβλημάτων. Συνεπώς, σε αυτό το πνεύμα, γνωρίζοντας ότι η έκθεση Μαυρομάτη κινείται σε πλαίσιο που δεν μας καλύπτει πολιτικά, αλλά όμως μπορεί στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συσχετισμών της Ε.Ε. να αποτελέσει βάση συζήτησης, η Ευρωομάδα του ΚΕΑ οφείλει να αναπτύξει τις δικές της πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης αριστερής πολιτικής στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρέφει αυταπάτες ότι μπορούν να λυθούν πραγματικά τα προβλήματα του αθλητισμού σε συνθήκες καπιταλιστικού ανταγωνισμού με γνώμονα το κέρδος. Όμως για ένα φαινόμενο όπως ο αθλητισμός, που απασχολεί, με όποια μορφή πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και αποτελεί μέσο για την εκμετάλλευσή του και την πνευματική του υποτέλεια, θεωρούμε πως έχουμε χρέος και πρωταρχική ευθύνη ουσιαστικής παρέμβασης, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα. Στόχος μας μάλιστα είναι να αναπτυχθεί ένα υγιές κίνημα αντίστασης, κάθαρσης και διαφάνειας στον τομέα αυτό.
Με την προσδοκία ότι από τις σημερινές εκλογές θα προκύψει ενισχυμένη εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καλούμε τους ανθρώπους του αθλητισμού να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να δυναμώσουν τη φωνή της αριστεράς στην Ευρώπη για έναν άλλο αθλητισμό στην υπηρεσία των «πολλών».
Κώστας ΑΛΕΞΙΟΥ – Τζούλιος ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: