Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέρασε το νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες με τη συναινετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ


Με την απόλυτη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ κι επί της αρχής και επί της πλειοψηφίας των άρθρων, η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς αγώνες «Βόλος – 2013».

Μπήκαν οι βάσεις που θα επιτρέψουν τη μετατροπή των Μεσογειακών αγώνων, κατά τα πρότυπα των ολυμπιακών αγώνων του 2004, σε επιχείρηση διανομής και κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου σε αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση. Σε επιχείρηση παράδοσης των αγώνων στα μεγάλα συμφέροντα, μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αγγελία - πωλητήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, από την κυβέρνηση της Ν.Δ. (εφημερίδες Financial Times, Wall Street Journal, International Herald Tribune 8-7-2005)

Αγγελία - πωλητήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, από την κυβέρνηση της Ν.Δ. (Financial Times, Wall Street Journal, International Herald Tribune, 8-7-2005)

 

Κυρίαρχο στοιχείο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις συζητήσεις ήταν ότι ο νόμος για τους Μεσογειακούς αποτελούσε στρέβλωση του νόμου ΠΑΣΟΚ για την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων. Το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι, το 2013 ως κυβέρνηση πλέον, θα διαχειρισθεί τους μεσογειακούς αγώνες, επεδίωξε όλες αυτές τις μέρες να στρώσει το έδαφος για το στήσιμο ενός μηχανισμού παρόμοιου με των Ολυμπιακών αγώνων. Επεδίωξε ένα κλίμα συναίνεσης, ζητώντας διαχειριστικού τύπου αλλαγές στον νόμο. Βούτυρο στο ψωμί μιας κυβέρνησης στριμωγμένης πολιτικά σε πολλά θέματα, αλλά και του προσωπικού προφίλ που θέλει να προβάλλει ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ενδεικτικά, το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε και με άρθρα που επιτρέπουν την παράκαμψη νόμων και ολοκάθαρα ανοίγουν τον δρόμο σε σκάνδαλα (αρ. 23), ζήτησε υποκριτικά να μην μπορούν να γίνουν απαλλοτριώσεις υπέρ φυσικών προσώπων, που ως γνωστόν επιτρεπόταν στον δικό του ολυμπιακό νόμο.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ έγινε μετά Βαΐων και κλάδων συνοδευόμενη από τις ευχές για επιτυχία των μεσογειακών ανάλογη με τους ολυμπιακούς αγώνες. Όπως ακριβώς λέει το παλιό τραγούδι του Σαββόπουλου «μεγάλη οικονομική επιτυχία, γκραν σουξέ…ακόμα πληρώνω».

Μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης για το Ελληνικό

Κάτω από τις πιέσεις που άσκησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Ελληνικού, ο υφυπουργός Αθλητισμού προχώρησε σε μερική αναδίπλωση. Απέσυρε τα άρθρα που εκ των υστέρων νομιμοποιούσαν την ύπαρξη του υδροπάρκου, επεδίωκαν τον αποχαρακτηρισμό από χώρο αθλητισμού και την εγκατάσταση εμπορικών χρήσεων. Μια απόφαση που εμπεριέχει και το στοιχείο της προσωπικής τακτικής, αφού οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν αφορούν μόνο το υφυπουργείο Αθλητισμού αλλά πρωτίστως το ΥΠΕΧΩΔΕ και μπορούν να επανέλθουν αιφνιδιαστικά με άλλο νομοσχέδιο σε κάποιο θερινό τμήμα της Βουλής. Απόσυρση λοιπόν μέχρι νεωτέρας και με τους εμπλεκόμενους φορείς, Δήμο Ελληνικού, Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης κ.λπ. με το όπλο παρά πόδα.

Το μπαλάκι του γκολφ επεστράφη

Με μια ανάλογη κίνηση τακτικής ο υφυπουργός αθλητισμού επέστρεψε το μπαλάκι του γκολφ στους κοινωνικούς φορείς του Βόλου και της Λάρισας. Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ (Αμμανατίδου – Ανδριοπούλου) ανέδειξαν το πρόβλημα των μεγάλων συνοδευτικών έργων που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες (προαστιακός, τραμ, εκσυγχρονισμός λιμανιού κ.λπ.), έδωσαν όμως ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα προκύψει από τη διεξαγωγή του γκολφ στους Μεσογειακούς αγώνες. Χαρακτηριστικά, ο Περ. Κοροβέσης δήλωσε ότι «το γκολφ σε μια περιοχή που λείπει το νερό είναι μια ύβρις», ενώ και η Λίτσα Αμμανατίδου συνέδεσε το θέμα με τους υδάτινους πόρους, την εκτροπή του Αχελώου και τον εμπαιγμό που υφίσταται χρόνια τώρα ολόκληρη η Θεσσαλία.

Ο υφυπουργός για πρώτη φορά δημοσίως μέσα στη Βουλή παραδέχτηκε ότι το γκολφ δεν είναι υποχρεωτικό άθλημα στους Μεσογειακούς αγώνες. Με στόχο να αποτινάξει από πάνω του τις πολιτικές ευθύνες και να τις μεταφέρει στους τοπικούς φορείς, ούτως ώστε αυτοί (δημοτικές αρχές και πολίτες) να δεχτούν τις πιέσεις των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και των συμφερόντων του real estate, συνέδεσε τη διεξαγωγή του με τη θέληση των τοπικών κοινωνιών. Δήλωσε επανειλημμένα ότι σε περίπτωση άρνησης της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να μεταφέρει τους αγώνες στην Αθήνα.

Αυτή η δημόσια παραδοχή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα. Πρώτον, καταρρίπτεται ο μύθος ότι δεν αλλάζει τίποτα από τις αρχικές συμφωνίες με τους Διεθνείς Φορείς. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση γίνεται επαναδιαπραγμάτευση και οι όροι των συμβάσεων αλλάζουν. Δεύτερον, τα κινήματα των πολιτών, οι κοινωνικοί φορείς του Βόλου και ολόκληρης της Θεσσαλίας αναδεικνύονται πλέον σε καταλυτικό παράγοντα υπεράσπισης του συμφέροντος των πολλών και αποτροπής έργων που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ανάπτυξη και τη ζωή των πολιτών. Άμεσο ζητούμενο λοιπόν είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση με την παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

ΤΖΟΥΛΙΟΣ ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ

 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=472960

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: