επιβεβλημένη η αλλαγή του αθλητικού «τρομονόμου» και η κατάργηση του ιδιώνυμου
Από τους πανηγυρισμούς του Γ. Ορφανού στην αναδίπλωση του Γ. Ιωαννίδη
Ένα κόμμα – πολλές πολιτικές θα μπορούσε να πει κανείς για την στάση των υφυπουργών αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.
Η σημερινή αθλητική ηγεσία, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς Αγώνες, πρότεινε την άρον – άρον τροποποίηση των διατάξεων του αθλητικού «τρομονόμου» (ν.3262/2004) του Γ. Ορφανού.
Σύμφωνα με αυτές δεν υπήρχε δυνατότητα έφεσης και ανασταλτικός χαρακτήρας σε ποινές που επιβάλλονταν για περιπτώσεις βίας στους αθλητικούς χώρους.
Βεβαίως, με βάση τον «αθλητικό τρομονόμο», έπρεπε πρώτα δεκάδες οπαδών, πολλοί εξ αυτών ανήλικοι, να οδηγηθούν στις φυλακές για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, που τιμωρούνται με πολύ διαφορετικό τρόπο και πολύ επιεικέστερα όταν δεν συντελούνται σε αθλητικό χώρο. Την ίδια ακριβώς στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στα γνωστά επεισόδια του Λαυρίου και την δολοφονία του οπαδού κυκλοφορούσαν για πολύ καιρό ελεύθεροι και ενώ οι ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων κι όσοι αθλητικοί παράγοντες και ιδιοκτήτες των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών συντηρούν τους στρατούς βίας συνήθως παραμένουν στο απυρόβλητο.
Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που οι κυβερνητικοί βουλευτές κατακεραύνωναν την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα του αθλητικού νόμου. Και διατυμπάνιζαν ότι με το να φυλακίσεις για πολλούς μήνες έναν δεκαπεντάχρονο επειδή κράτησε στα χέρια του ένα καπνογόνο, αναστέλλοντας μάλιστα βασικά του δικαιώματα, αποτελεί κτύπημα στην βία. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση σήμερα, μετά από γνωματεύσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων έγκυρων συνταγματικών – νομικών κύκλων, ακόμα και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου να παραδεχθεί ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις για τις οποίες επαίρονταν, έθιγαν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και αντίβαιναν σε βασικές Συνταγματικές διατάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του όσο και με τις παρεμβάσεις του μέσα στην Βουλή, κατά την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων, είχε ασκήσει έντονη κριτική και η προτεινόμενη κατάργηση του αθλητικού ιδιώνυμου μπορεί να εκληφθεί ως πολιτική δικαίωση.
Είναι όμως ενδεικτικό του πόσο αποσπασματικά και με έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής πρόληψης της βίας στα γήπεδα, προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα, με παλινωδίες και αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις. Κατά τα άλλα η ριζοσπαστική αριστερά είναι εκείνη που δεν έχει προτάσεις και κάνει στείρα αντιπολίτευση…
Τζούλιος Συναδινός
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=471096