Μετάβαση στο περιεχόμενο

οι παρεμβάσεις της Λ. Αμμανατίδου στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς αγώνες


01/07/09

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ)

 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 1-31

(Από τα πρακτικά της βουλής)

 

Αμμανατίδου Ευαγγελία - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Αμμανατίδου Ευαγγελία - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για άλλη μια φορά στο παραπέντε έρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και δεν προλαβαίνουμε να δούμε, να σχολιάσουμε. Είναι γνωστό ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, γιατί για μας είναι αδιανόητο να ανατίθεται τόσο σημαντικοί και κοστοβόροι αγώνες σε ανώνυμες εταιρείες.
Αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υφυπουργέ, ως Αντιπολίτευση, διαφωνούσατε με την ύπαρξη ανώνυμων εταιρειών διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε όμως ήσασταν Αξιωματική Αντιπολίτευση. Σήμερα ως Κυβέρνηση στο ίδιο ακριβώς μοντέλο και η Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ, καμία διαφορά.
Το περιβαλλοντικό και το οικονομικό κόστος δεν έχει υπολογιστεί σοβαρά και δεν ξέρουμε πόσο αρνητικά θα επιδράσει στην περιοχή. Δεν έχουμε σαφή στοιχεία για την υλικοτεχνική υποδομή που θα αφήσουν πίσω τους για την τύχη της μετά το πέρας των αγώνων, όπως διδαχθήκαμε βέβαια από το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Να μην ξαναπώ αυτά που είπαν και οι συνάδελφοί μου και εγώ χθες εδώ, αλλά και σήμερα, για το τι μέλει γενέσθαι με τους Μεσογειακούς Αγώνες Βόλος 2013, που θα έπρεπε να είναι και Βόλος-Λάρισα 2013.
Να πούμε ότι δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες να είναι και κατανεμημένες στο δημόσιο προϋπολογισμό για όλες τις αθλητικές υποδομές που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι Μεσογειακοί Αγώνες το 2013.
Δεν έχει γίνει καμία αναφορά στην Πολιτιστική Μεσογειάδα, που είναι ένα κομμάτι που θα έπρεπε να εμπεριέχεται –μιλάμε για πολιτισμό- και δεν αναφέρεται καν.
Έχουμε πολλά ερωτηματικά για τα έργα που θα γίνουν, τα υπόλοιπα, όπως είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η περιφερειακή οδός του Βόλου, το τραμ, ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών. Δεν γίνεται καμιά αναφορά.
Τι θα γίνει με τον προαστιακό σιδηρόδρομο; Τι θα γίνει με το τραμ του Βόλου; Τι θα γίνει με το Μεσογειακό Χωριό; Τι θα γίνει με το γκόλφ;
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Απαντούμε, αλλά δεν είστε. Να είστε εδώ, να ακούτε τις απαντήσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Η Κοινοβουλευτική δουλειά, κύριε Υπουργέ, απαιτεί να είμαστε ένα άτομο σε τρία διαφορετικά σημεία μέσα στο Κοινοβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν μπορεί να είναι πάντα παρούσα εδώ, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Απαντούμε όμως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Έχετε δίκιο. Και η ίδια, όμως, δεν μπορεί να είναι συνέχεια στην Αίθουσα. Καλά κάνετε και απαντάτε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Προϋπολογισμός έργων αθλητικής υποδομής: Σύμφωνα με στοιχεία που μας έχει δώσει η Δημοτική Αρχή του Βόλου και απ’ ό,τι είχαμε ακούσει στην Επιτροπή, η προεκτίμηση για τα έργα της αθλητικής υποδομής, που θα γίνει στο Βόλο, είναι 54.700.000 ευρώ. Για τα μεγάλα έργα δεν υπάρχει καμία εκτίμηση, διότι δεν υπάρχουΝ εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί. Ο μόνος προϋπολογισμός αφορά στην ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας, ο οποίος βρίσκεται στον αέρα και είναι περίπου 62,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα της πόλης είναι 24.700.000 ευρώ.
Τι θα γίνει μετά το 2013; Δεν υπάρχουν μελέτες χρήσης και βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες και βαδίζουμε ολοταχώς προς επανάληψη του φαινομένου των Ολυμπιακών Αγώνων. Προϋπολογισμοί, κόστη, δράσεις που σχεδιάζονται, με ποιους όρους θα υλοποιηθούν; Δημιουργείται εδώ πέρα μία σειρά θυγατρικών εταιρειών κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την ίδια την εταιρεία των Μεσογειακών Αγώνων. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχουμε αναφέρει ξανά.
Θα πάω στο άρθρο 5 για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που συστήνεται. Πιστεύουμε ότι θα ξαναδούμε πλασματικούς προϋπολογισμούς των Αγώνων. Συνολικά υπάρχει ο προϋπολογισμός της τάξης των 76.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 48.000.000 είναι χορηγίες. Πρόκειται για έναν καθαρά πλασματικό προϋπολογισμό, που δεν θα καλυφθεί από τις χορηγίες. Το είπαμε και χθες. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή, παραδέχθηκε ότι στην Αλμερία ή σε άλλες χώρες που έγιναν Μεσογειακοί Αγώνες, οι χορηγίες ήταν της τάξης των 10.000.000 με 15.000.000 ευρώ.
Επομένως, προκειμένου να καλυφθεί το ποσό, είτε θα υπάρξει μία άκρατη εμπορευματοποίηση είτε θα κληθούμε εκ των υστέρων να καλύψουμε τα κενά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με επιβάρυνση των δημοσιονομικών και των πολιτών μας.
Με το άρθρο 5, που αναφέρεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε. και τα 28.000.000 ευρώ που είναι η κρατική επιχορήγηση, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκτιναχθεί, όπως και το συνολικό κόστος των Αγώνων.
Δεν υπάρχει καμία ανάλυση και καμία αναφορά στην Εισηγητική Έκθεση και στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πώς και το γιατί προέκυψε η ανάγκη για ένα τέτοιο μετοχικό κεφάλαιο. Αν θυμόμαστε καλά, το αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν 3.000.000 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου. Κι εν μέσω κρίσης, ακόμη χειρότερα τα πράγματα.
Ποιοι θα διαχειριστούν αυτό το μετοχικό κεφάλαιο; Κανένα κριτήριο δεν αναφέρεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 7 δεν υπάρχει καμία δεσμευτική αναφορά για ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών φορέων μέσω της εκπροσώπησής τους, για τη σύνθεση. Πηγαίνετε να κάνετε μία νομοτεχνική βελτίωση. Θέλουμε περισσότερα πράγματα. Αυτό παραπέμπεται σε Υπουργική Απόφαση χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια. Και, βέβαια, υπάρχουν οι διαμαρτυρίες για παραγκωνισμό των φορέων.
Να έρθω τώρα στο σημαντικό άρθρο, στο άρθρο 22. Περιορίζεται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου του προσωπικού της Ανώνυμης Εταιρείας που συστήνεται ο αριθμός των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με προγράμματα stage. Κάνατε στα γρήγορα τώρα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις και μία επέκταση και θα ισχύουν και για τις εταιρείες τις θυγατρικές της «Βόλος 2013». Τα είπαμε και χθες, θα τα πούμε και σήμερα. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό τέτοιες συνθήκες. Δεν ξέρουμε γιατί δημιουργείτε δύο διαφορετικές κλίμακες εργαζομένων, αυτούς που αδρά αμείβονται, οι εξωτερικοί τεχνοκράτες και οι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες, που σίγουρα η δουλειά τους θα είναι σημαντική και οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι με stage και οι εθελοντές, που θα προσφέρουν εργασία. Πηγαίνετε να βγάλετε εργασία με χαμηλότερο κόστος εις βάρος των εργαζομένων. Κάπου αλλού, όμως, θα τα δώσετε πολύ χοντρά.
Τώρα, όσον αφορά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουμε καταθέσει τροπολογία για τους συμβασιούχους. Θα έπρεπε να είχατε δώσει κι εσείς, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις -γιατί δεν είναι μόνο δικό σας το θέμα- μόνιμες λύσεις και να μην εμπαίζετε όλους τους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που είναι με σύμβαση. Σας βολεύει βέβαια.

Στο άρθρο 23, που και αυτό το καταψηφίζουμε, καταργείται η ελληνική νομοθεσία, αφού προωθείται ρητά η κατάρτιση κανονισμών για την ανάθεση εκπόνησης μελετών, τη διενέργεια προμηθειών, την κατασκευή έργων και εκτέλεση συμβάσεων κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη, εκτός από τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε οι κανόνες αυτοί έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία είτε όχι.
Χθες ο συνάδελφός μου και Εισηγητής μας Περικλής Κοροβέσης κατέθεσε εδώ ένα έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο αναφέρει ότι μάλλον θα έχουμε προσφυγές, γιατί αντίκειται στο Κοινοτικό Δίκαιο το κομμάτι των δημοσίων έργων και ίσως θα έπρεπε να το είχατε ξαναδεί και να είχατε αλλάξει όλο το πλαίσιο, διότι αλλιώς Μεσογειακοί Αγώνες δεν ξέρω αν θα γίνουν το 2013. Εάν θα ξεκινήσουν οι προσφυγές, μπορεί να γίνουν το 2023, εκτός αν έχετε τρόπο να παρακάμπτετε τη δικαιοσύνη. Τότε δεν το συζητάμε.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Καταψηφίζουμε την πρώτη ενότητα από το άρθρο 1 έως το άρθρο 29 και για τα υπόλοιπα άρθρα και για τις τροπολογίες που είναι πολύ σημαντικές, θα τα πούμε αύριο.
Ευχαριστώ.

01/07/09

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 1-31

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κα Αμμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πήρα ξανά το λόγο για να σχολιάσω τα άρθρα 30 και 31 για τους Αγώνες των Special Olympics του 2011. Οι Special Olympics έχουν έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 90 εκατομμύριων ευρώ. Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να καλύψουμε το 30%, αλλά από ό,τι είχε πει ευθέως η κυρία Δεσποτοπούλου στην Επιτροπή Ισότητας, δεν πρόκειται να βρεθούν τα χρήματα μέσω των χορηγών που θα μπορούσαν να καλύψουν το μεγαλύτερο κομμάτι. Άρα, αυτή η ιστορία θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για το συγκεκριμένο θέμα, καλώς, να πληρώσει το δημόσιο, αλλά με διαφάνεια. Τα Special Olympics είναι ένα σωματείο και θα πρέπει κάποια θέματα που αφορούν δημόσια χρήματα να είχαν λήξει μάλλον από χθες και όχι σήμερα, από την ημέρα που αναλάβαμε αυτούς τους Αγώνες.
Το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο πάνω σ’ αυτό. Είναι όλα στον αέρα. Η κυρία Δεσποτοπούλου μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων και κανείς βέβαια δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό. Όμως, πρέπει να τη βοηθήσουμε στο έργο της, όπως είπατε και σεις, θεσμικά, για να είναι και αυτή κατοχυρωμένη. Δεν έχουμε αντίρρηση. Φέρτε νομοσχέδιο για τα Special Olympics μετά από δεκαπέντε με είκοσι μέρες, όχι όμως με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, για να μπορέσει να συζητηθεί και να τελειώσει αυτό το πράγμα και να μπορεί η κυρία Δεσποτοπούλου, αλλά και όλοι εμείς, να είμαστε θετικοί σε όλα αυτά.
Δεν έχουμε απολύτως καμία αντίρρηση, αν το φέρετε όπως προείπα. Επί τους παρόντος, βέβαια, το καταψηφίζουμε.
Ας αναφερθώ τώρα στο άρθρο 31 για τις απαλλοτριώσεις. Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004 επιτρέπονταν απαλλοτριώσεις που κηρύσσονταν μεταξύ άλλων υπέρ νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή φυσικών προσώπων. Και είναι θετικό που αυτός ο όρος «φυσικών προσώπων» έχει απαλειφθεί. Ωστόσο, δεν έχει λυθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων για τα έργα που αφορούν στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη για το ποιες απαλλοτριώσεις χρειάζονται σε κάθε πόλη, για ποιο λόγο, πότε, καθώς και άλλα πράγματα. Δεν υπάρχει προεκτίμηση προϋπολογισμών για την κατασκευή των έργων. Δεν μπορούν να ξεκινήσουν στο τέλος των Μεσογειακών Αγώνων κάποια έργα την τελευταία ημέρα και να λέμε ότι αυτά ανήκουν στους Μεσογειακούς Αγώνες, για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις όπως συνέβη το 2004.
Το ολυμπιακό νομοσχέδιο 2730, από το οποίο το συγκεκριμένο άρθρο έλκει την καταγωγή του, είχε συνημμένα τα τοπογραφικά διαγράμματα των ολυμπιακών πόλεων. Επίσης και το επόμενο νομοσχέδιο 2749 ονομάτιζε και τα οδικά έργα.
Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις υπέρ νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπου το δημόσιο μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο, κάνατε μία νομοτεχνική βελτίωση θετική για την πλειοψηφούσα συμμετοχή του δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά, όμως, καταψηφίζουμε το άρθρο.
Θα ήθελα για λίγο να αναφερθώ στο γκολφ για το οποίο είπατε και πετάξατε το μπαλάκι στους δήμους και τους δημάρχους, οι οποίοι φαντάζομαι ότι για να γίνει αυτό, ίσως θα πιεστούν από τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού, χωρίς όμως να είναι διασφαλισμένη η οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Και το λέω αυτό γιατί και χθες έκανα αναφορά πάνω στο θέμα, διότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα είναι αυτές που θα φέρνουν τα «κλειστά» γκρουπ και δεν θα διαχέονται οι τουρίστες στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, οπότε πάλι θα στηθεί μία καλά οργανωμένη δουλειά υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.
Το παίζετε, όμως, πάρα πολύ καλά. Δεν είναι ρητά μέσα στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων. Από εκεί και πέρα, ας αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες. Καλό αυτό το σενάριο!
Όμως, η Θεσσαλία είναι μία περιοχή η οποία για χρόνια εμπαίζεται. Και λέω ότι εμπαίζεται για χρόνια, επειδή υπάρχει και η ιστορία της εκτροπής του Αχελώου και αν θέλετε, θα το συνδέσω με το θέμα μας γιατί έχει να κάνει με τους υδάτινους πόρους. Είναι μία ιστορία η οποία ξεκίνησε από ένα επικοινωνιακού χαρακτήρα έργο, το οποίο σίγουρα το ακριβοπλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες εδώ και χρόνια από τη δεκαετία του 1980, γιατί είπαν στους αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου ότι εμείς θα εκτρέψουμε τον Αχελώο και θα σας πνίξουμε στο νερό!
Είμαστε σ’ εκείνο το σημείο που οι κλιματικές αλλαγές από τη μία στιγμή στην άλλη διογκώνονται και θα έπρεπε να υπάρχει και από την πλευρά της Κυβέρνησης μία πρόληψη όταν γνωρίζουμε ότι οι γεωτρήσεις στο Θεσσαλικό Κάμπο έχουν φθάσει τα 500 και 600 μέτρα βάθος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία κατασπατάληση των υδάτινων πόρων και από την άλλη μεριά, οι γεωτρήσεις που είναι κοντά στη θάλασσα, παρουσιάζουν προβλήματα υφαλμύρωσης.
Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και μη λέτε ότι ως Υπουργείο Πολιτισμού δεν μας ενδιαφέρει, δεν μας αφορά το θέμα και αφορά το Υπουργείο Τουρισμού και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Πρέπει να υπάρχει μία συνολική πολιτική στόχευση υπέρ του περιβάλλοντος. Και αυτό αφορά και το Υπουργείο Πολιτισμού, κύριε Υπουργέ.
Αυτά ήθελα να πω. Καταψηφίζουμε, βέβαια, το πρώτο κομμάτι, όπως είπα και προηγουμένως.
Ευχαριστώ.

02/07/09

ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχει ζητήσει το λόγο η κ. Αμανατίδου. Ορίστε, κυρία Αμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πω ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες διότι από τις πολλές πιέσεις που δέχθηκε ο Υπουργός έχει αφαιρέσει τα άρθρα 42 και 43 του Ελληνικού. Ήμασταν αντίθετοι και σθεναρά παλέψαμε. Όχι μόνο τώρα. Ήμασταν δίπλα και στον δήμαρχο όταν μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο πήγε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης που έπρεπε να είχε γίνει. Έτσι θεωρούμε ότι κάνατε, κύριε Υπουργέ, ένα θετικό βήμα σήμερα.
Όμως –και θέλει μια προσοχή εδώ- πιστεύω να μην επανέλθετε σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, ειδικά τώρα που έχουμε τμήματα διακοπών. Αυτά βλέπουμε ότι έρχονται και παρέρχονται. Όπως ήταν ο λιθάνθρακας που είχε σταματήσει και ξαφνικά παίρνει τώρα το αυτί μας κάτι για επαναφορά του λιθάνθρακα. Άρα ας είμαστε υποψιασμένοι εμείς ως αντιπολίτευση αλλά και εσείς να είστε υποψιασμένοι ότι κρίνεστε από όλα όσα έχετε κάνει. Να περάσω λίγο στις τροπολογίες που έχετε καταθέσει, στην 613 για τις παραχωρήσεις και τα έσοδα του μουσείου της Ακρόπολης. Είμαστε αντίθετοι για ένα λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: …(δεν ακούστηκε)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μετά θα συζητηθεί; Συγνώμη, καθυστέρησα. Χωριστά συζητιούνται; Μια-μια, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όλες μαζί οι τροπολογίες συζητιούνται και κλείνουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Η 613 συζητείται μετά;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα μιλήσετε και εσείς μετά, κυρία Μελά. Τώρα μιλάει η συνάδελφός σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Για την αρχαιοκαπηλία να πω τότε, για την 614. Η αναγκαιότητα της στελέχωσης είναι σωστή. Όμως η διαδικασία με υπουργική απόφαση μας βρίσκει αντίθετους γιατί αφήνει περιθώρια ανεξέλεγκτης εφαρμογής και εμείς το θεωρούμε ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα.
Θα περάσω λίγο στην 627. Είναι μια τροπολογία που περιέχει 3 διαφορετικά πράγματα. Τα δυο από τα τρία, το β και το γ, μας βρίσκει σύμφωνους. Το α όμως όχι. Και θα πρέπει να αποφασίσει η Ελληνική Βουλή και τα Υπουργεία όταν καταθέτουν τροπολογίες να μην φέρνουν τρία πράγματα σε ένα.
Το πρώτο είναι για την ΕΥΔΕ. Εμείς διαφωνούμε να γίνει μια ακόμη ειδική υπηρεσία έξω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε την παράγραφο α. Όμως στην β υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας του Δήμου Καλαμαριάς και θέλετε να χωροθετήσετε το εργομετρικό κέντρο το οποίο δεν υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα. Μας βρίσκει θετικούς. Δεν θα πω τώρα για τους όρους δόμησης. Αυτά φαίνονται στην πορεία. Όμως λέμε ότι είναι σε μια θετική κατεύθυνση γιατί το χρειάζεται γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα από την στιγμή που υπάρχει μόνο ένα στην Αθήνα.
Το τρίτο που μιλάει για τους αθλητές που σημειώνουν δεύτερη και τρίτη νίκη στους πανελλήνιους μαθητικούς και σχολικούς αγώνες. Εδώ, κύριε Υπουργέ, κάνετε και μια υποχώρηση. Εμείς είχαμε δηλώσει και σε προηγούμενη συζήτηση ότι είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού του συστήματος παροχών και έπρεπε να υπάρξει σε αυτό το σημείο εξορθολογισμός των κριτηρίων και των ευεργετημάτων. Δεν απορρίπτουμε φυσικά την νέα ρύθμιση αλλά τα όποια ευεργετήματα πρέπει να αξιοποιούνται απ’ όσους πραγματικά τα δικαιούνται και να μην δημιουργηθεί πάλι μια βιομηχανία νικών. Να λειτουργήσει ένας αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός για να αποτραπούν τα αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος που αν θέλετε προσβάλλει και αυτούς που έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η πολιτεία μετά από μια αθλητική επιτυχία. Τώρα μας φέρνετε σε μια πολύ δύσκολη θέση και έτσι με την πρώτη παράγραφο, με την ΕΥΔΕ, αναγκαζόμαστε εμείς να πούμε γενικά όχι σε μια τροπολογία που έχει δυο…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Μου επιτρέπετε;

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Βεβαίως. Κύριε Πρόεδρε, του επιτρέπω σήμερα του κ. Υπουργού να μιλήσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Η ΕΥΔΕ έχει 22 μελέτες. Είναι πολλές οι μελέτες. Και είναι δύσκολο να προλάβει μέσα στα χρονικά όρια που έχουμε, για να μην φτάσουμε σε ειδικές καταστάσεις που απεχθάνομαι. Ήδη έχω διαβάσει στην Επιτροπή, δια μέσω του Γενικού Διευθυντού, ποια είναι τα προβλήματα και ότι ήδη θα κάνουμε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για να μπορέσουμε να έχουμε μελέτες στα 4 μεγάλα αυτά θέματα που έχουμε που είναι: η Κάρλα, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος -έχουμε και ένα πρόβλημα ως προς το σε ποιον ανήκει η γη- ο Ιππικός Όμιλος. Αυτά όλα χρειάζονται μελέτες.
Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την υπηρεσία, όχι να αποδυναμώσουμε την υπηρεσία. Γι’ αυτό ακριβώς αυτή η ΕΥΔΕ είναι αποκλειστικά και μόνο Μεσογειακών Αγώνων. Θα δώσουμε συγκεκριμένα μια μελέτη, θα κάνει αυτό και θα τελειώνει. Δεν έχει καμία άλλη σχέση με όλα τα άλλα. Θα υπάρξει αποκλειστικά για να είμαστε εντάξει στα χρονικά όρια που έχουμε. Εσείς θα το κρίνετε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Να κάνω μια ερώτηση μόνο, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν διεξάγεται έτσι συζήτηση. Ολοκληρώστε και θα απαντήσει ο Υπουργός στο τέλος. Έχω κρατήσει το χρόνο σας. Ολοκληρώστε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης είχατε δεσμευθεί ότι θα την είχατε καταργήσει. Δεν την έχετε καταργήσει. Και πάτε τώρα να δημιουργήσετε μια άλλη επιτροπή για τα δημόσια έργα όπως είπατε. Όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει αυτό να είναι κάτω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δεν μπορεί να γίνεται επικάλυψη ρόλων, αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Αυτή είναι η δική μας άποψη, κύριε Υπουργέ. Και δυστυχώς μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να καταψηφίσουμε λόγω του α όλη την τροπολογία. Άλλη φορά να τα φέρνετε ξέχωρα το ένα από το άλλο.
Όσον αφορά στις δικές μας τροπολογίες, έχουμε καταθέσει μια πλειάδα τροπολογιών. Ειδικά η μια είναι πολύ σημαντική γιατί μιλάει για την εμπορευματοποίηση των συλλόγων του ποδοσφαίρου είτε αυτά είναι ερασιτεχνικά, είτε είναι επαγγελματικά.
Εμείς ζητούμε «οι ποδοσφαιρικές ομάδες να μπορούν να επιλέγουν την μορφή της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας ΠΑΕ ή του Τμήματος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών ΤΑΠ, ή του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου, ή της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης. Η όποια νομική μορφή επιλεγεί ασκεί διοίκηση και έχει την ευθύνη της συμμετοχής της ομάδας στα εθνικά πρωταθλήματα και τις διεθνείς διοργανώσεις χωρίς να υφίσταται καμιά ποινή αποβολής από τις διοργανώσεις αυτές σε περίπτωση μη μετατροπής σε ανώνυμη εταιρεία η οποία ανεξαρτήτως της μορφής που επιλέγεται δεν απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμικών οικονομικών, διοικητικών και αθλητικών αρχών καθώς επίσης και από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων αθλητών και προπονητών συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών και άλλων εργασιακών θεμάτων». Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ως άρθρο ότι: «οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τις καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, ΚΑΕ, τα Τμήματα Αμειβόμενων Καλοσφαιριστών, τα ΤΑΚ και τα Τμήματα Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών και εν γένει στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης και της πετοσφαίρισης».
Οι άλλες όλες τροπολογίες έχουν να κάνουν πάλι με θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχουν να κάνουν με την λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει την ευθύνη το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου. Είναι δυο τροπολογίες, η μια συνδεδεμένη με την άλλη και θα πρέπει να δείτε το θέμα, κύριε Υπουργέ.
Θα πρέπει στις σχολικές εγκαταστάσεις να έχουμε προβλέψει τις αθλητικές υποδομές είτε αυτές είναι στην πρωτοβάθμια, είτε στην δευτεροβάθμια, είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Να έχουμε συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων σε συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας, που λειτουργούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την εύρυθμη λειτουργία και για τα εργασιακά δικαιώματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πρέπει να ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Μιλάμε για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στη Λυρική Σκηνή, που θα πρέπει, χωρίς εξαίρεση, να εργάζονται πέντε μέρες την εβδομάδα και να αμείβονται γι’ αυτή την πλήρη εργασίας τους με το νόμιμο μισθό τους και όχι να δουλεύουν επτά ημέρες.
Θα αναφερθώ και σε άλλες δύο τροπολογίες, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
Θα έπρεπε οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού και οι εργαζόμενοι, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να έχουν διαδοχικές συμβάσεις χωρίς τη μεσολάβηση 3μηνης διακοπής, για να μην έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Όσον αφορά τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που υπηρετούν με συμβάσεις μιας μέρας στον ΟΠΑΠ, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρατείνεται και για τις ανάγκες διεξαγωγής και των χειμερινών αθλητικών διοργανώσεων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: