Οι παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς αγώνες στη Βουλή, για άλλη μια φορά ανέδειξαν τη διαφορετική αντίληψη της ριζοσπαστικής αριστεράς για το αθλητικό μοντέλο, για τα θέματα των υποδομών, της ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής. Αποκάλυψαν τη συναίνεση των δυνάμεων του δικομματισμού, που ψήφισαν από κοινού στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Παράλληλα, έδωσαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τρεις τροπολογίες αλλαγής του αθλητικού πλαισίου, που αποτελούν στοιχεία της πολιτικής του πρότασης για τον αθλητισμό. Οι τροπολογίες αυτές αφορούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων και συνολικά της εκπαίδευσης, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ομηρεία δεκάδων εργαζομένων της ΓΓΑ και τέλος στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στο καθεστώς του επαγγελματικού αθλητισμού στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ερασιτεχνικού, μέσα από τον εκδημοκρατισμό και τη συμμετοχή των φιλάθλων.
Σήμερα στο αριστερό εξτρέμ παρουσιάζουμε τις δυο πρώτες.
Για το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
«Είναι γνωστό ότι στη ΓΓΑ υπηρετούν 80 περίπου υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων με σύμβαση «μιας ημέρας» με τον ΟΠΑΠ, με προσλήψεις που έγιναν το 2002 και το 2005. Βεβαίως τέτοιου είδους αιχμαλωσιακές εργασιακές σχέσεις, αλλά και άλλες (stage, έργου κ.λπ.) έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Υπαγορεύονται από το ρουσφέτι, κινούνται στη λογική της ελαστικοποίησης της αγοράς και κρατούν σε πολιτική ομηρεία τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα στον χώρο του Δημοσίου βρίσκονται στην ατραπό του περιορισμού έως και της κατάργησης της μονιμότητας, δημιουργούν δε πάμπολλα προβλήματα (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ).
Ειδικά για το Δημόσιο σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνιμη σχέση εργασίας για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε ζητήσει επανειλημμένα με ερωτήσεις, προτάσεις νόμου (για όλους και ειδικά για τους εν λόγω εργαζόμενους στη ΓΓΑ) να διευθετηθεί το θέμα των απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο του κοινοτικού και συνταγματικού δικαίου της χώρας και να τραπεί η σύμβαση των εργαζομένων τουλάχιστον σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αίροντας έτσι την κατάφωρη σε βάρος τους αδικία.
Επειδή
-
για τους εργαζόμενους στη ΓΓΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του Ν. 2708/2008 ο αρμόδιος τότε υπουργός Πολιτισμού αναγνώρισε το χρόνιο αιχμαλωσιακό καθεστώς απασχόλησής τους, καθώς και την υφιστάμενη σε βάρος τους αδικία, αναφερόμενος δε στο θέμα, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι : «…δεν μπορούν να υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων. Επιτρέψτε μας τις επόμενες εβδομάδες, με κάποια τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο να διορθώσουμε αυτή την αδικία…».
-
οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
-
στις 31/12/2009 λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων
-
υπάρχουν αυξημένες ανάγκες που απορρέουν από την ανάληψη από τη χώρα μας διεξαγωγής και διενέργειας διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και συνεδρίων για τα έτη μέχρι 2013 και συγκεκριμένα :
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών-Γυναικών έτους 2010
Διοργάνωση των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics έτους 2011
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΟΧΕ έτους 2011
22οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών 2013 Μεσογειακοί Αγώνες 2013
Κατατίθεται η παρούσα τροπολογία, η οποία ρυθμίζει την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών στη ΓΓΑ και τη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η μισθοδοσία, οι ασφαλιστικές εισφορές και κάθε άλλη σχετική δαπάνη του ανωτέρω προσωπικού βαρύνει τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
«Παρατείνεται, για τις ανάγκες διεξαγωγής των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και συνεδρίων που συμμετέχει ή/και διοργανώνει η χώρα μας, έως τη μετατροπή των αλλεπάλληλων διαδοχικών συμβάσεών τους, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου στη βάση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου, με χρονοδιάγραμμα και διαδικασίες που ορίζονται με υπουργική απόφαση».
Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων και συνολικά της εκπαίδευσης
Επειδή:
1. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να στρέψει την προσοχή της στον αθλητισμό στην εκπαίδευση
2. Οι νέοι στη χώρα μας δεν έχουν διεξόδους και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους στην άθληση και σε ένα πιο δημιουργικό τρόπο ζωής
3. Όλα τα στατιστικά στοιχεία και δείκτες είναι αρνητικά και προκύπτει σοβαρό πρόβλημα με τις ερχόμενες γενιές
4. Αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις στον χώρο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι ανεπαρκείς, ξεπερασμένες και δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες φυσικής αγωγής και άθλησης των νέων
Προτείνεται άρθρο ως εξής:
«Σε όλες τις νεοαναγειρόμενες σχολικές εγκαταστάσεις όλων των βαθμίδων και σε όλες τις εγκαταστάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, η ύπαρξη κλειστού χώρου αθλοπαιδιών και γυμναστηρίου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και δεν υποκαθίσταται από αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων».
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά