Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το μεταγραφικό παζάρι εν μέσω οικονομικής κρίσης


Εκτός της στρεβλής φιλοσοφίας των διοικούντων, των πολύπλευρων θεσμικών και οργανωτικών αδυναμιών, η «πρώτη» κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου  φαίνεται ότι παραμένει «χαμηλού κόστους».

Δηλαδή του φτωχού θεάματος και της αναζήτησης μιας χαμένης αξιοπιστίας. Όπως ακριβώς αναφερόμαστε στις αντίστοιχες αεροπορικές εταιρείες, πάντα με τον συνδυασμό του υψηλού ρίσκου, της έλλειψης ασφάλειας και της χαμηλής παροχής υπηρεσιών. Όχι φυσικά επειδή τα οικονομικά μεγέθη του ελληνικού πρωταθλήματος δεν μπορούν να συγκριθούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Άλλωστε ποιος λογικός φίλαθλος θα μπορούσε να απαιτήσει ανταγωνισμό με σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με την φετινή πρόκληση της Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα; Παρατηρώντας μάλιστα την διαφήμιση γνωστής εταιρείας στοιχημάτων στην φανέλα της εν λόγω ισπανικής ομάδας, ο οποιοσδήποτε μπορεί αβίαστα να κάνει διάφορους συνειρμούς για το πως εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ένα ποδοσφαιρικό σωματείο καταφέρνει να έχει τέτοια ρευστότητα…
Σχεδόν τριάντα εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για αγορές νέων παικτών από τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Ποσό που, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αφού η πλειοψηφία των ομάδων κοντεύει να ολοκληρώσει τα ρόστερ της.  Και περίπου έντεκα εκατομμύρια έχουν εισπραχθεί από πωλήσεις παικτών. Όπερ σημαίνει ένα παθητικό ισοζύγιο της τάξης των δέκα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.
για πόσο ακόμα, όταν η επένδυση δεν αποφέρει τίτλους;

για πόσο ακόμα, όταν η επένδυση δεν αποφέρει τίτλους;

Η φετινή κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι αποδεικνύει ότι οι ελληνικές ΠΑΕ (παρά τις κρατικές «ενέσεις» στήριξης, την ανοχή και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις) έχουν θιγεί από την οικονομική κρίση. Με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό που μπορεί να στηρίζεται στην οικονομική επιφάνεια των μετόχων του και συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να ξοδεύει μεγάλα ποσά (φέτος 16,4 εκατ. ευρώ), αλλά άγνωστο για πόσο ακόμα, όταν η επένδυση δεν αποφέρει τίτλους.

Φέτος όλες οι ελληνικές ομάδες, ελλείψει χρημάτων, κάνουν περιορισμένες μεταγραφικές κινήσεις προσπαθώντας να παίξουν επικοινωνιακά στρέφοντας την προσοχή των οπαδών σε άλλα θέματα, η κάθε μια με τους μηχανισμούς που διαθέτει και με τον τρόπο της.
Ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη μπορεί να έχει πάρει μέχρι στιγμής τους Μέλμπεργκ, Πάρντο, Μαρέσκα και Νταρμπισαϊρ, αλλά σε αυτό βοήθησε η πώληση του Μπελούτσι στην Πόρτο. Τα 15 εκατ. που δαπανήθηκαν το 2008 για μεταγραφές μειώθηκαν σε 2,2 εκατ. το 2009. Στον τύπο διέρρευσαν πληροφορίες για άνοιγμα της ΠΑΕ 65 εκατ. ευρώ και όλη η ειδησεογραφία περιστρέφεται στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και στη είσοδο ή όχι στην ομάδα του εφοπλιστή Μαρινάκη. Η όλη συζήτηση όμως ανέδειξε και τα όρια του μοντέλου που έχει στηθεί, δηλαδή με μια ΠΑΕ με οικονομικά ανοίγματα και μια άλλη εταιρεία που εκμεταλλεύεται τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου, η οποία εμφανίζεται με θετικό πρόσημο. Όπου η μια αποτελεί τροφοδότη της άλλης και ο νοών νοείτο.
Η ΑΕΚ στο φετινό πάρε δώσε, επί της ουσίας έχει ξοδέψει 210 χιλ. ευρώ. Πήρε τον Μάκο από τον Πανιώνιο που εξελίσσεται σε σταθερό προμηθευτή της και τον τερματοφύλακα Λούκατς, με τα χρήματα που της απέφερε η πώληση των Σορεντίνο και Πλιάτσικα. Αδυνατεί, μέχρι σήμερα που γράφεται το κείμενο, να ολοκληρώσει τις μεταγραφές του Λεονάρντο και του Σεϊταρίδη και εντέχνως έχει στρέψει την προσοχή των οπαδών της στην επικείμενη (;) είσοδο στην ΠΑΕ ενός άγνωστου Χ επιχειρηματία από την Κύπρο. Αν μάλιστα συνδυαστεί το γεγονός με την πρόσφατη αναβολή της ΓΣ της ΠΑΕ με θέμα την σύμβαση του προπονητικού κέντρου στα Σπάτα (όπως είναι γνωστό η ερασιτεχνική ΑΕΚ και μεγάλο μέρος των μετόχων εκδήλωσαν ισχυρές επιφυλάξεις), τότε μπορεί κανείς να περιμένει μια πλούσια χρονιά εξελίξεων και επικοινωνιακών τρυκ.
Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης κάνουν μια προσπάθεια ενίσχυσης για να μείνουν, όπως είθισται στο γκρουπ της δεύτερης «ταχύτητας», μαζί με την ΑΕΚ. Κυρίως ο ΠΑΟΚ των πολλών οικονομικών προβλημάτων, έχοντας ως σημαντικό χρηματοδότη τον κόσμο του, που αγοράζει αφειδώς τα εισιτήρια διαρκείας. Αλλά και την ενίσχυση από τους ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού που συστηματικά του φουσκώνουν το ταμείο, είτε με μεταγραφές παικτών (4,2 εκατ. το 2008 για Μελίσση και Χριστοδουλόπουλο), είτε με σημαντικές χορηγίες εταιρειών. Έτσι ο ΠΑΟΚ έχει δώσει μέχρι σήμερα περίπου 2 εκατ. ευρώ για την βασική του μεταγραφή τον Κουτσιανικούλη, αλλά και τους Βεϊρίνια από την Πόρτο και Σορλέν από την Ρεν.
Ο Άρης έχει βρει τον τρόπο να στέλνει συχνά τους οπαδούς τους στο αεροδρόμιο για την υποδοχή νέων μεταγραφών, δημιουργώντας προσδοκίες που μέχρι πέρυσι δεν επαληθεύτηκαν. Κάτι τέτοιο συνέβη και φέτος για την υποδοχή του Γκρατσιάν από την Μπόκα Τζούνιορ, του μόνου ποδοσφαιριστή για τον οποίο ξοδεύτηκαν 250 χιλ. ευρώ. Όλοι οι άλλοι αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι και μένει να αποδειχθεί η αξία τους μέσα στο γήπεδο.
Ο Ηρακλής κινείται σε ρηχά νερά πληρώνοντας 250 χιλ. για τον Ντίκα από την Κατάνια και τον Μιλάνο από τον Αστέρα ως ελεύθερο.
Ο Πανιώνιος, η Ξάνθη και ο Εργοτέλης ασκούν τα τελευταία χρόνια (η Ξάνθη ανέκαθεν) μια πολιτική μεταγραφών με θετικό πρόσημο, οι μόνες στην Ελλάδα. Πουλάνε παίκτες με προγραμματισμό και αγοράζουν φτηνότερα ώστε να βγάλουν την χρονιά, άλλος με λιγότερο κίνδυνο κι άλλος με ρίσκο υποβιβασμού. Ο μεν Πανιώνιος έχει τακτικότατη σχέση με την ΑΕΚ (και με γνωστούς μάνατζερ), από την οποία εισέπραξε πέρυσι για τον Τζεμπούρ 2.8 εκατ. ευρώ και φέτος για τον Μάκο 860 χιλ. ευρώ. Ενώ δεν του έπεσαν και λίγα τα 2 εκατ. από τον Παναθηναϊκό για τον Σπυρόπουλο πριν τρία χρόνια και τα ψιλά για τον Ενσαλίβα από την ΑΕΚ. Έτσι από τα συν και πλην ο πρόεδρός του μπορεί να χαίρεται ένα θετικό ισοζύγιο στις μεταγραφές. Παρόλα αυτά οι οπαδοί του ιστορικού Πανιώνιου μάλλον δεν χαίρονται με την συγκεκριμένη τακτική, που περιορίζει τις φιλοδοξίες της ομάδας. Η Ξάνθη σταθερή, φέτος δεν έχει δώσει φράγκο για μεταγραφές, έχει πάρει μόνο ελεύθερους παίκτες, ενώ έχει εισπράξει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του ενός εκατ. από την ρωσική Κουμπάν για τον Ζουέλα. Ο δε Εργοτέλης έστω και με τα ρίσκα της σωτηρίας, έχει βρει κι αυτός τον τρόπο να βγάζει τις χρονιές με πωλήσεις παικτών όπως του Κοιλιάρα στον Πανιώνιο το 2008 και του Κουτσιανικούλη έστω και με την «υπερτιμολόγηση» του 1,5 εκατ. ευρώ φέτος στον ΠΑΟΚ.
Η Λάρισα έχει ξοδέψει 800 χιλ. ευρώ, αν και μετά τον προχθεσινό αποκλεισμό από το κύπελλο της Ευρώπης, είναι προφανές ότι κάτι δεν έγινε σωστά με τον προγραμματισμό της ομάδας. Αν υπήρχε βέβαια.
Η περυσινή έκπληξη του πρωταθλήματος, ο Αστέρας Τρίπολης εμφανίζεται να έχει ξοδέψει 450 χιλ. ευρώ, που σε συνδυασμό με την αποδέσμευση ικανών παικτών και σε σύγκριση με το 1,5 εκατ. του 2008 δημιουργεί γκρίνια στους οπαδούς του. Δεν είναι όμως κάθε μέρα του Αη Γιαννιού…
Ο Λεβαδειακός και ο Πανθρακικός βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν, με τον πρώτο να ψάχνει κορόιδα για να μοσχοπουλήσει τον Λεονάρντο σε τιμή «Κουτσιανικούλη». Και δυο φορές κορόιδο την ΑΕΚ που είχε στις τάξεις της τον Λεονάρντο και τον άφησε να φύγει. Εκτός κι αν αυτό ακριβώς ήταν το ζητούμενο…
Τέλος οι Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννενα και Καβάλα με τον ενθουσιασμό του νεοεισερχόμενου στην Σούπερ Λίγκα έκαναν κάποιες χλωμές προσπάθειες μεταγραφικής ενίσχυσης, με τον Ατρόμητο να ξεχωρίζει με παίκτες «ποδοσφαιρικής» πάντα αξίας της τάξης των 440 χιλ. ευρώ.
Συνεπώς, το ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που ούτε είχε ποτέ στόχο την παραγωγή και ανάδειξη νέων ταλέντων, ούτε μπόρεσε ποτέ να γίνει ελκυστικό για αξιόλογους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές (με εξαιρέσεις βέβαια), κατά τα φαινόμενα θα εξακολουθήσει να είναι ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων, μη ανταγωνιστικό και με φυσικό επακόλουθο το αγωνιστικό θέαμα που προσφέρει. Ένα πρωτάθλημα που θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην σκιά των υπολοίπων ευρωπαϊκών. Ένα πρωτάθλημα διαμεσολαβητής ανάμεσα στα προηγμένα και στα τριτοκοσμικά για να πλουτίζουν οι μεσάζοντες από την εκμετάλλευση κάποιων λατίνων ή αφρικανών ποδοσφαιριστών που αναζητούν την τύχη τους παραπέρα. Εν ολίγοις  διαμετακομιστικός σταθμός του ποδοσφαιρικού trafficking.

Τζούλιος Συναδινός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: