Μετάβαση στο περιεχόμενο

Είκοσι σοβαροί «αθλητικοί» λόγοι για να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ


blackpowerΓιατί υπερασπίζεται τον αθλητισμό σαν κοινωνικό δικαίωμα, τοποθετώντας στο κέντρο της προσοχής τον αθλούμενο και τον αθλητή, παλεύοντας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ανάγκης των πολιτών και της νεολαίας για άθληση. Για ίσες ευκαιρίες στην άθληση για όλους, με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού.
Γιατί ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που αγωνίστηκε με συνέπεια για τη διεκδίκηση και σωτηρία των ελεύθερων χώρων, συνδυάζοντάς τη με την ποιότητα ζωής και τις περιβαλλοντικές ανάγκες, την ανάγκη για δημιουργία χώρων μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Γιατί ήταν απέναντι στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων αθλητικών χώρων. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν συνδυάζει τη δημιουργία αθλητικών υποδομών με εμπορικές χρήσεις, αλλά με την προάσπιση και προαγωγή της υγείας των πολιτών. Με την ορθολογική ανάπτυξη των αθλημάτων.
Γιατί απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, όπου όλα μετριούνται με το κέρδος, το δικό μας κριτήριο είναι η αύξηση του αριθμού των αθλουμένων στο σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο των αθλητών που λαμβάνουν μέρος σε αγωνιστικές δραστηριότητες.
Γιατί διεκδίκησε τον εκδημοκρατισμό του αθλητισμού, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την ενδυνάμωση του κοινωνικού ελέγχου και την επικράτηση της διαφάνειας.
Γιατί αντιπαρατέθηκε στις πελατειακές σχέσεις που υποβιβάζουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων του αθλητισμού, αγωνίστηκε για την κατάργηση των έκτακτων επιχορηγήσεων, των ειδικών αδιαφανών λογαριασμών και διεκδίκησε τη θέσπιση ικανού – αυτοτελούς κονδυλίου για τον αθλητισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αναπτυξιακή λογική.
Γιατί ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που έγκαιρα προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της «επιχείρησης» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή της διαφωνώντας με τις λογικές του πρωταθλητισμού, του κυνηγιού των μεταλλίων και των κερδών και ήταν ο κύριος πολέμιος των πολιτικών του ντόπινγκ που υπέθαλψαν οι λογικές των εθνικών μεγαλοϊδεατισμών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος, με σταθερότητα αποκάλυψε την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και χάρισμα των χρεών που έδωσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπέρ των αθλητικών εταιρειών (ΠΑΕ και ΚΑΕ).
Γιατί μέσα και έξω από τη Βουλή αντιπάλεψε τις νέες κατασταλτικές μεθόδους που με αφετηρία και πρόσχημα τις αθλητικές εκδηλώσεις εξαπλώνονται συνολικά στην κοινωνία (κάμερες παρακολούθησης, αστυνομικοί σκύλοι στα γήπεδα, ηλεκτρονικά εισιτήρια κ.λπ.)
Γιατί ήταν η πολιτική δύναμη που ανέδειξε το πρόβλημα των ευέλικτων σχέσεων ανασφάλιστης εργασίας και υποαπασχόλησης στους εργαζόμενους στον χώρο του αθλητισμού (συμβασιούχοι ΟΠΑΠ – ΓΓΑ, προπονητές, ωρομίσθιοι γυμναστές, προπονητές ΤΑΔ).
Γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει επεξεργασθεί συγκεκριμένη στρατηγική πρόταση για την δημιουργία ενός Ενιαίου, Κοινωνικού και Δημοκρατικού Συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με προνομιακή στήριξη του αθλητισμού στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με αθλητικές δράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στήριξη ενός εξυγιασμένου σωματειακού αθλητισμού.
Γιατί λέμε καθαρά ότι απαιτείται αναδιανομή των «αθλητικών πόρων» υπέρ του «αθλητισμού για όλους» και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ώστε οι αθλητικές υπηρεσίες και δραστηριότητες να παρέχονται δωρεάν. Υποστηρίζουμε τον σαφή διαχωρισμό του μαζικού από τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Γιατί δεν νοείται εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο η φυσική αγωγή να μην έχει προνομιακή θέση, με εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, με επανένταξη στη ζωή του σχολείου, με ικανό χρόνο στο ωρολόγιο πρόγραμμα, με κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς.
Γιατί προτείνουμε την προστασία και ενδυνάμωση της υγείας των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Γιατί διεκδικούμε στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και με τους αντίστοιχους πόρους, ενίσχυση των προγραμμάτων αθλητισμού για όλους, δημιουργία και συντήρηση μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στη γειτονιά.
Γιατί θεωρούμε αναγκαία την ενίσχυση του αθλητισμού για τις γυναίκες, ιδίως τις εργαζόμενες μητέρες, τους πολίτες με αναπηρίες μέσα από συστηματικές και οργανωμένες αθλητικές δράσεις. Την ενθάρρυνση της συμμετοχής γυναικών στα όργανα διοίκησης όλου του αθλητικού οικοδομήματος.
Γιατί για εμάς έχει ιδιαίτερη αξία η ανάπτυξη σταθερών πολιτικών για την κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού των μεταναστών, των μειονοτήτων, των εξαρτημένων και φυλακισμένων πολιτών.
Γιατί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περίοπτη θέση κατέχει η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αθλητών, η προστασία τους από αυθαιρεσίες και καταχρηστικές συμπεριφορές, η προστασία της υγείας των ερασιτεχνών αθλητών και δωρεάν κάλυψη από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Γιατί υποστηρίζουμε τη συμμετοχή των φιλάθλων στα όργανα των ομάδων και την ανάδειξή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το δικαίωμά τους στην παρακολούθηση αθλητικών αγώνων με διαδικασίες εισόδου που δεν προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε εισοδηματικές κατηγορίες, χωρίς αστυνόμευση.
Γιατί επιδιώκουμε την ανάδειξη του δημόσιου αθλητικού χώρου. Με λειτουργία θεσμών όπως η αθλητική συνέλευση σε επίπεδο πόλεων, το εθνικό συμβούλιο αθλητικής πολιτικής και άλλοι θεσμοί τακτικού απολογισμού και ελέγχου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: