Μετάβαση στο περιεχόμενο

Είτε με υπουργό είτε χωρίς, δεν αλλάζει κάτι


άγνωστος ο νέος τσάρος  - γνωστή η πολιτική

άγνωστος ο νέος τσάρος - γνωστή η πολιτική

Γέμισαν με τις φωτογραφίες από τα άδεια ράφια των υπουργικών γραφείων οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Καμένη γη λένε ότι παραλαμβάνουν οι νέοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που σε ένα υφυπουργείο δεν πήγε κανείς να παραλάβει. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει πια υφυπουργείο!

Η θέση του υφυπουργού με αρμοδιότητα τον αθλητισμό καταργείται και οι αρμοδιότητές του θα περάσουν σε έναν αναβαθμισμένο γενικό γραμματέα Αθλητισμού, που πάντως δεν θα έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει.
Υφυπουργείο όμως ή Γενική Γραμματεία, μικρή σημασία έχει η μορφή του οργάνου που θα διοικήσει τον ελληνικό αθλητισμό. Προέχουν οι πολιτικές που θα κληθεί να υλοποιήσει αυτό το όργανο. Ιστορικά μπορούμε να θυμηθούμε ότι ένας παντοδύναμος γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ο Κίμων Κουλούρης, από τον Νοέμβριο του 1981 μέχρι τον Απρίλιο του 1985, έστησε τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ στον αθλητισμό, παρενέβη και έλεγξε κάθε αθλητική ομοσπονδία και αποτέλεσε τον προάγγελο όσων είδαμε πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Και φυσικά είδαμε πίσω από τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μέσω υφυπουργών με αρμοδιότητα τον αθλητισμό, να ρέουν ανεξέλεγκτα τα δισεκατομμύρια και να κατασπαταλούν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Βεβαίως το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν και τα λεφτά του ΟΠΑΠ, τη διαχείριση των οποίων είχαν οι υφυπουργοί Αθλητισμού, πάνω στα οποία βασίστηκε ολόκληρο το πελατειακό σύστημα της μεταπολίτευσης: έκτακτες επιχορηγήσεις, ειδικοί λογαριασμοί, έλεγχος ομάδων και εφημερίδων μέσω διαφημιστικών προγραμμάτων κ.λπ. Ενώ σήμερα τα δυο κόμματα επέλεξαν την ιδιωτικοποίηση του δαιδαλώδους και πολύ κερδοφόρου οργανισμού, χωρίς πάλι να τον απαλλάξουν από τα κομματικά golden boys.
Κρίσιμο λοιπόν δεν είναι το περίβλημα, αλλά το περιεχόμενο των πολιτικών στον αθλητισμό και οι πόροι που θα διατεθούν. Εάν οι πόροι αυτοί θα διατεθούν έτσι ώστε ο αθλητισμός να αποτελέσει στοιχείο της κοινωνικής πρόνοιας, ανακουφίζοντας μακροπρόθεσμα το εθνικό σύστημα υγείας και το επιβαρυμένο ασφαλιστικό σύστημα ή αντιθέτως θα διατεθούν για την προολυμπιακή ετοιμασία αθλητών που κατόπιν θα βρεθούν ντοπαρισμένοι.
Εάν οι πόροι θα διατεθούν προνομιακά για τον αθλητισμό στην εκπαίδευση και τους δημότες ως στοιχείο των υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Εάν το ΠΑΣΟΚ θα βάλει τέρμα στη βιομηχανία διεκδίκησης μεγάλων αθλητικών γεγονότων και τελειώσει με το παραμύθι των Μεσογειακών Αγώνων βάζοντας φρένο στις αλόγιστες δαπάνες.
Πολύ δύσκολα αυτά για ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, που έχει ιστορικές ευθύνες για τη στρεβλή διαδρομή του αθλητισμού στην Ελλάδα. Και που στο βάθος της προγραμματικής του σκέψης εύκολα ανιχνεύει κανείς τη διάθεση της από κοινού εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης τόσο των ιστορικών μνημείων του ελληνικού πολιτισμού όσο και των μεγάλων διεθνών αθλητικών αγώνων, γεγονός που επέτρεψε τη συγκατοίκηση του Αθλητισμού με την κυρία Άντζελα Γκερέκου.
Δημιουργούν εύλογες ανησυχίες αυτά τα πράγματα, αλλά σύντομα θα ξεκαθαρίσουν με τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις και την επικείμενη κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Εμείς πάντως δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τις πραγματικές τους προθέσεις.

Τζούλιος Συναδινός

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=497034

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: