Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοτανικός ή… Τιτανικός;


Τεράστια είναι τα οικονομικά συμφέροντα που θίχτηκαν από την παρέμβαση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και την εξέλιξη των πραγμάτων στην καλοστημένη επιχείρηση του Ελαιώνα. Τεράστιο είναι και το πολιτικό κόστος όσων πήραν στην πλάτη τους αυτά τα συμφέροντα, υποθηκεύοντας το μέλλον της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρου του λεκανοπέδιου.

ελευθεροι χωροι

Η απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες είναι καταπέλτης και συνιστά την οριστική ταφόπλακα στα σχέδια οικοδόμησης κάθε άλλου κτίσματος στον Βοτανικό πλην του γηπέδου. Είναι τόσο καταδικαστική η απόφαση, που η υπόθεση αντί να λέγεται «Βοτανικός» κάλλιστα, για κάποιους, θα μπορούσε να λέγεται «Τιτανικός».
Ενδεικτικό του πανικού του συστήματος Βωβού – δήμαρχου Αθηναίων είναι οι καταρχήν δηλώσεις του επιχειρηματία για χάρισμα 25 στρεμμάτων «ώστε να επανέλθει το ισοζύγιο πρασίνου» στην περιοχή και να κατασκευασθεί το εμπορικό κέντρο. Ακολούθησαν δηλώσεις του δήμαρχου για πίστη στη διπλή ανάπλαση και εκατέρωθεν αιτήματα για νέα νομοθετική ρύθμιση. Κι αν μεν είναι κατανοητό, από την πλευρά του επιχειρηματία, να επιμένει σε αναφορές για εξάρτηση του γηπέδου από το εμπορικό του κέντρο, είναι δε απολύτως τραγικό για τον δήμαρχο να προσπαθεί ακόμα να βρει παραθυράκια ως συνήγορος του επιχειρηματία.
Ο κ. Κακλαμάνης συνεχίζει να προκαλεί: «Ο Δήμος Αθηναίων εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις από προσφυγές «πολιτών» οι οποίες μέχρι στιγμής οδήγησαν – πέρα από την απώλεια χρόνου – στην απώλεια του νέου Δημαρχείου, σε απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και σε δυσχέρεια τόνωσης της τοπικής οικονομίας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης»!
Η απόφαση του ΣτΕ λέει με τον πιο σαφή τρόπο ότι:
1) η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στον Ελαιώνα είναι συνταγματικώς ορθή. Υπάρχουν οι εμπορικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις του γηπέδου με το ποσοστό τους (είναι όντως ποσοστό στον νόμο, με το 35% της δόμησης του γηπέδου) και τίποτα άλλο.
2) οποιαδήποτε άλλη κατασκευή δεν συνδέεται πολεοδομικά και λειτουργικά με το νέο γήπεδο είναι αντισυνταγματική. Δηλαδή όχι Mall, όχι Δημαρχιακό Μέγαρο, όχι Πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου. Μόνο πράσινο γύρω από το γήπεδο.
Με αυτά τα δεδομένα συνεπάγεται ότι το ύψος της αποζημίωσης για την εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» δεν μπορεί να υπερβαίνει σε καμιά περίπτωση το ύψος της «δωρεάς» που είχε κάνει στον Δήμο Αθηναίων (προκειμένου να λάβει τον διπλάσιο συντελεστή) και η οποία σύμφωνα με το Συμβόλαιο που έχουν υπογράψει ανέρχεται σε 26,5 εκατ. ευρώ. Κατά την άποψη μάλιστα της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα τίμημα αυτό είναι ήδη υπερτιμολογημένο.
Μετά από όλα αυτά και αφού μπήκε και το γήπεδο σε φάση οικοδόμησης, αρχίζει η μητέρα των μαχών, που δεν είναι άλλη από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του μητροπολιτικού πάρκου του Ελαιώνα.

Διαβάστε την απόφαση για τον Ελαιώνα στη διεύθυνση http://www.ste.gr/portal/page/portal/StE/ProsfatesApofaseis#a83

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=498554

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: