Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολεοδομική «τακτοποίηση» στην Ακαδημία Πλάτωνα


Μεγάλη αναστάτωση στις γειτονιές της Ακαδημίας Πλάτωνα και την έντονη αντίδραση των κατοίκων προκαλεί η μελέτη του Δήμου Αθηναίων για τον πολεοδομικό «ανασχεδιασμό» της περιοχής.

Picture2

Σχέδιο πολεοδομικής οργάνωσης Ακαδημίας Πλάτωνα. Με γκρι χρώμα το Βιοτεχνικό Πάρκο που πνίγει το άλσος και τον αρχαιολογικό χώρο. Κάτω διακρίνεται η προσπάθεια διεμβολισμού με οικοδόμηση του κτιρίου της Νομαρχίας. Επάνω αριστερά με μπλε χρώμα τα εργοστάσια Μουζάκη και Λαναρά που θα μετατραπούν σε εμπορικά κέντρα και πολυδιασκεδαστήρια.

Διότι αντίθετα με την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπλασης, την ενοποίηση των μεγάλης σημασίας αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, σε μια τόσο υποβαθμισμένη περιοχή, μόλις πέντε λεπτά της ώρας από το κέντρο της Αθήνας, η διοίκηση του δήμου προχωρά σε άλλες επιλογές.

Με τη μελέτη που εκπόνησε ερήμην των κατοίκων, χωρίς ουσιαστική συζήτηση με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς (της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού κ.λπ.), βάζει ταφόπλακα στις δυνατότητες κοινωφελών παρεμβάσεων και την προοπτική πραγματικής ανάπλασης της περιοχής. Επιδιώκει μια συγκεκριμένου τύπου «πολεοδομική τακτοποίηση», για να εξυπηρετήσει τη λειτουργία των τσιμεντένιων συγκροτημάτων (Χρηματιστήριο, γραφεία εταιρειών κ.λπ.) στη Λεωφόρο Καβάλας, αλλά και όσων νέων εμπορικών μεγαθηρίων σχεδιάζεται να κατασκευαστούν από την παρακηφίσια περιοχή, την περιοχή των ΚΤΕΛ, μέχρι και τους ελεύθερους χώρους γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο.
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των παλιών εργοστασίων του Λαναρά και του Μουζάκη, που βρίσκονται στον κόμβο Κηφισού-Λένορμαν τα οποία είτε αγοράστηκαν από αλλοδαπές εταιρείες είτε θα μετατραπούν σε πολυδιασκεδαστήρια και πολυκινηματογράφους. Μόνο και μόνο για την δική τους εξυπηρέτηση, σχεδιάζονται διανοίξεις δρόμων τέτοιας υφής, ακόμα και μέσα από σχολεία, που θα επιβαρύνουν καθοριστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τις συνθήκες ζωής στις γειτονιές.
Στην ίδια ακριβώς περιοχή, στο υπογάστριο της Ομόνοιας και συγκεκριμένα επί της οδού Λένορμαν, ο Δήμος Αθήνας επιμένει να μην προχωρά στην απαλλοτρίωση είκοσι πέντε στρεμμάτων, που μετά αγώνες δεκαετιών είχε δεσμευτεί για ήπιες αθλητικές χρήσεις και πράσινο. Διατηρεί υψηλό συντελεστή δόμησης 3,0 που δίνει την δυνατότητα κατασκευής επταώροφου εμπορικού κέντρου, με κάλυψη μέχρι και 200 μέτρα και προωθεί δια της διολίσθησης τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης. Είναι ο χώρος απέναντι από το Καπνεργοστάσιο, ο οποίος ορίζεται ως «λαχανόκηποι», που ακόμα και σήμερα έχει αγροτική χρήση και καλλιεργείται. Πόσο δύσκολο είναι να διατεθούν 5-6 εκατ. ευρώ (τόσα χρειάζονται) για την απαλλοτρίωση του χώρου, όταν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Βωβού διατέθηκαν πολλαπλάσια εκατομμύρια;
ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ

5 λεπτά από την Ομόνοια - υπάρχουν ακόμα "λαχανόκηποι"

Η μελέτη του Δήμου Αθήνας θεωρεί θέσφατο τη μείωση του ορίου στο Αρχαιολογικό Πάρκο. Τροποποιεί το Σχέδιο Πόλης για να ανοίξει ο δρόμος σε μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Όχι μόνο δεν προβλέπει την αύξηση των ελεύθερων χώρων γύρω από το άλσος, αλλά επιδιώκει την κατασκευή του μουσείου της Αθήνας, ακριβώς επάνω στον αρχαιολογικό χώρο. Και ακριβώς επάνω στο μοναδικό γήπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχει στον Κολωνό, το οποίο μόλις πριν λίγους μήνες εγκαινίασε μετά βαΐων και κλάδων η δημοτική αρχή. Γιατί σπατάλησε ο Δήμος Αθήνας 300 χιλιάδες ευρώ για ένα γήπεδο το οποίο αύριο δεν θα υπάρχει; Μέσα από ποιους σχεδιασμούς και συνεννοήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος; Και πού θα πεταχτούν πάλι οι αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής;

Και πώς δικαιολογείται η περικύκλωση του αρχαιολογικού χώρου από Βιοτεχνικό Πάρκο (μέσα στο κέντρο της Αθήνας!) δήθεν για την προστασία του;
Οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα κινητοποιούνται για να βάλουν φραγμό στα σχέδια τσιμεντοποίησης της γειτονιάς τους. Αντιλαμβάνονται ότι πρώτη ανάγκη είναι η δημιουργία πρασίνου, χώρων άθλησης και αναψυχής, πολιτιστικής δημιουργίας και κάλυψη των ελλείψεων των σχολικών υποδομών. Είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την «τακτοποίηση» που επιβάλλει η κερδοσκοπία των ολίγων και να διεκδικήσουν την ουσιαστική ανάπλαση για την ποιότητα ζωής των πολλών. Ζητούν την απόσυρση της μελέτης του Δήμου Αθηναίων και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου διοργανώνουν τη δική τους διαβούλευση για το μέλλον της περιοχής, στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας.
Τζούλιος Συναδινός
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=503255

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: