Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόνιμη ασυνέπεια της πολιτείας απέναντι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό


Η ασυνέπεια της πολιτείας απέναντι στους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους έχει καταντήσει μόνιμο φαινόμενο, χαρακτηριστικό της πολιτικής των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία. Σε αντίθεση βέβαια με τα αντανακλαστικά και με την ευαισθησία που επιδεικνύεται όταν πρέπει να λυθούν ζητήματα του «υψηλού» αθλητισμού ή να διευθετηθούν θέματα του επαγγελματικού αθλητισμού.

Έχει επίσης παρατηρηθεί το φαινόμενο, όταν προκύπτει εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, η νέα ηγεσία να «παγώνει» εκτός από τις έκτακτες επιχορηγήσεις «της τελευταίας στιγμής» και τις τακτικές επιχορηγήσεις. Δηλαδή αυτές που θεσμικά δικαιούνται όλοι οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι, ασχέτως εάν αφορούν ευτελή ποσά της τάξης των χιλίων πεντακοσίων έως δέκα χιλιάδων ευρώ ανά σύλλογο. Έχει όμως τη σημασία του το γεγονός ότι οι τακτικές επιχορηγήσεις προκύπτουν κατά βάση από αντικειμενικά κριτήρια και την ετήσια αγωνιστική αξιολόγηση των ομάδων.
Σε τέτοιο αυθαίρετο πάγωμα είχε προχωρήσει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, έτσι ακριβώς λειτούργησε και η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε το 2004 (Γ. Ορφανός), λες και το ελληνικό κράτος δεν έχει συνέχεια από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και παύει να έχει υποχρεώσεις.
Γι’ αυτό το θέμα λοιπόν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή προς τον νέο υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, χαρακτηρίζοντας την καθυστέρηση καταβολής της τακτικής επιχορήγησης πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έχει βέβαια μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε εάν το ΠΑΣΟΚ θα υιοθετήσει ξανά την τακτική του παγώματος των οφειλών.
Το ακριβές κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Στα πλαίσια της συνταγματικής επιταγής για το δικαίωμα και ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό για όλους, μεταξύ άλλων, η πολιτεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να στηρίζει τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Ένα από τα μέσα έμπρακτης ενίσχυσης είναι και οι τακτικές ετήσιες επιχορηγήσεις. Αυτές συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην εύρυθμη λειτουργία και κάλυψη των πάγιων αναγκών των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, έτσι ώστε αυτά να μην εξαναγκάζονται στο κυνήγι ιδιωτών χορηγών, να μην οδηγούνται στην εμπορευματοποίηση και φυσικά να μην μετακυλίεται το κόστος της άθλησης και προστίθεται μαζί με τα υπόλοιπα οικογενειακά βάρη. Επομένως η τακτική απόδοση των οφειλών της πολιτείας παίζει και ένα σημαντικό ρόλο όσον αφορά τον ίδιο τον χαρακτήρα του αθλητισμού στη χώρα μας.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η αθλητική ηγεσία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Οι περισσότεροι αθλητικοί σύλλογοι δεν έχουν λάβει τις επιχορηγήσεις των ετών 2007-2008 και 2008- 2009, ενώ στα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.ά.) δεν έχουν πληρωθεί τα έξοδα μετακινήσεων και άλλα οδοιπορικά. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει και ακυρώνει κάθε προγραμματισμό των ερασιτεχνικών συλλόγων. Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε, μετά από την ερώτησή μας στη Βουλή στις 31/8/2009 (αρ. 3759/203) για την οποία δεν πήραμε απάντηση, να επανέλθουμε σήμερα με νέα ερώτηση.
Υπενθυμίζουμε, ακόμα, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, κατά το προηγούμενο διάστημα, κακώς και με τρόπο αντιδεοντολογικό, πάγωσε και δεν απέδωσε τις τακτικές επιχορηγήσεις προηγούμενων ετών που αφορούσαν χρέη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας στα ερασιτεχνικά σωματεία μεγάλα προβλήματα. Μάλιστα, υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα αθλητικών συλλόγων, που ενώ απέδωσαν στις υπηρεσίες της ΓΓΑ τα σχετικά παραστατικά δεν πήραν ποτέ τα ανάλογα ποσά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν λογιστικές διαφορές.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
Γιατί δεν τηρούνται με συνέπεια οι οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία; Πότε θα δοθούν οι ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις του 2007-2008 και του 2008-2009; Πότε θα αποπληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης και άλλα οφειλόμενα οδοιπορικά;
Επίσης καλείται ο υπουργός Πολιτισμού να καταθέσει τα στοιχεία όλων των έκτακτων επιχορηγήσεων που δόθηκαν στα αθλητικά σωματεία για τα έτη 2007, 2008 και 2009 έως σήμερα».

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=504898

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: