Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας δεκάδες εργαζόμενοι στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού


Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού – Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εργάζονται – εκτός των 600 περίπου μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου υπαλλήλων – και 73 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν σύμβαση με την ΓΓΑ αλλά με τον ΟΠΑΠ, με τον οποίο έχουν σχέση εργασίας μιας ημέρας (…!!!!) Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εργάζονται στην Γ.Γ.Α. πολλά χρόνια (από 5 έως 8). Είναι εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων σπουδών, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Παρέχουν  πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με πλήρες ωράριο, ίδιο με αυτό των μονίμων υπαλλήλων. Με την καθημερινή τους παρουσία, και την ενασχόληση τους σε θέσεις ζωτικής σημασίας για την Γ.Γ.Α. έχουν ήδη αποκτήσει εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία στο εργασιακό αντικείμενο. Και τούτο, αφού εργάζονται  χειριζόμενοι κοινά θέματα με τους μονίμους ή με τους με σύμβαση ΙΔ αορίστου χρόνου. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, το έργο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αυξάνεται, δεδομένων και των αθλητικών διοργανώσεων που έχουν αναληφθεί :
•    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών – Γυναικών έτους 2010.
•    Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων 2010.
•    Διοργάνωση Παγκοσμίων Αγώνων SPECIAL OLYMPICS 2011
•    Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χειροσφαίρισης 2001.
•    Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών.
•    Μεσογειακοί Αγώνες 2013.
Οι προαναφερθέντες 73 εργαζόμενοι, κάτω από το φάσμα της ανεργίας, εξαναγκάστηκαν (από το 2002) να υπογράψουν μια αποικιοκρατικού τύπου, μονοσέλιδη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ, όπου υποχρεώνονταν να δηλώσουν ότι θα εργάζονται σε αυτόν όποτε έχουν χρόνο, θα πληρώνονται κάθε μέρα και δεν θα έχουν από αυτόν καμιά απαίτηση.
Έκτοτε οι εν λόγω εργαζόμενοι «ξεχάστηκαν» στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία βεβαίως είναι απαραίτητοι. Από αυτήν πληρώνονται οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές τους, και με υπουργικές αποφάσεις, που εκδίδονται κατʼ εξουσιοδότηση νόμου, ανανεώνεται η παράτασή τους στην ΓΓΑ, αφού κάθε έτος αγωνιούν επί μήνες για την επόμενη παράταση.
Να σημειωθεί ότι με επανειλημμένες διατάξεις νόμων (2947/2001, 3320/2005, 3448/2006, 3708/2008, 3756/2009) έχουν εκδοθεί  υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν παρατείνει  την απόσπασή τους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Συνεχείς, δηλαδή, ανανεώσεις συμβάσεων, που βεβαίως υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, επιχείρημα το οποίο έχει αποτελέσει την αιτιολογική βάση για την μονιμοποίηση όλων σχεδόν των μέχρι σήμερα συμβασιούχων.
Είναι όμως ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους το σύστημα της δικομματικής διακυβέρνησης κρατά «αιχμάλωτη» και αυτή την κατηγορία υπαλλήλων : Το πλέγμα των πελατειακών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η ομηρία. Και βέβαια, και αυτή η «εφεύρεση» (της δια μέσου ΟΠΑΠ εργασία στη ΓΓΑ) συμβάλλει στον στόχο του περιορισμού έως της κατάργησης της μονιμότητας.
Όμως οι εργαζόμενοι πλέον έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς στις 31.12 2009 λήγει και πάλι η ανανέωση της απόσπασής τους  στη ΓΓΑ.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις, όπως αυτές έχουν επίσημα διακηρυχθεί και διατυπωθεί, οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία και δημιουργείται  μια νέα γενιά συμβασιούχων. Οι δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμοί οδηγούνται σε υπολειτουργία και διάλυση. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, για τον τρόπο που θα γίνονται οι διαγωνισμοί για προσλήψεις στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, είναι για τα μάτια του κόσμου. Δεν λήφθηκαν για να καταργήσουν το ρουσφέτι και την εργασιακή ομηρία, αλλά για να κρύψουν ουσιαστικά τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ε.Ε. να παγώσουν οι διαγωνισμοί στο δημόσιο για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τρία χρόνια και για να απολυθούν οι συμβασιούχοι και οι stagiers στο όνομα της μείωσης των δημοσίων δαπανών και ελλειμμάτων.
Και βέβαια και η περιγραφόμενη ομάδα των 73 εργαζομένων στην ΓΓΑ δεν πρόκειται να «δουν λύση στο πρόβλημά τους» με το προσχέδιο νόμου για τις προσλήψεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
– Σκοπεύουν, με δεδομένο ότι οι 73 αυτοί εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπηρετούν πολλά χρόνια στην ΓΓΑ, να προχωρήσουν άμεσα στην μόνιμη εργασιακή τους τακτοποίηση; Σκοπεύουν, τουλάχιστον, στο μεσοδιάστημα  εν αναμονή της μονιμοποίησής τους, να προβούν σε ανανέωση της σύμβασης των 73 υπαλλήλων ώστε να μη βρεθούν «στο δρόμο»;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: