Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα… σίδερα το «άθλημα των Ολυμπιονικών»!


Η πρώτη ομοσπονδία στην οποία φάνηκαν τα «πήλινα πόδια» στα οποία στηρίζεται ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός ήταν αυτή της πάλης και μάλιστα η κρίση ξεπέρασε τα έως τώρα «εσκαμμένα».

Πέντε άνθρωποι του αθλήματος, ο πρόεδρος του συλλόγου προπονητών Γιάννης Αθανασιάδης, η Ολυμπιονίκης Βούλα Ζυγούρη και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Φανή Ψαθά, ο άλλοτε πρωταθλητής Ευρώπης Βασίλης Κολλάρος και η παράγων της πάλης Σοφία Κοσμίδου, οδηγήθηκαν, μετά από μήνυση του προέδρου της ΕΟΦΠ, Αντώνη Τσαμεσίδη, στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, όπου παρέμειναν «στα σίδερα» για αρκετές ώρες.

"Ακτινογραφία" των αιτιών που οδήγησαν στην κατάληψη των γραφείων της ΕΟΦΠ και στο... αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων

Η «Αυγή» της Κυριακής πήρε την πρωτοβουλία στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και πραγματοποίησε ένα «στρογγυλό τραπέζι», όπου κατατέθηκαν τα προβλήματα που ανάγκασαν τους αθλητές να σέρνονται στα αστυνομικά τμήματα, αντί στα ταπί των προπονήσεων, και, όπως θα αντιληφθείτε στη συνέχεια, η πάλη αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον «μικρόκοσμο» όλου του ελληνικού αθλητισμού των «μικρών» αθλημάτων, που οι παράγοντες «τα βρίσκουν και τα κάνουν», όταν βρίσκονται μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας…

Στη συνάντησή μας ήταν οι τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες (Αθανασιάδης, Ψαθά, Ζυγούρη και Κολλάρος), ο τρίτος Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και 4ος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, Αμιράν Καρντάνοφ, οι προπονητές Παναγιώτης Ποροτσίδης, Λάμπης Χαφουσίδης και Χρήστος Ξενίδης, η παράγοντας σωματείου της επαρχίας (Ψαχνά) Μαρία Τσιανάκα και τα στελέχη του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ, Τζούλιος Συναδινός και Κώστας Αλεξίου.
«Ήταν αδικαιολόγητη η ενέργεια του Τσαμεσίδη να φέρει την αστυνομία. Η κινητοποιήσή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα. ‘Ελάτε να τα βρούμε’ έλεγε στις εφημερίδες και τη δεύτερη μέρα της κατάληψης η αστυνομία βρήκε εκεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τον τέταρτο Ολυμπιονίκη της Ατλάντα, Κώστα Θάνο. Ήρθε από την Θεσσαλονίκη για να κάνει τη μήνυση και για 500 μέτρα δεν ήρθε στην Ομοσπονδία για να συζητήσουμε. Δεν θα σταματήσουμε. Θα φθάσουμε μέχρι τέρμα. Αυτό που προβλέπει η προκήρυξη των αγώνων να τηρηθεί κατά γράμμα. Αν δεν δικαιωθούμε, θα στήσουμε ακόμη και σκηνή έξω από τη Βουλή! Να μας ακούσει η πολιτεία» λέει ο Γιάννης Αθανασιάδης.
«Στην Κομοτηνή θα παλαίψουμε πρώτα και μετά θα κινητοποιηθούμε. Θα πρέπει να πάρουμε εκείνο το δικαίωμα ψήφου, που τόσο δεν θέλουνε να έχουμε. Όσοι μπορέσουν βέβαια από εμάς να αντεπεξέλθουν οικονομικά…» τονίζει η Βούλα Ζυγούρη και συνεχίζει:

Η αιτία της σύλληψής τους ήταν η συμβολική κατάληψη των γραφείων της Ομοσπονδίας και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκειμένου οι αθλητές, οι προπονητές και οι παράγοντες να ξεκινήσουν τον αγώνα τους, ήταν η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΦΠ να ματαιωθούν οι τοπικοί αγώνες και οι αθλητές να πάνε κατ' ευθείαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Κομοτηνή, με μοναδικό όρο... πρόκρισης να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδά τους!

«Γιατί δεν έγιναν οι τοπικοί αγώνες; Είναι μικρά τα έξοδα αφού δεν υπάρχουν μετακινήσεις για τα μικρά σωματεία, κάτι που δείχνει σκοπιμότητα. Δεν θέλουν να γίνουν αγώνες, δεν θέλουν να υπάρξουν συμμετοχές, ώστε να έχει το κάθε σωματείο το δικαίωμα ψήφου, αφού χρειάζονται 10 συμμετοχές στη διάρκεια της χρονιάς για να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση. Όσο πιο μακριά είναι, τόσο πιο ακριβά. Δεν μπορούν να πάνε όλα τα σωματεία εκεί… Η πάλη δεν είναι σκι και τένις, για να παλεύει όποιος μπορεί να πληρώσει. Μιλάμε για ένα λαϊκό άθλημα. Είναι δυνατόν να περάσεις σ’ ένα τέτοιο αγώνισμα το μήνυμα ότι πρέπει να πληρώσεις για να γίνεις πρωταθλητής;»
 Ποια όμως μπορεί να είναι η σκοπιμότητα;
 «Ο κίνδυνος που ελοχεύει να καταψηφιστεί ο απολογισμός είναι υπαρκτός και το έχει στο μυαλό της η εκάστοτε διοίκηση. Αν καταψηφιστεί ο απολογισμός, τότε θεωρείται έκπτωτο το Δ.Σ. και πάμε σε νέες εκλογές. Υπάρχει σκοπιμότητα από την πλευρά του προέδρου. Θέλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της θητείας του. Το να διασφαλίσει τα νώτα του είναι πιο σημαντικό απ’ το ίδιο το άθλημα» υποστηρίζει η Φανή Ψαθά και εξηγεί:
«Κόβονται τα φθηνά πρωταθλήματα, αυτά που δεν έχουν έξοδα, τα ακριβά μένουνε. Ένα σωματείο καινούργιο τι θα έχει; Θα έχει παιδιά μικρής ηλικίας. Αν εσύ δεν κάνεις αγώνες μικρής ηλικίας και εμποδίζεις την ανάπτυξη, με κάνεις και μένα να σκεφτώ πονηρά, ότι ο σκοπός σου είναι να μην παρουσιάσουν αγωνιστική δραστηριότητα με την απαιτούμενη συμμετοχή 10 αθλητών. Εμείς που ξεκινάμε στην επαρχία την πάλη, τι παιδιά θα έρθουν; Θα έρθει κανείς 17-18 χρονών; Ξεκινάμε από μικρότερη ηλικία. Δηλαδή ως σωματείο δεν θα έχεις δικαίωμα ψήφου γιατί περιμένεις να μεγαλώσουν οι αθλητές σου!»
 Εθνική ομάδα
«Είναι βασικό τα πανελλήνια πρωταθλήματα να γίνονται πριν τα παγκόσμια και τα πανευρωπαϊκά. Αυτό έχει να κάνει με την αξιοκρατία και των κριτηρίων για τη συγκρότηση των εθνικών ομάδων. Όπως και ποιοι θα είναι ομοσπονδιακοί προπονητές. Δεν υπάρχει αξιολόγηση επ’ αυτού. Μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνταν οι θέσεις στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τώρα, βάζοντας το πρωτάθλημα στο τέλος του χρόνου, έχεις μια πολύ καλή δικαιολογία για να το διευθετήσεις όπως θέλεις. Λες ότι αυτή είναι η κρίση της τεχνικής επιτροπής. Βάζεις τεχνική επιτροπή όποιους θέλεις εσύ κι αυτοί έχουν τη δικαιολογία ότι δεν έχουν γίνει τα πρωταθλήματα στις όποιες επιλογές τους. Τα πανελλήνια πρωταθλήματα πρέπει να γίνονται με βάση το διεθνές καλεντάρι και να διεξάγονται πριν την αντίστοιχη διοργάνωση του εξωτερικού» επισημαίνει η Β. Ζυγούρη, που παράλληλα καταγγέλλει (γελώντας): «Αλλά και πρώτος να βγεις, ο δέκατος θα πάει! Εγώ έχω ξεχάσει πότε πήγα τελευταία φορά σε μεγάλους αγώνες, όπως έχω ξεχάσει το πότε έχασα για τελευταία φορά στην Ελλάδα: Ίσως και ποτέ!»
 Χωρίς γιατρό…
Όμως η συγκρότηση της εθνικής ομάδας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημά της…
«Στη Λιθουανία, το 2008, είχαν στην αποστολή ψυχολόγο για συγκεκριμένο αθλητή και εμείς όλοι οι άλλοι δεν είχαμε καν γιατρό, 18 άτομα. Να μην έχουμε ένα τέιπ και να πηγαίνουμε να ζητιανεύουμε από άλλους γιατρούς. Όταν τραυματιζόμασταν, ερχόταν ο φυσιοθεραπευτής της Γερμανίας, από μόνος του ο άνθρωπος!» θυμάται ο Βασίλης Κολλάρος και συνεχίζει: «Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Αζερμπαϊτζάν οι αθλητές ήσαν χωρίς φόρμα κι ο πρόεδρος ήταν με τη φόρμα στην εξέδρα! Αντί να πάρουμε φόρμες, έχουμε πληρώσει πρόστιμα γιατί δεν ανεβήκαμε στο βάθρο με το εθνόσημο. Δηλαδή, καλύτερα να πληρώσουμε το πρόστιμο, παρά να δώσουν τη φόρμα στον αθλητή».
«Οι παράγοντες που συνοδεύουν τις αποστολές είναι… τουρίστες. Πάνε και φοράνε π.χ. την καρτέλα ότι είναι ο γιατρός. Δεν ξέρουν γλώσσα. Εκτός από τον αγώνα μας είχαμε να κάνουμε και τον διερμηνέα. Αντιλαμβάνεστε γιατί δεν τους πειράζει να μην πάμε καλά. Γιατί άλλες είναι οι προτεραιότητές τους. Δεν είναι το καλό του αγωνίσματος. Αρκούνται σε λίγα δικά τους προσωπικά οφέλη» προσθέτει η Βούλα Ζυγούρη.
«Προετοιμασίες γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Για να πουν ότι ξοδέψαμε για προετοιμασίες. Παίρνουν μέρος 2-3 άτομα και στα χαρτιά είναι γραμμένοι 34 αθλητές. Προετοιμασία, μαϊμού!» καταγγέλλει ο Β. Κολλάρος, ενώ η Ζυγούρη λέει για τη νοοτροπία κάποιων ομοσπονδιακών προπονητών: «Είχα κληρωθεί με μια Ρωσίδα και μου λέει: ‘Κάνε τον σταυρό σου! Πήγαινε… ξάπλωσε γρήγορα (σ.σ. δηλαδή χάσε χωρίς να κουραστείς), μη τυχόν σου τύχει καμία εύκολη πιο μετά. Πήγα και νίκησα και με ρωτούσε πώς το έκανα! Είχα πάθει σοκ!»
 Η – μη – ανάπτυξη…
Μετά το 2004 η πάλη, όπως και πολλά άλλα ατομικά αθλήματα παρουσιάζει κάμψη. Αναζητάμε τα αίτια…
«Δεν υπάρχει αξιοκρατία στην εθνική ομάδα και δεν υπάρχουν αγώνες. Ταλέντα και καλοί αθλητές υπάρχουν. Το κυριότερο είναι ότι διαλέξαμε λάθος ανθρώπους για να μας διοικήσουν.  Εδώ εμείς δεν παλεύουμε καθόλου. Είχαμε το διεθνές μίτινγκ Ακρόπολις, τα Δημήτρεια, τα Αλεξάνδρεια, είχαμε τα Αχίλλεια για τους εφήβους και τώρα τα έχουν ισοπεδώσει όλα» λέει η Ζυγούρη και προσθέτει:
«Εμείς που έχουμε πάει σε πολλά σχολεία για να προωθήσουμε τα αγώνισμα, βλέπουμε ότι τα παιδιά έρχονται σωρηδόν. Έχει μια παιγνιώδη μορφή η πάλη και τα κρατάει τα παιδιά. Αυτό το κάνουμε εμείς ως πρωταθλητές μόνοι μας, όπου κληθούμε, ενώ θα έπρεπε να το κάνει η Ομοσπονδία. Τα παιδιά πρέπει να πάνε στη δευτέρα λυκείου για να πάρουν μέρος σε αγώνες. Παλεύουν στην παλαίστρα στην προπόνηση, αλλά δεν υπάρχουν αγώνες. Πολλά πάνε σε αθλητικό γυμνάσιο με ειδικότητα στην πάλη, αλλά ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο. Έχουν καταργηθεί οι αγώνες των παμπαίδων. Χωρίς καμία δικαιολογία. Αυθαιρέτως. Καμιά φορά μιλάνε για οικονομική δυσπραγία. Η οικονομική δυσπραγία μπορεί να ευσταθεί σε ομοσπονδίες που δεν επιχορηγούνται. Εμείς επιχορηγούμαστε. Ο αγώνας είναι συνυφασμένος με τη φύση της πάλης».
«Όταν το παιδί είναι από 8 έως 16 χρόνων χωρίς αγώνες, τι θα κάνει; Όσο και να προσπαθείς να το κρατήσεις, τελικά θα φύγει. Οι προπονητές συζητάνε μεταξύ τους και λένε θα κάνουμε ένα… ματσάκι τα παιδιά μου με τα παιδιά σου», επισημαίνει ο Χρήστος Ξενίδης.
Όσο για το πώς «χτίζονται» τα σωματεία, λένε η Φανή Ψαθά και η Μαρία Τσιανάκα: «Στα Ψαχνά έχουμε 60 παιδιά. Έχουμε αγοράσει μόνοι μας τα στρώματα, τον μουσαμά, τα όργανα. Μας έχει παραχωρήσει μια αίθουσα κάτω απ’ τις κερκίδες ο δήμος, με διαστάσεις 5Χ15, που υποτυπωδώς καλύπτει τις ανάγκες μιας παλαίστρας. Δεν υπάρχουν συνδρομές. Υπάρχει τυπική συνδρομή 3 ευρώ στους γονείς, καθώς τους γράφουμε μέλη στο σωματείο. Αν χτυπήσει ένα παιδί, πληρώνει τους γιατρούς ο μπαμπάς και η μαμά. Το συμβόλαιο του προπονητή είναι αμισθί, το έχουμε καταθέσει κανονικά στην εφορία. Τα παιδιά έχουν πάρα πολλή όρεξη. Οι προπονητές είναι χομπίστες. Αν δεν γίνονται αγώνες μικρών κατηγοριών, όλοι οι κόποι μας πάνε χαμένοι».
 Όχι τα ίδια λάθη…
Και το ερώτημα είναι εύλογο: Αφού τα προβλήματα είναι χρόνια, γιατί εκλέχτηκε και πάλι η διοίκηση Ταμεσίδη; «Γιατί τον πιστέψαμε!» απαντάει η Ζυγούρη. «Μας είπε: ‘Έχω κάνει λάθη, αλλά έχω ξεχρεώσει. Δεν χρωστάω τίποτα’. Και φέτος εμφανίζεται εδώ με τα δάνεια της… Αγγλίας!»
Στο ερώτημα, αν, μετά από αυτά που έζησαν όλα αυτά τα χρόνια, θα ασχολούνταν και πάλι με την πάλη, η απάντηση ήταν… ομόφωνη: «Θα το ξανακάναμε. Σίγουρα 100 φορές, αλλά με άλλο τρόπο! Θα ήμασταν πιο έξυπνοι και δεν θα κάναμε τα ίδια λάθη. Θα ήμασταν πιο προσεκτικοί, ειδικά στην εκλογή των παραγόντων».
Κι ο επίλογος: «Ξέρετε γιατί οι Έλληνες πάντα χάνουμε τον πόλεμο; Γιατί πάντα έχουμε προδότες!» υποστηρίζει ο Χρήστος Ξενίδης…
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=509947

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: