Μετάβαση στο περιεχόμενο

100 μέρες μοναξιάς και ατολμίας


Συμπληρώθηκαν οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και μπορεί να γίνει η πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στον αθλητισμό.

Όταν και στον τομέα αυτό διορίστηκε εν τέλει νέος γγΑ, παρά τις αρχικές υποσχέσεις περί διευρυμένων αρμοδιοτήτων ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του υφυπουργείου Αθλητισμού, είδαμε διαφορετικά πράγματα: όλες οι βασικές αρμοδιότητες και όλα τα βαριά «εργαλεία», οι μεγάλοι κερδοφόροι οργανισμοί, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ, η Ολυμπιακή Αξιοποίηση (που κατά τʼ άλλα επρόκειτο να καταργήσουν) έμειναν υπό την άμεση προσωπική εποπτεία του υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ= σημειώσατε 2 !

Στη δε υφυπουργό κ. Γκερέκου ανατέθηκαν όλες οι δευτερεύουσες αρμοδιότητες του πρώην υφυπουργείου Αθλητισμού. Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προγραμματικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για σύνδεση του αθλητισμού με την τουριστική βιομηχανία, που η αριστερά καταγγέλλει ως ένα ακόμα βήμα εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, περιθωριοποίησης των κοινωνικών του λειτουργιών και μετατροπής του σε εργαλείο άντλησης κερδών για τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό.

Ο γγΑ κ. Μπιτσαξής, μετά τις πρώτες «αμήχανες» ημέρες, προσπάθησε να δώσει το στίγμα μιας διάθεσης περιορισμένων αλλαγών και διόρθωσης των κακώς κειμένων στον αθλητισμό. Είναι προφανές ότι ο νέος ΓΓΑ έχει να αντιμετωπίσει δυο προβλήματα στρατηγικού χαρακτήρα:
Αφενός μεν το κόμμα του δεν έχει κανένα σχέδιο αθλητικής πολιτικής, άρα και κανένα προγραμματισμό. Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γενικότερων οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης, ο αθλητισμός ως κοινωνικό δικαίωμα δεν θα έχει καμιά τύχη.
Αφετέρου δε, από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του νέου ΓΓΑ είναι εμφανής η άγνοια του «που έμπλεξε». Με την έννοια ότι οι όποιες ριζοσπαστικές αλλαγές επιχειρηθούν θα βρουν απέναντί τους ένα σύστημα, γέννημα – θρέμμα του δικού του κόμματος. Ένα σύστημα που, παρά το ότι έχει πλέον εκφυλιστεί, κινείται ακόμα με την ταχύτητα των παλιών ημερών των παχιών αγελάδων, της αδιαφάνειας, των μεγάλων διοργανώσεων και κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου και των πελατειακών σχέσεων.
Η γενικευμένη αναφορά του στα σωματεία «σφραγίδες» «που επιχορηγούνται χωρίς τα χρήματα αυτά να πιάνουν τόπο», δεν μπορεί να πείσει εφόσον είναι ευθύνη της δικής του υπηρεσίας να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να τα «αποκαλύψει». Αυτό μέχρι σήμερα δεν έγινε από καμιά κυβέρνηση, γιατί αυτά τα σωματεία αποτέλεσαν ένα δικομματικό εκλογικό πελατειακό μηχανισμό.
Σε απόλυτη διάψευση των αρχικών αναγνωριστικών δηλώσεων του υπουργού κ. Γερουλάνου, η επίκληση από πλευράς γγΑ της οικονομικής κρίσης ως προμετωπίδα σε κάθε συνέντευξη, θέλοντας να δικαιολογήσει (;) τις επερχόμενες περικοπές, δεν πείθει μιας και οι περικοπές άρχισαν από τα ερασιτεχνικά σωματεία (για άλλη μια φορά δεν αναγνωρίζονται τα χρέη των προηγούμενων κυβερνήσεων) και έφτασαν μέχρι την απαράδεκτη κατάργηση των προγραμμάτων μαζικού και ειδικού αθλητισμού. Το πλέον δε αρνητικό, είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα ούτε το πιο στοιχειώδες σχέδιο ή μέριμνα για βελτίωση έστω κάποιων δράσεων μαζικού αθλητισμού από πλευράς ΓΓΑ.
Αυτό που πιστώνεται η νέα κυβέρνηση είναι η πρόθεση της περικοπής στο μισό του προϋπολογισμού των Μεσογειακών Αγώνων 2013 (με την κατάργηση μάλιστα του πολυσυζητημένου γκολφ), μετά και από τη σχετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από συναρμόδια υπουργεία τηρείται σιγή ιχθύος σχετικά με το τι θα απογίνουν οι συνοδευτικές κοινωνικές υποδομές που διεκδικούν οι πόλεις του Βόλου και της Λάρισας (συγκοινωνιακές, περιβαλλοντικές κ.λπ.).

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=517702

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: