Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης υπό κατάργηση


Μόνιμο αίτημα του κλάδου της Φυσικής Αγωγής αλλά και του αθλητικού κόσμου ήταν η δημιουργία αθλητικών σχολείων, προκειμένου τα ταλαντούχα παιδιά στον αθλητισμό να μπορούν να συνδυάζουν την προπόνηση με το σχολείο.

Πράγματι, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και κυρίως το ΠΑΣΟΚ το 1988 προσπάθησαν να εφαρμόσουν ένα νέο μοντέλο αθλητικής εκπαίδευσης εφευρίσκοντας την παγκόσμια πρωτοτυπία των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) για τα Γυμνάσια και Ειδικών Αθλητικών Τμημάτων Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ) για τα Λύκεια.
Όμως, αντί να συντονίσουν αυτά τα τμήματα με τον υπόλοιπο αγωνιστικό και σωματειακό αθλητισμό, να εκπονήσουν και να συντάξουν ένα αναλυτικό αθλητικό πρόγραμμα και να εφαρμόσουν ένα ενιαίο, καθοδηγούμενο και επιστημονικό σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, προτίμησαν να το εντάξουν στο πελατειακό σύστημα βουλευτών και παραγόντων. Έτσι τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ γιγαντώθηκαν και απλώθηκαν ανεξέλεγκτα παντού, ακόμη και σε χωριά, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες των βουλευτών του δικομματισμού.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετέτρεψε τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ σε παράθυρο διορισμών εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία προωθώντας σύστημα διορισμών (30 μήνες, 24 μήνες και ΑΣΕΠ κ.λπ.) και ελέγχοντας πλήρως τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών, αδιαφορώντας για τη λειτουργία τους και την αποτελεσματικότητά τους. Ταυτόχρονα εκτίναξαν το χρέος του ΥΠΕΠΘ για τα ΤΑΔ σε υψηλά επίπεδα, με μεγαλύτερο αυτό προς τα μέσα μεταφοράς, που διακινούν κάθε πρωί και μεσημέρι τους μαθητές στη διαδρομή σπίτι – χώρος άθλησης – σχολείο και αντίστροφα.
Σήμερα λειτουργούν 814 τμήματα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ σε 132 σχολεία της χώρας. Καλύπτουν όλα σχεδόν τα ολυμπιακά αθλήματα και σε αυτά εργάζονται 850 καθηγητές Φυσικής Αγωγής, εκ των οποίων 500 περίπου είναι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία και η αρμόδια διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του υπ. Παιδείας καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο για τα δεδομένα του θεσμού χρέος, ενώ οι εισηγήσεις του αθλητικού ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν τον θεσμό των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ, άλλοτε εμμέσως και τελευταία ευθέως, ζητούν την κατάργηση του θεσμού και σε αντιπαράθεση την ανάπτυξη απογευματινής ζώνης αθλητισμού σε όλα τα Γυμνάσια και Δημοτικά της χώρας.
Ως προς αυτή τη πρόταση, η αριστερά πρέπει να έχει αποφασιστική παρέμβαση γιατί κινείται προς θετική γενικά κατεύθυνση, όμως η πρόταση αυτή δεν απαντά στο πρόβλημα των μαθητών – αθλητών, γιατί πολύ απλά το απόγευμα αυτά τα παιδιά προπονούνται στα σωματεία τους, και στην ουσία μας επαναφέρει στην προ του 1988 κατάσταση.
Η κατάργηση των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ θα είναι καταστροφική για τον αθλητή, θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας του κλάδου των γυμναστών και θα πυροδοτήσει σειρά κοινωνικών και αθλητικών προβλημάτων. Να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 άνεργοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, ενώ με τη κατάργηση των προγραμμάτων Μαζικού αθλητισμού 4.000 υποαπασχολούμενοι προστέθηκαν στο κατάλογο της ανεργίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την κατάργηση των ΤΑΔ – ΕΤΑΔ. Σίγουρα όμως χρειάζεται ένας διάλογος στη κατεύθυνση της αναβάθμισης του θεσμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις των αρμοδίων συλλόγων. Χρειάζεται μια ορθολογικότερη κατανομή, οικονομική ενίσχυσή τους, σταθερότητα στα κριτήρια επιλογής του προσωπικού και ενιαίος προγραμματισμός. Πιστεύουμε πως σταδιακά στις μεγάλες πόλεις μπορούν να δημιουργηθούν αυτόνομα αθλητικά σχολεία, όπως άλλωστε ζητούν και κάποιοι φορείς (π.χ. στο Ηράκλειο), και να συνδεθούν με το υπόλοιπο οργανωτικό πλαίσιο του αθλητισμού. Καλούμε μάλιστα τη ΓΓΑ να αναλάβει προς αυτή τη κατεύθυνση συγκεκριμένη πρωτοβουλία γιατί ο αθλητισμός ανήκει καταρχήν στην αρμοδιότητά της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο πλευρό των γυμναστών που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή για να υπερασπιστούν τον θεσμό και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας για όλο τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής.
 Κώστας Αλεξίου,
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής,  πρώην πρόεδρος του Συλλόγου ΚΦΑ ΤΑΔ-ΕΤΑΔ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=524051

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: