Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο αθλητισμός φέρνει λεφτά με το τσουβάλι, αλλά πού πάνε τα λεφτά;


Η αντίθεση δυο διαφορετικών κόσμων αναδείχτηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η γραμματεία του Αθλητικού Τμήματος του Συνασπισμού, με τη συμμετοχή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Από τη μια μεριά βρίσκεται ο κόσμος του πραγματικού, κοινωνικού αθλητισμού, είτε πρόκειται για το ερασιτεχνικό σωματείο, είτε για τον γονιό που βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αθληθεί το παιδί του, είτε ο συμπολίτης μας με αναπηρία που δεν έχει ίσα δικαιώματα στην άθληση, είτε ο γυμναστής που έμεινε άνεργος επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τις περικοπές από τα προγράμματα ειδικού αθλητισμού της ΓΓΑ.
Από την άλλη μεριά βρίσκεται μια ολόκληρη βιομηχανία αθλητικού θεάματος, που σπρώχνει ολόκληρο το αθλητικό οικοδόμημα στον δρόμο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Το καθιστά έρμαιο στον τζόγο, στη χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων και σε άλλες κοινωνικές παθογένειες.
Τα στημένα παιχνίδια, το ξέπλυμα χρήματος, η εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος, η διακίνηση τεράστιων πόρων είναι απλά η αφορμή της παρέμβασης του ΣΥΝ, για την ανάδειξη των πραγματικών αντιθέσεων.
Λίγους μήνες μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας, η αθλητική ηγεσία δίνει τα πραγματικά διαπιστευτήρια, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις πρώτες επίσημες διακηρύξεις.
Οι περικοπές ξεκίνησαν και εξελίσσονται μονοδιάστατα εις βάρος του πρώτου κόσμου που αναφέραμε. Αντιθέτως οι «απέναντι» δεν έχουν θιχτεί ούτε στο ελάχιστο. Για τις υποχρεώσεις και τον παράδεισο της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής από τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και μπάσκετ τα έχουμε γράψει επανειλημμένα. Και δεν θα σταματήσουμε να γράφουμε, όσο θεωρούμε ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα, πρέπει να βρίσκεται υπό τη προστασία της πολιτείας σύμφωνα και με το άρθρο 16 του Συντάγματος, άρα να χρηματοδοτείται επαρκώς από αυτή. Όταν μάλιστα το μεγαλύτερο έσοδο του υπουργείου Οικονομικών αντλείται από δράσεις σχετικές με τον αθλητισμό!
Μόνο που το ΠΑΣΟΚ, όσα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα, ποτέ δεν μπόρεσε να πείσει ότι κι εκείνο θεωρεί τον αθλητισμό κοινωνικό δικαίωμα. Όσα υλοποιούνταν στην πράξη έδειχναν μια προνομιακή συμπεριφορά προς την αθλητική βιομηχανία, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε να έχουμε τις σημερινές στρεβλώσεις. Σήμερα, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει θεωρητικοποιήσει τον νεοφιλελεύθερο δρόμο και στην πράξη επιχειρεί να συνδέσει τον αθλητισμό με τον τουρισμό, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και παράδοση σε επικερδείς αλλά άσχετες με τον αθλητισμό δραστηριότητες. Από τη λογική αυτή προέκυψε και η εκπόνηση από την αθλητική ηγεσία του νέου «Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού» με τον οποίο 20-30 αθλήματα θεωρούνται ως «αθλήματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Επιπλέον, ως πρόσχημα για τις περικοπές εν είδη τσουβαλιάσματος, αναφέρονται τα ανενεργά, σωματεία – σφραγίδες. Ένα υπαρκτό πράγματι πρόβλημα, για το οποίο όμως και τα δυο κόμματα του δικομματισμού φέρουν τεράστιες ευθύνες, που επιμελώς αποκρύπτουν: η εκκαθάριση των μητρώων των αθλητικών ομοσπονδιών, διότι περί αυτού πρόκειται, σημαίνει εκκαθάριση των εκλεκτόρων των σημερινών γαλαζοπράσινων διοικήσεων των ομοσπονδιών. Οπότε ας κρατάμε μικρό καλάθι…
Περικοπές λοιπόν, όταν γύρω από τον αθλητισμό κυκλοφορούν νόμιμα και παράνομα δισεκατομμύρια ευρώ. Κι ας κάνουμε μια αναφορά στα νόμιμα. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ιδιωτικοποίησαν τον πιο κερδοφόρο κρατικό οργανισμό, τον ΟΠΑΠ. Παρέδωσαν το 50% σε funds του εξωτερικού, αλλά έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα το δικαίωμα διορισμού της διοίκησής του. Όπερ σημαίνει ότι, ακόμα κι αν υπάρχει το πρόσχημα πως ο ΟΠΑΠ λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει το περιθώριο επιβολής ενός διαφορετικού προσανατολισμού στη πολιτική της διανομής του πλούτου που αποκομίζει ο ΟΠΑΠ, με άλλο σκεπτικό και κοινωνικό πρόσημο. Έτσι ώστε περισσότερα από τα χρήματα που φέρνει στον κουμπαρά ο αθλητισμός, να πηγαίνουν στον αθλητισμό και σε άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Κι όταν λέμε κοινωφελείς σκοπούς εννοούμε τους μη άμεσα ανταποδοτικούς και όχι το χορτάρι, τα σκέπαστρα των γηπέδων της Σούπερ Λίγκ και τις διαφημίσεις στις φανέλες των ομάδων.
Γιατί, όπως άλλωστε έλεγε προεκλογικά κι ο πρωθυπουργός, «λεφτά υπάρχουν», αλλά που πάνε τα λεφτά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: