Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράσινη πολιτική ή μήπως μπλε;


Πλήρως υιοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Γ. Σουφλιάς, για θεσμοθέτηση εμπορικών χώρων μέσα στα γήπεδα, σε ποσοστό 17,5% επί της επιφανείας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Και δεν προτίθεται να την ακυρώσει.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2009, χωρίς να ληφθεί υπʼ όψη η αντίθεσή της προς τα ισχύοντα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Επιπλέον οδηγούσε σε ευθεία παράκαμψη των ειδικών πολεοδομικών, κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών συνθηκών κάθε περιοχής, ενώ δεν συνυπολόγιζε το απόλυτο μέγεθος της οικοπεδικής έκτασης της αθλητικής εγκατάστασης, ούτε τους ισχύοντες συντελεστές δόμησης.

Η υπουργική απόφαση – Σουφλιά βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, από τον Βοτανικό μέχρι τη Νέα Σμύρνη και τη Λάρισα με διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε περίπτωση. Άλλο μέγεθος έχει το 17,5% εμπορικών χρήσεων στον Βοτανικό και άλλο επιβαρυντικό αποτέλεσμα σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά όπως η Νέα Σμύρνη. Ειδικότερα για το γήπεδο της Λάρισας, που ως γνωστόν περιλαμβάνεται στα έργα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και σχεδιάζεται η παράδοσή του σε ιδιώτη επιχειρηματία, το επιπλέον ποσοστό 17,5% εντός του κελύφους του γηπέδου έρχεται να προστεθεί στις εμπορικές χρήσεις που βάσει του σχεδίου προβλέπονται σε ανεξάρτητη κατασκευή.

Είναι γνωστό ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ζητώντας να μάθει εάν η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος συμφωνεί με την απόφαση – Σουφλιά και εάν προτίθεται να την αποσύρει άμεσα.

Τις ίδιες λοιπόν ημέρες που το επικοινωνιακό επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος κατακλύζει τον ηλεκτρονικό και γραπτό τύπο με ρεπορτάζ για νέα νομοθετική ρύθμιση για τον Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση, με ευνοϊκότερους όρους για το αστικό πράσινο, με την απάντηση που υπογράφει ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, επί της ουσίας υιοθετείται η πολιτική real estate του Σουφλιά και δεν διαφαίνεται πρόθεση ακύρωσης της απόφασής του.

Μάλιστα στην απάντηση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Στις περιπτώσεις ανέγερσης αθλητικών εγκαταστάσεων ζητείται καθορισμός χρήσεων των χώρων όχι μόνο για αμιγώς αθλητικές χρήσεις, αλλά και για συνοδές και εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής προκειμένου:

Να εξυπηρετούνται οι φίλαθλοι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στον αθλητικό χώρο και να έχει έσοδα η ομάδα ή ο φορέας διαχείρισης του γηπέδου για την απόσβεση του κόστους κατασκευής και για την κάλυψη της συντήρησης και των λειτουργικών εξόδων του γηπέδου.»

Εντάξει, εμείς δεν είχαμε αμφιβολία ότι πρώτιστο μέλημά τους θα ήταν η στήριξη των γνωστών «φορέων διαχείρισης», συνοδευμένη με παχιά λόγια περί πράσινης πολιτικής αλλά επί της ουσίας μπλε!

Τζούλιος Συναδινός

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=526631

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: