Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καμιά αυτοκριτική και νέα ερωτηματικά για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ


Κάθε φορά που παραχωρείται συνέντευξη τύπου από την αθλητική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται η αριστερά. Επαληθεύεται η ορθότητα της κριτικής απέναντι στην αθλητική πολιτική του δικομματισμού και επιβεβαιώνεται η διαχρονική επικαιρότητα των προτάσεων του Συνασπισμού.

Από τις νέες εκφωνήσεις της κυβέρνησης δεν προκύπτει καμιά διάθεση αυτοκριτικής, ούτε πρόθεση αλλαγής του προσανατολισμού: θα δοθεί γη και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με αντίστοιχη απεμπόληση των υποχρεώσεων της πολιτείας.
Προσδιόρισε ο γγΑ τα χρέη της Γραμματείας στα 79 εκατ. ευρώ. Ήτοι: 36 εκατ. ευρώ στον μαζικό αθλητισμό, 14 εκατ. ευρώ στον σωματειακό αθλητισμό, 10 εκατ. ευρώ σε ανεξόφλητες οφειλές του τακτικού προϋπολογισμού κ.λπ. Δικαίωσε τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που εναντιώνεται στις περικοπές από το μαζικό και σωματειακό αθλητισμό και ασκεί κριτική για σκανδαλώδη στήριξη των αθλητικών επιχειρήσεων που χρωστάνε πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην εφορία και στο ΙΚΑ.
«Βρείτε εσείς τα εκατομμύρια που μας λείπουν», είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε τα από τον Βαρδινογιάννη, τον Κόκκαλη, τον Ψωμιάδη, τον Τσακίρη, τον Πηλαδάκη και τους υπερατλαντικούς ιδιοκτήτες της ΑΕΚ λέμε εμείς!
Παραδέχτηκε ο γγΑ, σε κοινή εμφάνιση με τις προέδρους των διοικήσεων του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ, ότι το μεν ΟΑΚΑ επιχορηγήθηκε από την πολιτεία το 2009 με 21,5 εκατ. ευρώ, το δε ΣΕΦ με 11,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η δε διοίκηση του ΣΕΦ χρωστά στο ΙΚΑ 1.650.000 ευρώ. Για άλλη μια φορά επαληθεύεται ότι μέσω του αθλητισμού το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν λεηλατήσει τον κρατικό προϋπολογισμό, το δε κράτος είναι ο μεγαλύτερος χρεώστης των ασφαλιστικών οργανισμών. Επομένως τα υποκριτικά κλάματα για το μέλλον των ταμείων ας λείπουν. Παρεμπιπτόντως, η ΠΑΕ ΑΕΚ χρωστά 1.19 εκατ., η ΠΑΕ ΠΑΟ 487 χιλ., η ΚΑΕ ΠΑΟ 396 χιλ. και η ΚΑΕ Ολυμπιακός 100 χιλ. ευρώ σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ αντίστοιχα.
Πέραν της κατασκευής των άχρηστων, μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς αγώνες που χαρίσθηκαν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι κι άλλοι οι παράγοντες που έχουν εκτινάξει το λειτουργικό τους κόστος στα ύψη: η εξυπηρέτηση των πελατειακών σκοπιμοτήτων των δυο κομμάτων και η αδιαφάνεια στις προσλήψεις, η ανάθεση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών (π.χ. καθαρισμός, φύλαξη εγκαταστάσεων) σε ιδιωτικές εταιρείες με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, η ανυπαρξία εδώ και δεκαετίες εναλλακτικών ενεργειακών πολιτικών (χρήση εναλλακτικών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) κ.λπ.
Μα ποιος κυβέρνησε μέχρι σήμερα αυτή τη χώρα; Αντί να προχωρήσει σε θαρραλέα αυτοκριτική και αλλαγή πολιτικής, η αθλητική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι έχει εξαγνισθεί μέσω παρθενορραφής και διατυπώνει επισήμως τις παρακάτω προθέσεις:
«Κατασκευή πράσινου κτιρίου – νέου εκθεσιακού κέντρου έξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε χώρο που υπάρχει κοντά στη θάλασσα, δίπλα στο ΣΕΦ, που θα μας αποφέρει μεγάλα έσοδα». Θα είναι τόσο… πράσινο, όσο και το κτήριο του Βωβού στον Βοτανικό!
«Εκμετάλλευση των parking του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, που επίσης θα μας φέρουν μεγάλα έσοδα». Να υποθέσουμε ότι ήδη έγινε η προεργασία για την παραχώρηση σε ιδιώτες;
«Ενέργειες για να προσληφθεί προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών».  Πλήρης παράδοση σε ιδιωτικές εταιρείες και απόλυτη επικράτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας σε εποπτευόμενους από το κράτος αθλητικούς οργανισμούς.
«Ανακατασκευή των γηπέδων τένις». Ξέχασαν να αναφέρουν με ποιο αντίτιμο θα μπαίνουν μέσα οι πολίτες.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε την πρόθεση ή σκέψη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να ζητήσει χώρο για να κτίσει άλλο γήπεδο δίπλα στο ΟΑΚΑ (τι ανέκδοτο κι αυτό!), αλλά και την δεδομένη πρόθεση της υπουργού Προστασίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να νομιμοποιήσει στον Βοτανικό τον μεγαλοκατασκευαστή Βωβό, πρέπει να αντιληφθούμε, ότι:
Η βάρβαρη επίθεση που δέχεται η κοινωνία με τα εφιαλτικά οικονομικά μέτρα που προωθούνται, αποθρασύνει ακόμα περισσότερο τα μεγάλα συμφέροντα. Θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι της χώρας είναι πλέον τρομοκρατημένοι, αποσβολωμένοι και εξουδετερωμένοι, άρα ανίκανοι να αντιπαρατεθούν για τα θέματα των ελεύθερων χώρων και της ποιότητας ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται κλιμάκωση των προσπαθειών των μεγαλοκατασκευαστών σε όλα τα μέτωπα, ώστε να πάρουν ρεβάνς για όσα εμπόδια τους έχουν ορθώσει τα κινήματα των ενεργών πολιτών και η ριζοσπαστική αριστερά. Έχουμε νου και γνώση και μπορούμε να τους σταματήσουμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: