Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες: υπέρογκα χρέη και χαριστικές πολιτικές
Μετά από επανειλημμένες πιέσεις και παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με κατάθεση σωρείας ερωτήσεων και στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) προχώρησε σε ελέγχους των 16 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα. Το αποτέλεσμα είναι να αρχίσει να βγαίνει στο φως η πραγματική εικόνα του επαγγελματικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Και είναι μια εικόνα προκλητική και ταυτόχρονα τραγική.
Η παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά
Την περασμένη Πέμπτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε αντίθετος στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών, προσθέτοντας ότι «το πλαίσιο στο οποίο οικοδομήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός στη χώρα έχει αγγίξει τα όριά του» και κατέθεσε σημαντικά στοιχεία για τα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ. Τα συνολικά χρέη των ανωνύμων ποδοσφαιρικών και καλαθοσφαιρικών εταιρειών είναι σήμερα 222 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για βεβαιωμένα χρέη, ληξιπρόθεσμα και μη ληξιπρόθεσμα, με υπόλοιπο προς είσπραξη σε κεφάλαιο.
Από το 1998 μέχρι και την 3η Μαρτίου 2010 στις 288 μηχανογραφημένες ΔΟΥ, μόνο σε κεφάλαιο, χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα βεβαιωμένα πρόστιμα ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ. Από αυτά, οι οικονομικές αρχές έχουν εισπράξει μόλις 3 εκατ. ευρώ! Ταυτόχρονα τα διαγραμμένα ποσά ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ, ενώ τα ανείσπρακτα ποσά φτάνουν τα 23 εκατ. ευρώ!
Όλα αυτά τα χρόνια των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οι μεγαλομέτοχοι των μεγάλων ΠΑΕ και ΚΑΕ, με ασπίδα την πολιτική πίεση που ασκούν οι οργανωμένοι οπαδοί, απολαμβάνουν μια σκανδαλώδη φορολογική ασυλία, που όμοιά της δεν μπορεί να έχει κανένας μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας, ή μικροβιοτέχνης σε αυτή τη χώρα.
Με ευθύνη των δυο κομμάτων έχει στηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου του επαγγελματικού αθλητισμού που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και όχι των οικονομικών αρχών της χώρας. Έτσι την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει πληθώρα παραβάσεων, η αρμόδια Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της ΓΓΑ δίνει άδεια συμμετοχής στα πρωταθλήματα σε όλες τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, οι οποίες βάσει των στοιχείων που προσκομίζουν δεν έχουν το παραμικρό κώλυμα. Μάλιστα, από τα πρακτικά αδειοδότησης των ΠΑΕ εκ μέρους της Επιτροπής φαίνεται ότι αρκετές εκ των ΠΑΕ και ΚΑΕ είναι κερδοφόρες!
Δεν παραξενεύει το γεγονός ότι ο πρόσφατος έλεγχος των οικονομικών υπηρεσιών αποκάλυψε: μη απόδοση ΦΠΑ (1.3 εκατ. ευρώ), μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων (5.3 εκατ. ευρώ), ενώ κατασχέθηκαν από ορισμένες ΠΑΕ «συμβόλαια ποδοσφαιριστών, από τα οποία πιθανολογείται η απόκρυψη φορολογητέας ύλης», δηλαδή τα γνωστά μηδενικά συμβόλαια, με τα οποία οι ΠΑΕ φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
Να τονίσουμε όμως τη σημασία που έχει ο ισχύον νόμος περί αποτίμησης της αξίας των ποδοσφαιριστών, ο οποίος έχει ψηφισθεί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κι έχει κατʼ επανάληψη επικριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι ποδοσφαιριστές θεωρούνται περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ. Αποτιμώνται από μια επιτροπή των ίδιων των ΠΑΕ και καταχωρούνται στους ισολογισμούς των εταιρειών ως πάγια περιουσιακά στοιχεία, κάτι σαν τα κτήρια και τα έπιπλα δηλαδή, ανοίγοντας παράθυρα για λογιστικές αλχημείες και δίνοντας τη δυνατότητα στους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ να κάνουν παιχνίδια με τα μετοχικά κεφάλαια των ομάδων. Άραγε ως πότε θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;
Επίσης, δεν μας διαφεύγει το «παιχνίδι» που γίνεται με τα εισιτήρια των ποδοσφαιρικών αγώνων, τις τελικές εκκαθαρίσεις και τους φόρους που πληρώνουν οι ΠΑΕ στο δημόσιο και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Τα γεμάτα γήπεδα αλλά με μηδαμινές εκκαθαρίσεις είναι φαινόμενο της κάθε Κυριακής. Η φοροδιαφυγή εξελίσσεται και μέσω των εισιτηρίων διαρκείας, που δεν είναι παρά προπληρωμένα εισιτήρια, τα οποία βάσει της νομοθεσίας και του κανονισμού πρωταθλήματος πρέπει να ανταλλάσσονται στην είσοδο του γηπέδου με κανονικά εισιτήρια. Αν έχει δει κανείς να εφαρμόζεται ο νόμος ας μας ενημερώσει.
Επιπλέον, η ηλεκτρονική διάθεση των εισιτηρίων μέσω πιστωτικών καρτών και εταιρειών που ιδρύουν οι μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ, δημιουργούν νέα δεδομένα αδιαφάνειας και ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής, για τα οποία η πολιτεία δεν φαίνεται να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Το μόνο που προώθησε ήταν η σύνδεση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με την παρακολούθηση των φιλάθλων και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς, με το πρόσχημα της βίας στα γήπεδα και όχι ο οικονομικός έλεγχος όσων ασύδοτων ΠΑΕ παρανομούν.
Σε συνθήκες σκληρής και μονομερούς δημοσιονομικής πολιτικής, με περικοπές κοινωνικών παροχών και μισθών των εργαζομένων, θα τολμήσει η κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ να βάλλει τάξη στον επαγγελματικό αθλητισμό; Θα θίξει τα ταυτισμένα συμφέροντα των μεγαλοπαραγόντων της αθλητικής, πολιτικής και οικονομικής σκηνής; Γιατί σημασία έχει να υπάρξει και πρακτικό αποτέλεσμα.
Τζούλιος Συναδινός
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=529748