Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναστολή χρηματοδοτήσεων στις ΠΑΕ: κινήσεις τακτικής και προάγγελος εξελίξεων


Η αναστολή των χρηματοδοτήσεων προς τις ΠΑΕ αποφασίστηκε ως αντίδραση της πολιτείας στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Παρουσιάστηκε μάλιστα ως απάντηση στην αθέτηση των υποσχέσεων που είχαν δώσει οι φορείς του ποδοσφαίρου στην πολιτεία, για λήψη αυστηρών μέτρων απέναντι σε ομάδες, σε διοικήσεις και σε όσους παράγοντες υποθάλπουν και κατευθύνουν τη βία. Εκφωνήθηκε ως μέτρο προσωρινό και βασίστηκε στο, καθʼ όλα νόμιμο, επιχείρημα ότι δεν μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί μια αθλιότητα.

Είναι η πρώτη φορά που η αθλητική ηγεσία παραδέχεται δημοσίως ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι κρατικοδίαιτο, γεγονός που όλοι γνώριζαν αλλά επισήμως δεν ήθελαν να παραδεχτούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φανατικοί υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού και του Σημιτικού «εκσυγχρονισμού» μέσα στους κόλπους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κατά τα λοιπά πολέμιοι του «κρατισμού», έχουν στήσει ένα μηχανισμό όπου το κράτος δουλεύει για τις ΠΑΕ με ανταπόδοση σε πολιτικό επίπεδο, ενώ η αριστερά όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η μόνη που επέκρινε το «κρατικοδίαιτο» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Επιπλέον, έπειτα από την παραδοχή του χρέους των 222 εκατ. ευρώ προς την εφορία και το ΙΚΑ μετά από συνεχείς πολιτικές και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά «ταυτοποιήθηκε» και η κρατική ενίσχυση μέσω του ΟΠΑΠ που φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ, με παραλήπτες τη Σούπερ Λιγκ, την Ένωση των ΠΑΕ Βʼ και Γʼ Εθνικής και την ΕΠΟ.
Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΝ κάλεσε τη κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να διακόψει τις επιχορηγήσεις στις ΠΑΕ, ως μέρος μια συνολικής και ριζικής αλλαγής φιλοσοφίας και στόχων στην αθλητική πολιτική, θέτοντας μάλιστα και μια σειρά καίριων ζητημάτων προς επίλυση.
Όμως, τι είναι αυτό που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην προσωρινή έστω απόφαση, που ξεσήκωσε την μήνη των ιδιοκτητών των ομάδων; Μετρήθηκε η κοινή γνώμη και ότι το πολιτικό κόστος από τη βία στα γήπεδα είναι μεγαλύτερο από το να έχει μια κυβέρνηση απέναντί της, ας πούμε τον Κόκκαλη, τον Πατέρα και δέκα συνδέσμους οπαδών; Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής ούτως ώστε να θεσπίσει η ΕΠΟ αυστηρότερες ποινές, στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματισθεί; Υφίστανται οι φορείς του ποδοσφαίρου οικονομικό εκβιασμό, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται και για ποιο λόγο;
Ζούμε σε μια εποχή σοβαρής οικονομικής κρίσης, με υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων, πλούτου και διαδικασίες παγκόσμιας αναδιανομής, μέρος της οποίας είναι η οικονομική διάσταση του αθλητισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο σκληρό παιχνίδι αναδιάταξης της αθλητικής και στοιχηματικής αγοράς που διεξάγεται στο παρασκήνιο και στο οποίο η κυβέρνηση παίζει με όρους αγοραίου νεοφιλελευθερισμού, κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις.
Ο ίδιος ο γγΑ Παν. Μπιτσαξής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δίνει μια διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, αυτή που υπαγορεύεται από τις λογικές του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και του νεοφιλελευθερισμού στον αθλητισμό: «Θεωρούμε ότι οι χορηγικές συμβάσεις του ΟΠΑΠ με τη Super League και την ΕΠΑΕ είναι άκυρες στο μέτρο κατά το οποίο, το παραγόμενο προϊόν, σε εμπορικό επίπεδο, συνιστά κακή εκτέλεση των συμβάσεων αυτών. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν έχει κανένα λόγο να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου και τρισάθλιου προϊόντος. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση αυτών των βημάτων στο μέτρο, που το συντεταγμένο ποδόσφαιρο άγεται προς μία κατεύθυνση διαφοροποίησης αυτής της κατάστασης, την επόμενη αγωνιστική περίοδο».
Από τη παραπάνω αναφορά, λογική για κάθε θιασώτη της «αθλητικής αγοράς», η λέξη – κλειδί είναι μια: «ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ». Πότε επιδιώκει κάποιος να επαναδιαπραγματευθεί, δηλαδή να αλλάξει τους οικονομικούς και συμβατικούς όρους μιας επικερδούς συμφωνίας και ποιες άλλες μη ορατές πτυχές υπάρχουν όταν αυτός ο άλλος είναι το ελληνικό κράτος;
Πρώτον, σε επαναδιαπραγμάτευση προχωράς όταν το προϊόν δεν πουλάει, κάτι που με τον ΟΠΑΠ δεν ισχύει. Η πλέον κερδοφόρα εταιρεία στην τελευταία χρήση είχε ξανά και παρά την κρίση κέρδη 2 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, όταν επιθυμείς να βάλεις κι άλλους στο παιχνίδι. Σήμερα είναι απολύτως ανοικτή η συζήτηση για την εισαγωγή του ιντερνετικού τζόγου στις δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, πρόταση που δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και συντεχνίες. Ακόμα πιο ανοικτή είναι η διένεξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Εθνικά κράτη και ιδιωτικές εταιρείες στοιχηματισμού σχετικά με το κρατικό μονοπώλιο στον τζόγο. Με το ιδιότυπο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ (50% σε funds του εξωτερικού, 14% στο εσωτερικό και 36% στο ελληνικό κράτος) έστω και μακροπρόθεσμα να βρίσκεται υπό απειλή.
Τρίτον, εάν από κοινού με κύκλους της Ε.Ε., έχεις σχεδιάσει και συμφωνήσει να εκποιήσεις τον υπόλοιπο χρυσοφόρο ΟΠΑΠ, ολοκληρώνοντας το έργο των προκατόχων κυβερνήσεων, πάλι του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, είτε η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την ελληνική στοιχηματική αγορά σε ξένους παίκτες, είτε θέλει να πουλήσει τον ΟΠΑΠ, άθλιο προϊόν με βία και αναξιοπιστία δεν πουλιέται.
Κατηγορήθηκε από την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λιγκ ο γγΑ Παν. Μπιτσαξής ότι τους απαξιώνει. Και ήδη ενεργοποιήθηκαν οι δίαυλοι για την ενίσχυση εσωκομματικών πιέσεων. Θεωρούν πολλοί σύντροφοί του γγΑ μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ότι δεν χειρίσθηκε καλά το «αύριο» της υπόθεσης και θα εξαναγκασθεί σε μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση που δεν θα μπορεί να μαζευτεί επικοινωνιακά.
Εμείς από την άλλη μεριά, όσο οι φάκελοι της UEFA για τους στημένους αγώνες είναι σε εκκρεμότητα, πιστεύουμε ότι ο γγΑ προστατεύει πολύ καλά και το ποδοσφαιρικό προϊόν του ΟΠΑΠ και τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δυστυχώς ως μη όφειλε.
Αντιθέτως, δεν έχει προστατέψει καθόλου όσους πελάτες του ΟΠΑΠ συνεχίζουν να καταθέτουν τον οβολό τους στοιχηματίζοντας υπέρ διεφθαρμένων – κατά την UEFA – ομάδων, χρηματοδοτούμενων μελών της Σούπερ Λιγκ και της Ένωσης ΠΑΕ Βʼ και Γʼ Εθνικής. Βέβαια, μπορεί ακόμα να κραδαίνει το δυνατό «χαρτί» των στημένων αγώνων, αλλά κάποτε και οι μπαλαντέρ καίγονται…
Τζούλιος Συναδινός

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=534035

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: