Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προβληματική η λειτουργία του κέντρου αντιντόπινγκ…


Τα προβλήματα λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών ανέδειξε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση των Φ. Κουβέλη και Γρ. Ψαριανού προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1646/86 και της Υ.Α. 999/15.01.1988, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), αποτελεί ερευνητικό κέντρο που υπάγεται διοικητικά στο ΟΑΚΑ, διαθέτοντας όμως επιστημονική αυτοτέλεια για την εκπλήρωση των σκοπών του.
Το ΕΚΑΕ διαθέτει τρεις τομείς: α) Αθλητικών Ερευνών και Εφαρμογών, β) Αθλητιατρικής και γ) Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης.
Ειδικότερα, ο τομέας Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης αποτελεί το γνωστό εργαστήριο ελέγχου «ντόπινγκ», που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στον χώρο το αθλητισμού τα τελευταία χρόνια. Το εργαστήριο αυτό αποτελεί ένα από τα 35 εργαστήρια στον κόσμο που διαθέτουν διαπίστευση της WADA, του διεθνούς οργανισμού ελέγχου «ντόπινγκ», με αποτέλεσμα οι αναλύσεις του να θεωρούνται επίσημη βάση για την ακύρωση αποτελεσμάτων αθλητικών αγώνων και για την τιμωρία ντοπαρισμένων αθλητών. Το ανωτέρω Εργαστήριο Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης κατά νόμον υπάγεται στον διευθυντή του ΕΚΑΕ, ο οποίος προβλέπεται να είναι αναγνωρισμένος ερευνητής διεθνούς κύρους Αʼ ή Βʼ βαθμίδας, ειδικός σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα του ΕΚΑΕ, οριζόμενος από τον υπουργό με τριετή θητεία. Υπάγεται ακόμα στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΚΑΕ, που αποτελείται από ερευνητές που έχουν κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1514/85, ενώ και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης πρέπει να είναι ερευνητής που έχει κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας.
Ωστόσο, ενώ αυτά προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, από τον Ιανουάριο 1988 μέχρι τον Ιανουάριο 2009, στο ΕΚΑΕ ουδέποτε είχαν διεξαχθεί οι προβλεπόμενες κρίσεις ερευνητών, αν και πολλές φορές ερευνητές του ΕΚΑΕ είχαν ζητήσει να κριθούν. Αποτέλεσμα της παράλειψης αυτής ήταν να μην λειτουργούν τα όργανα του ΕΚΑΕ και να μην ασκείται στο Εργαστήριο Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης η προβλεπόμενη από τον νόμο επιστημονική εποπτεία.
Το έτος 2009, ο τότε διευθυντής του ΕΚΑΕ, αμέσως μόλις ορίστηκε στη θέση του, ξεκίνησε τη προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία κρίσεων, ζητώντας και εξασφαλίζοντας από το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ τη συγκρότηση επιτροπών κρίσεως των ερευνητών ΕΚΑΕ. Οι επιτροπές συνεδρίασαν, έκριναν και οι κρίσεις τους κοινοποιήθηκαν στο ΟΑΚΑ.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, το Δ.Σ. του ΟΑΚΑ συνεδρίασε και ακύρωσε αυθαίρετα και αναιτιολόγητα τη διαδικασία κρίσεων των ερευνητών ΕΚΑΕ κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου, στις οποίες προβλέπεται ρητώς ότι για τις διαδικασίες κρίσεων ερευνητών: «Η απόφαση της επιτροπής κρίσης υποβάλλεται στο Δ.Σ. του κέντρου ή τον διευθυντή του ινστιτούτου και είναι δεσμευτική.» και παρά την αντίθετη γνωμάτευση της Nομικής Yπηρεσίας του ΟΑΚΑ, ενώ σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού φέρεται να δήλωσε ότι προτίθεται να τοποθετήσει «προσωρινό διοικητικό προϊστάμενο» στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών.
Η ανεξέλεγκτη και, εν πολλοίς, παράνομη λειτουργία του ΕΚΑΕ και, ειδικότερα, του κρίσιμου τομέα Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης η οποία συνεχίζει να μην υπάγεται στην προβλεπόμενη από τον νόμο επιστημονική εποπτεία, σωρεύει σκάνδαλα στον χώρο του Αθλητισμού και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.
Με δεδομένο ότι ο Κανονισμός λειτουργίας του ΟΑΚΑ αναφέρει ρητώς ότι ο διευθυντής του ΕΚΑΕ ‘πρέπει να είναι αναγνωρισμένος ερευνητής διεθνούς κύρους (Α’ και Β’ βαθμίδας)’, ειδικός σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα των τμημάτων του ΕΚΑΕ, προκειμένου να εφαρμόζει την απαιτούμενη επιστημονική εποπτεία στον κρίσιμο τομέα Ελέγχου της Φαρμακοδιέγερσης,
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
* Προτίθεται να τοποθετήσει στη θέση του διευθυντή του ΕΚΑΕ αναγνωρισμένο ερευνητή διεθνούς κύρους (Α’ και Β’ βαθμίδας), ειδικό σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα των τμημάτων του ΕΚΑΕ , όπως ορίζεται στις διατάξεις της Υ.Α 999/15.1.1988 και πότε;
* Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά η απαιτούμενη επιστημονική εποπτεία και στελέχωση στον κρίσιμο για τη χώρα μας τομέα Ελέγχου της Φαρμακοδιέγερσης;”.
Φυσικά το ζήτημα της υποβάθμισης της λειτουργίας του ΕΚΑΕ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Έχει άμεση σχέση τόσο με την επαρκή και έγκαιρη χρηματοδότησή του, όσο και με την εναρμόνιση των στόχων του με τη στήριξη ενός διαφορετικού κοινωνικού αθλητισμού. Αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από ένα δημόσιο και όχι από ένα ιδιωτικοποιημένο -άρα και εμπορευματοποιημένο- οργανισμό, που θα παίξει επιτελικό ρόλο στον τομέα της αθλητικής επιστήμης και έρευνας, σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ της χώρας .

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=538542

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: