Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η υπόθεση των στημένων αγώνων και των φακέλων της UEFA: το «φαίνεσθαι» και το «είναι» στην πολιτική της διαχείριση


Το «φαίνεσθαι» και το «είναι» στην πολιτική της διαχείριση

Η γνωστή υπόθεση των φακέλων της UEFA για τους στημένους αγώνες, με ευθύνη της κυβέρνησης εξελίσσεται σε μια επικοινωνιακή φαρσοκωμωδία και ήττα του ΠΑΣΟΚ.

Η αθλητική ηγεσία, έχοντας από το περασμένο φθινόπωρο στα χέρια της τους φακέλους της UEFA, προτίμησε να οχυρωθεί πίσω από το «τεκμήριο της αθωότητας», πράττοντας τα νομότυπα και καθυστερώντας στα ουσιαστικά: έστειλε τους φακέλους στη δικαιοσύνη και νόμισε ότι εκεί τελειώνει το χρέος της, δίνοντας την εντύπωση ότι ήθελε απλά να απαλλαγεί από μια καυτή πατάτα.

Έδωσε τη δυνατότητα στον ΛΑΟΣ, με τις υπόγειες διασυνδέσεις μέσα στην ΕΠΟ, να αποκαλύψει 27 αγώνες που περιέχονται στους φακέλους και να εμφανίζεται ως τιμητής της κάθαρσης στο ποδόσφαιρο. Κανονικότατο αυτογκόλ του ΠΑΣΟΚ.

Από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, η μεν Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση και σιωπά, διότι ακόμα επί υπουργίας Ορφανού γνώριζαν από την UEFA για το πρόβλημα, αλλά επίσης δεν έκαναν τίποτε. Και τι θα μπορούσαν να κάνουν, πέρα από αυτοχειρία, τα στελέχη του Αθλητικού Τομέα της Ν.Δ. που είναι διάσπαρτα μέσα στις διοικήσεις των ΠΑΕ;

Το δε ΚΚΕ, έχοντας μείνει στη γενική «σταθερά» της καταγγελίας του συστήματος, μάλλον δεν είναι διατεθειμένο να ασχοληθεί με τα επίγεια.

Ο ΣΥΝ κατανοεί ότι το μείζον θέμα δεν είναι η ονοματοδοσία των «ύποπτων» ομάδων για μικροκομματικά οφέλη, αλλά η συνολική αποκάλυψη και ανατροπή του πλαισίου λειτουργίας και των όρων επαίσχυντης εμπορευματοποίησης που έχουν επιβληθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της εισαγωγής των αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου στο στοίχημα και της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, πολιτική που ακολουθήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Οι στημένοι αγώνες είναι μόνο μια πλευρά του σάπιου οικοδομήματος. Είναι το απαύγασμα της διαφθοράς, αλλά υπάρχουν και άλλες αλληλένδετες πλευρές: οι υπερχρεωμένες ΠΑΕ που παραμένουν στο απυρόβλητο, οι παράγοντες με τα βεβαρημένα ποινικά μητρώα που ακόμα κάνουν κουμάντο, τα «σκοτεινής» προέλευσης εκατομμύρια που διακινούνται για μεταγραφές παικτών, οι συνιδιοκτησίες των ΠΑΕ με εταιρείες security που παρανομούν με την ανοχή της πολιτείας, τα σκάνδαλα με τα συστήματα των καμερών και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια στα γήπεδα και το συνολικό αυταρχικό πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για τον λόγο αυτό, πέρα από μια συνολική καταγγελία, ο ΣΥΝ μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων προσπάθησε να αποδομήσει αυτό το σύστημα. Έχοντας αναδείξει το θέμα από το 2005 μέχρι σήμερα, με συνεχείς παρεμβάσεις στην Ελληνική Βουλή, στην Κομισιόν, στην UEFA, με επίσημες συνεντεύξεις τύπου κ.λπ., από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε -καταρχήν- την προστασία των φιλάθλων που συμμετέχουν στο στοίχημα. Την ίδια στιγμή που 20 ομάδες φέρονταν ως «ύποπτες» ο ΟΠΑΠ συνέχιζε να τις εντάσσει στα κυριακάτικα δελτία του.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ έθεσε με πειστικό τρόπο το θέμα των χρεών των ΠΑΕ και της ασυλίας τους από την πολιτεία. Μόνο μετά από αυτή την πολιτική πίεση και βεβαίως λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την περικοπή των χρηματοδοτήσεων των ΠΑΕ μέσω του ΟΠΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαλεύκανση της υπόθεσης των στημένων αγώνων πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα και να μην αφεθεί στη λαϊκιστική εκμετάλλευση του ΛΑΟΣ, ούτε να ακυρωθεί από τις πιέσεις των ιδιοκτητών των ΠΑΕ. Πρέπει να αγγίξει τον πυρήνα του προβλήματος, ξεκινώντας από το «πόθεν έσχες» διοικητικών παραγόντων, διαιτητών, ποδοσφαιριστών και όσων ακόμα εμπλέκονται.

Από τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης οφείλουμε να βγάλουμε και μερικά γενικότερα συμπεράσματα. Όπως και σε κάθε άλλο κοινωνικό μέτωπο, έτσι και στον αθλητισμό υπάρχει το «φαίνεσθαι» και η ουσία. Ο ΣΥΝ προσπαθεί να εκφράσει το δεύτερο και χωρίς ψεύτικα διλήμματα του στυλ «προγραμματική ή δομική αντιπολίτευση», μπορεί να καταγγέλλει, να αποκαλύπτει, να είναι αποτελεσματικός, να αποσπά νίκες και ταυτόχρονα να προωθεί προγραμματικές προτάσεις που εντάσσονται σε μια άλλη λογική. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο πιο πειστικοί θα είμαστε απέναντι σε ορισμένους αρθρογράφους των ΜΜΕ που χρεώνουν συνολική ανυπαρξία στην αριστερά.

Τζούλιος Συναδινός

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=539828

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: