Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υφυπουργείο διατροφής και άθλησης… και πέψης


12-09-2010

Σε μια χώρα που ο λαός της ήδη λέει το ψωμί-ψωμάκι, η μοίρα που επεφύλασσε ο τελευταίος ανασχηματισμός για τον χώρο του αθλητισμού δεν χωνεύεται με τίποτα.

Όχι φυσικά εξαιτίας του πομπώδους και γελοίου τίτλου του νέου υφυπουργείου, αφού ποτέ στη χώρα μας δεν εφαρμόσθηκε η στοιχειώδης πολιτική υγείας σε σχέση με τον κοινωνικό αθλητισμό και τον αθλητισμό για όλους. Δεν αφορά ούτε το πρόσωπο του Χρήστου Αηδόνη που ανέλαβε να ηγηθεί: νέος, καθηγητής φυσικής αγωγής, άρα γνώστης των θεμάτων του αθλητισμού, γεγονός που από μόνο του δεν λέει απολύτως τίποτα. Πολλοί γνώστες του αθλητισμού πέρασαν από τον ίδιο θώκο, αποτέλεσαν το άλλοθι σε μια γενικότερη κυβερνητική πολιτική και απονευρωμένοι από αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα, δεν έφεραν αποτελέσματα.
Δεν χωνεύεται διότι μέσα από την ένταξη του αθλητισμού στο υπουργείο υγείας και το απίθανο διοικητικό αλαλούμ που δημιουργείται, οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες: η πλήρης κατάρρευση των υπηρεσιών άθλησης για όλους, εξουδετέρωση των ελεγκτικών μηχανισμών, έφοδος των συμφερόντων και των κυκλωμάτων για νέα μεγαλύτερα κέρδη και ιδιωτικοποίηση του χώρου.
Παράδειγμα πρώτο: ότι και να υποσχεθεί ο νέος υφυπουργός διατροφής και άθλησης είναι μάταιο, όσο η συνολική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας στον χώρο της παιδείας υποχρεώνει σε τραγικές περικοπές. Πολύ θα ήθελα να μάθω πώς θα μπορέσει ο κάθε γυμναστής, στα σχολεία με τριάντα παιδιά ανά τμήμα, να εξασκήσει το λειτούργημά του με αποτελεσματικότητα και σε συνθήκες ασφάλειας για τους μαθητές. Ή μήπως θα πάμε σε επιπλέον περικοπές της φυσικής αγωγής από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου…
Παράδειγμα δεύτερο: μέχρι πρόσφατα το σύστημα «χρηματοδότηση-εγκαταστάσεις-διοίκηση» αποτελούσε μια λειτουργική ενότητα. Πλέον έχουμε, τον ΟΠΑΠ στην αρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και του Πολιτισμού, άρα πλήρη αποδέσμευση από τις πραγματικές αθλητικές λειτουργίες. Όπως λέμε η χαρά των ΠΑΕ Τις αθλητικές εγκαταστάσεις εθνικού επιπέδου στη νέα ανώνυμη εταιρεία τουριστικής αξιοποίησης, (μόλις προχθές στη Βουλή συζητήθηκε η σχετική τροπολογία) του υπουργείου Πολιτισμού. Την αμιγώς αθλητική αρμοδιότητα στο υπουργείο Υγείας. Η αποθέωση της γραφειοκρατίας και η διαμόρφωση ακόμα πιο ευνοϊκών συνθηκών ιδιωτικοποίησης των δημοσίων σταδίων (με πρώτο το ΟΑΚΑ) είναι προ των πυλών.
Παράδειγμα τρίτο: αποδεδειγμένα και η νυν κυβέρνηση δεν φημίζεται για αντανακλαστικά στην άμεση διαλεύκανση σοβαρών υποθέσεων παρανομιών και αυθαιρεσιών (π.χ. στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες). Αλλά με την αρμοδιότητα της αδειοδότησης των επαγγελματικών ομάδων από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άρα υπουργείο Υγείας, την ξεχωριστή Επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ και την αντίστοιχη αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, τι μπορεί να περιμένει κανείς; Την εκτίναξη της διαπλοκής ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ΠΑΕ και τους ιδιοκτήτες εταιρειών αθλητικού στοιχηματισμού, τη διαμόρφωση των τελικών όρων συνιδιοκτησίας και μοιράσματος της πίτας του απελευθερωμένου τζόγου.
Υπάρχουν ακόμα αφελείς που πιστεύουν ότι η αποχώρηση του Σωκράτη Κόκκαλη και της οικογένειας Βαρδινογιάννη από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα προωθείται χάριν της «ενότητας» και το καλό της ομάδας; Οι επίσημες άδειες της Landbrokes, της BetWin και της William Hill βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του υπουργού των Οικονομικών και η πίτα είναι ήδη μοιρασμένη.
Βεβαίως δεν θυμάμαι εάν ισχύει και η νομοθεσία περί του σχετικού ασυμβίβαστου.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=566005

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: