Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Μνημόνιο είναι εδώ!


Χωρίς ίχνος ντροπής, η κυβέρνηση της τρόικα μεθοδεύει βήμα προς βήμα το σφράγισμα των αθλητικών σχολείων της χώρας.

Ήδη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι «το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει για το τρέχον σχολικό έτος τα τμήματα εκείνα για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς των μαθητών, την ευθύνη της οποίας έχει η ΓΓΑ» κι ενώ είναι γνωστό ότι από τηΝ περσινή χρονιά όλες οι δαπάνες είχαν μεταφερθεί από τη ΓΓΑ στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι κατάπτυστες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας αποσκοπούν στο να απαλλαγεί η πολιτεία από το κόστος λειτουργίας των αθλητικών σχολείων, από τις δαπάνες δωρεάν μεταφοράς των μαθητών, γι’ αυτό και καλεί διευθυντές και γονείς να αναζητήσουν «εναλλακτικές» λύσεις μεταφοράς, δηλαδή είτε να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη είτε να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Μάλιστα, κλήθηκαν οι διευθυντές των αντίστοιχων τμημάτων να ενημερώσουν τους γονείς, προκειμένου να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, στις οποίες θα αναφέρουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν οι μαθητές τη φοίτησή τους στα αθλητικά σχολεία!

Δεν είναι απλά οι ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τεράστιες για το κατάντημα των ΤΑΔ. Δεκαετίες ολόκληρες κράτησαν αυτές τις τάξεις στην παρακμή, αγνοώντας τις εκκλήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και των αθλητικών φορέων για αναβάθμισή τους. Υπόσχονταν τη δημιουργία αυτοτελών και σύγχρονων αθλητικών σχολείων. Εκμεταλλεύτηκαν επί δεκαετίες τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές γυμναστές με συμβάσεις δουλείας και εργασιακής ανασφάλειας.

Παρόλα αυτά, έτρεχαν στα αεροδρόμια για χαιρετούρες και φωτογραφίες με τα παιδιά των ΤΑΔ που διακρίνονταν σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις. Έτρεχαν πρώτοι και καλύτεροι οι βουλευτάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ όταν ο Μάρας (ΤΑΔ Περιστερίου) έφερνε τα μετάλλια της ενόργανης, τα κορίτσια της ρυθμικής (ΤΑΔ Ν. Ηρακλείου), όταν οι πιτσιρικάδες πήραν το παγκόσμιο πρωτάθλημα του μπάσκετ (ΕΤΑΔ Βύρωνα). Από τα ΤΑΔ πέρασαν οι Κοκλώνη και Κανελλόπουλος του στίβου (ΤΑΔ Περιστερίου), ο Ντικούδης του μπάσκετ (ΤΑΔ Λάρισας), ο Αλβέρτης, ο Παπανικολάου και δεκάδες άλλοι πρωταθλητές όλων των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Οι ευθύνες έχουν όνομα: λέγονται Ιωαννίδης, Ορφανός, Βενιζέλος, Λιάνης, Φούρας, Φλωρίδης, Παπανδρέου, Καραμανλής και όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας και Αθλητισμού.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι οι αποφάσεις αυτές θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος στη μόρφωση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Είναι σίγουρο ότι το σχολείο της εποχής του Μνημονίου και των επιταγών του ΔΝΤ, στην οποία με περίσσεια σπουδή μας οδήγησαν, δεν είναι το σχολείο που έχει στο επίκεντρο τον μαθητή. Μάλιστα, μετά την υλοποίηση του Μνημονίου μέσω του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε οι δημοτικές αρχές ούτε οι παλιές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις έχουν τη δυνατότητα μίσθωσης λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Με σειρά ερωτήσεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και παρεμβάσεις στα σχολεία και στις περιφερειακές διευθύνσεις Φυσικής Αγωγής (Ηρώ Διώτη και Μιχάλης Κριτσωτάκης), με παρεμβάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και την κεντρική Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ (Τάσος Κουράκης), με κινητοποιήσεις στις ΕΛΜΕ, στην Ομοσπονδία και στους συλλόγους γονέων, με ενεργοποίηση των αθλητικών φορέων και των δημοτικών αρχών.

Ο Συνασπισμός μεταξύ άλλων διεκδικεί: την αναγκαία χρηματοδότηση για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της αθλητικής εκπαίδευσης, την επιστημονική και υλικοτεχνική στήριξη, τη στελέχωση των αθλητικών γυμνασίων με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και την κάλυψη των κενών θέσεων, τη θέσπιση οργανικών θέσεων για τις αθλητικές ειδικότητες, τη δημιουργία των απαραίτητων αθλητικών υποδομών και την κτηριακή αναβάθμιση του Αθλητικού Σχολείου, τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών στα ΤΑΔ, τη δημιουργία αυτόνομων αθλητικών μονάδων. Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το σφράγισμα των υφιστάμενων ΤΑΔ.

Τζούλιος Συναδινός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: