Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποθρασύνονται οι ΠΑΕ: Eκεί που χρωστάνε, ζητάνε και το βόδι!


Εν μέσω κρίσης δεν αποθρασύνεται μόνο ο ΣΕΒ και η οικονομική ολιγαρχία του τόπου. Υπάρχει και ο κόσμος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ο οποίος, κακομαθημένος από την ασυλία που απολαμβάνει εδώ και δεκαετίες από κρατικούς φορείς και κάποιους δημοτικούς άρχοντες, νομίζει ότι μπορεί ακόμα να λυμαίνεται τον δημόσιο πλούτο ή να εκβιάζει.

Με αφορμή μια ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» Περιστερίου

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αφορά την αξίωση του ποσού των 220 χιλιάδων ευρώ από την ΠΑΕ Ατρόμητος προς τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Περιστερίου, που δαπανήθηκε -όπως υποστηρίζεται- για εργασίες στο δημοτικό Στάδιο Περιστερίου.

Η Δημοτική Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» Περιστερίου με τη Σοφία Αλεξοπούλου αντέδρασε άμεσα, θεωρώντας την αξίωση προκλητική δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και των περικοπών των κοινωνικών δαπανών που αντικατοπτρίζεται και στον προϋπολογισμό του δήμου.

Μάλιστα, οι «Ενεργοί Πολίτες» Περιστερίου βγάζουν στο φως την ιδιότυπη σχέση ανάμεσα σε δήμο και ΠΑΕ, που είναι χαρακτηριστική αλλά όχι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή:

«Η ΠΑΕ Ατρόμητος απολαμβάνει τα προνόμια μιας πολύχρονης και κυριολεκτικά αποικιοκρατικής σύμβασης παραχώρησης του Δημοτικού Σταδίου από τη διοίκηση του δήμου. Αυτή τη σύμβαση προβλέπει εξευτελιστικά αντίτιμα για την ενοικίαση των βασικών και των βοηθητικών χώρων του γηπέδου, εντελώς αναντίστοιχα των εσόδων που αποκομίζει η ΠΑΕ από την εμπορική τους εκμετάλλευση, από τον ΟΠΑΠ, τους χορηγούς και εις βάρος των υπολοίπων αθλητικών συλλόγων της πόλης. Ενδεικτικά, προβλέπει μηνιαία ενοίκια της τάξης των 500 ευρώ για μαγαζιά και κυλικεία, ενώ για το ίδιο το γήπεδο το αντίτιμο είναι 20 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Δηλαδή όσο πληρώνουν δυο εργατικές οικογένειες για το δάνειο του σπιτιού τους στον ΟΕΚ!

Από τη σύμβαση δεν προβλέπεται ότι οι εργασίες που υποχρεώνεται να κάνει η ΠΑΕ από τη Σούπερ Λιγκ, δηλαδή τον συνεταιρισμό των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, για τη συμμετοχή της στο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα, αποτελούν οικονομική υποχρέωση του Δήμου Περιστερίου και του δημοτικού προϋπολογισμού.

Από την άλλη πλευρά, εδώ και χρόνια η δημοτική αρχή της πόλης έχει αδιαφορήσει για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του δήμου που απορρέουν από την παραπάνω σύμβαση. Η ΠΑΕ δεν καταβάλλει τα νόμιμα ποσοστά από τις ακαθάριστες εισπράξεις των αγώνων (15%), από τα διαφημιστικά δικαιώματα (5-10%) κ.λπ. Οι σχετικοί κωδικοί του δημοτικού προϋπολογισμού των τελευταίων ετών είναι ένα τεράστιο μηδενικό. Αυτό κι αν είναι πρόκληση!»

Οι «Ενεργοί Πολίτες» Περιστερίου καλούν τη δημοτική αρχή να διακόψει την μικροπολιτική πελατειακή σχέση της με την ΠΑΕ, δηλώνοντας εμφαντικά ότι «οι εκλογές πέρασαν». Επίσης θέτουν το κύριο ερώτημα: «Έχει τη βούληση η δημοτική αρχή να προασπίσει τα συμφέροντα του δήμου, να δουλέψει για την ισότιμη και ορθολογική ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού στο Περιστέρι κι όχι να γίνεται εργαλείο εξυπηρέτησης του επαγγελματικού αθλητισμού;»

Τέλος οι «Ενεργοί Πολίτες» Περιστερίου καλούν τη διοίκηση του Δήμου Περιστερίου να φέρει στο δημοτικό Συμβούλιο τη σύμβαση μίσθωσης του Δημοτικού Σταδίου από την ΠΑΕ και ταυτόχρονα επαναφέρουν το θέμα της παραχώρησης στην ΠΑΕ και της Ολυμπιακής εγκατάστασης Μαζαράκη, ζητώντας και αυτή την σύμβαση εάν φυσικά η τελευταία υπάρχει!

Εν κατακλείδι, έχουμε μια διαπίστωση που αφορά τους δημότες που ψηφίζουν και λέει ότι, τα πολύχρωμα λαμπάκια και τα παρτέρια συχνά συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα. Κι ένα πιο χρήσιμο συμπέρασμα που αφορά όσους επιδιώκουν την παρέμβαση και αλλαγή στα κοινά του δήμου και λέει ότι, δεν είναι μόνο τα πολύχρωμα λαμπάκια και οι γλάστρες που οδηγούν στην επανεκλογή μιας δημοτικής αρχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: