Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να αγωνιστούμε για το κοινωνικό δικαίωμα στην άθληση


    Διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες το ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Το υπουργείο Παιδείας και το κυβερνητικό κόμμα απείχαν εμφαντικά για να μην αντιμετωπίσουν τη γενική κατακραυγή για την κατάσταση στον χώρο της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού. Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεξέχοντος του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη ανακάλυψαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα και προσπάθησαν να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Το Αθλητικό Τμήμα του Συνασπισμού τοποθετήθηκε επί της ουσίας με την παρέμβαση που δημοσιεύεται παρακάτω.

Εν τω μεταξύ, οι προχθεσινές εξελίξεις με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τα ΤΑΔ επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις του ΣΥΝ για τις οδυνηρές συνέπειες στη φυσική αγωγή, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό από την υλοποίηση του Μνημονίου.

Η παρέμβαση του Αθλητικού Τμήματος του Συνασπισμού στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ)

Το φετινό συνέδριο της ΠΕΠΦΑ γίνεται σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία. Δεν βρισκόμαστε πια στην εποχή της τεχνητής ολυμπιακής ευδαιμονίας, αλλά στην εποχή του Μνημονίου.

Το Μνημόνιο είναι εδώ και θίγει τον πυρήνα των κοινωνικών κατακτήσεων και όλους τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, την παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία και τον αθλητισμό. Κυρίως τον αθλητισμό.

Περικόπτονται πόροι από ομοσπονδίες, οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι καταρρέουν, χιλιάδες συνάδελφοι – συμβασιούχοι αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της ανεργίας. Τα ΤΑΔ βρίσκονται υπό διωγμό, οι γονείς υποχρεώνονται να υπογράψουν δηλώσεις ότι δεν θα μεταφέρονται τα παιδιά στο σχολείο, τα προγράμματα μαζικού και ειδικού αθλητισμού σβήνουν. Οι όροι οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού και στήριξη της αθλητικής έρευνας κι επιστήμης είναι σύντομο ανέκδοτο.

Τη στιγμή που όλο το αθλητικό σύστημα καταρρέει και οι αρμόδιοι δεν αντιλαμβάνονται τις τραγικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στη νεολαία ακόμα και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, την ίδια στιγμή τα δισεκατομμύρια του στοιχήματος, του ΟΠΑΠ, του επαγγελματικού αθλητισμού ρέουν μέσα στην αδιαφάνεια, την παρανομία, τη δυσωδία.

Αυτοί που δημιούργησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια αυτό το αθλητικό μοντέλο, όσοι είδαν σε αυτό ένα εργαλείο κερδοφορίας και ασυδοσίας πέρα από τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας και των πολιτών, αυτοί που υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια και καταλήστευσαν τον δημόσιο πλούτο, τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι στη χώρα δεν υπάρχουν αθλητικά σχολεία. Αυτοί πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους μαθητές των αθλητικών σχολείων που διώκονται και από τους αθλητές με αναπηρίες που σήμερα απέκλεισαν το υπουργείο Πολιτισμού διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού. Να αγωνιστούμε για να μην απαξιώνεται το λειτούργημά μας και το κοινωνικό δικαίωμα στην άθληση.

Σήμερα που κανένα προοδευτικό ή εναλλακτικό πρόγραμμα για τη φυσική αγωγή δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν απαλλαγούμε από το Μνημόνιο, σήμερα είναι που όλοι εμείς, πρέπει να εργασθούμε ενωμένοι για τον σκοπό αυτό. Να καταργήσουμε το Μνημόνιο, να σώσουμε τον λαό μας, να σώσουμε τον αθλητισμό. Αυτό προέχει τώρα!

Από αυτόν το αγώνα δεν πρέπει να λείπει κανείς. Εκ μέρους του Συνασπισμού «καλή επιτυχία» στο συνέδριό σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: