Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΑΕ ΑΕΚ: Ένας – ένας οι μέτοχοι βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω…


Η ανακοίνωση του Ντέμη Νικολαΐδη για την πορεία της ΠΑΕ ΑΕΚ από το 2004 μέχρι το 2008 που ήταν πρόεδρος και για το μέχρι σήμερα διάστημα, καθώς και η συνέντευξη του νυν μεγαλομετόχου Πέτρου Παππά έχουν κάτι κοινό: έρχονται στη δημοσιότητα δυο ημέρες πριν τη δημοσίευση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείται εδώ και καιρό στην ΠΑΕ.

Ο έλεγχος θα δείξει εάν μπορεί κάποιος να μιλά για κακοδιαχείριση ή για παρανομίες, πράγματα που είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Αλλά παρόλα αυτά δίνεται η εντύπωση ότι πλέον οι πρώην και νυν μέτοχοι προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω…

Εντύπωση προκαλεί η επιδερμική κριτική που γίνεται από αντιπολιτευόμενες πλευρές, που εντοπίζεται στους μισθούς των υπαλλήλων και των καθαριστριών, στα κινητά τηλέφωνα και άλλες σπατάλες, άντε να ειπωθεί και κάτι για τις αποτυχημένες μετεγγραφές. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε και τον Νικολαΐδη να αναφερθεί σε επιμέρους ζητήματα, «αδειάζοντας» τους υπολοίπους και δικαιολογώντας τον εαυτό του, αλλά αποπροσανατολίζοντας ακόμα περισσότερο. Είπε ότι διαχειριζόταν τα χρήματα που ενέκριναν οι μεγαλομέτοχοι κι ότι αυτοί είχαν πάντα ενημέρωση για τα οικονομικά της ομάδας και οι επιλογές ήταν δικές τους. Το συμπέρασμα είναι ότι αποφάσιζαν αυτοί που έβαζαν τα λεφτά και ο Ντέμης έβαζε κυρίως το κύρος που είχε στους φιλάθλους, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη συναίνεση.

Τι «ξέχασε» να πει:

* Ποιος επέβαλε τη συνεργασία με την PUMA, τον κ. Γλου και τη μετεγγραφή του Ριβάλντο; Ποιος αποφάσισε να δέσει την ΑΕΚ σε αυτό το εμπορικό άρμα και ποιες από τις αποτυχημένες μετεγγραφές έγιναν σαν απόρροια των δεσμεύσεων της ΑΕΚ απέναντι σε αυτό το συγκεκριμένο κύκλο συμφερόντων.

* Ποιος επέβαλε στην ΑΕΚ να δεθεί στο άρμα της Morgan Stanley Λονδίνου, ποιος «φόρεσε» σαν στέμμα στην ΑΕΚ νέα υπέρογκα τοκοχρεολύσια, μα κυρίως ποιος εγγυήθηκε ώστε να πάρει η ΑΕΚ τα γνωστά δάνεια.

* Πώς δέθηκαν μεταξύ τους ποικιλώνυμα «Λονδρέζικα» συμφέροντα, η Puma, η επιχείρηση κατασκευής του γηπέδου, μια στην Κάντζα και μια στον ΟΔΔΥ και η επιχείρηση ασύδοτης εκμετάλλευσης των εμπορικών σημάτων που ανήκουν στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Ποια κέντρα συμφερόντων, ακόμα και σήμερα, διεκδικούν μετά μανίας την εκμετάλλευση των σημάτων (βλ. δικέφαλος) και ποιες νέες αποικιοκρατικές δεσμεύσεις εξυφαίνονται, όταν η ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει ήδη κερδίσει όλες τις σχετικές δικαστικές υποθέσεις;

Δικαιολόγησε ο Νικολαΐδης ότι τα έσοδα από τα εμπορικά σήματα (εταιρεία Empire) πήγαιναν στην ΠΑΕ, αλλά δεν είπε ποτέ γιατί δεν πήγαιναν στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Γιατί δεν εφάρμοζε το νόμο για το 10% επί των εισπράξεων των εισιτηρίων υπέρ του σωματείου. Δεν εξήγησε ποτέ γιατί αυτή η εχθρική συμπεριφορά προς το ερασιτεχνικό σωματείο, στο οποίο κάθε ΠΑΕ οφείλει την ύπαρξή της. Μια συμπεριφορά αναντίστοιχη των διακηρύξεων, προσωπικών δικών του και όσων συμπορεύτηκαν μαζί του, για μεγάλο διάστημα.

Αναλώθηκε ο Νικολαϊδης σ’ έναν πόλεμο προς μια μερίδα οργανωμένων οπαδών, λες και θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της βίας μόνο σε μια «γειτονιά» της Ελλάδας, απεμπολώντας ενσυνείδητα το αρχικό σχέδιο για μοντέλο διοίκησης παρόμοιο με της Μπαρτσελόνα και με χαρακτηριστικά «συμμετοχικής δημοκρατίας από τα κάτω». Κουβέντα δεν είπε για τους χιλιάδες φιλάθλους που του εκχωρούσαν κάθε Ιούνιο εν λευκώ εκατομμύρια ευρώ, αγοράζοντας εισιτήρια διαρκείας. Ούτε για τη λέσχη προνομιούχων οπαδών, για όποιον είχε να διαθέσει 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, αποκτώντας έτσι δικαιώματα γνώμης και ψήφου.

Σαν επίλογο επαναφέρουμε στη μνήμη απόσπασμα από ερώτηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή (3-4-2009), με τίτλο «Σχετικά με τα δικαιώματα των ιδρυτικών αθλητικών συλλόγων επί των εσόδων των ΠΑΕ και ΚΑΕ και η ασυνέπεια των τελευταίων»:

«Η αθλητική ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ ανέχονται την αυθαιρεσία των ΠΑΕ και δεν φροντίζουν για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας. Προτίθεται η αθλητική ηγεσία να εναρμονίσει το νομοθετικό πλαίσιο με τις σημερινές ανάγκες, ούτως ώστε η οικονομική ανταπόδοση από τις ΠΑΕ στους μητρικούς συλλόγους να είναι ανάλογη των πραγματικών εσόδων των εταιρειών, που προκύπτουν από κάθε είδος εμπορικής εκμετάλλευσης, τίτλων, σημάτων, εγκαταστάσεων και εισιτηρίων διαρκείας;». Εδώ είναι η ουσία, γιατί ο κάθε Νικολαϊδης, Παππάς, Μαρινάκης και Πατέρας «πατάνε» στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της πολιτείας να τα βάλει μαζί τους…

 Τζούλιος Συναδινός

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=593052

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: